"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konstruera och använda enkäter, 7,5 hp

Engelskt namn: Constructing Questionnaires

Denna kursplan gäller: 2024-02-19 och tillsvidare

Kurskod: 2BE015

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2016-03-30

Reviderad av: Prefekten, 2024-02-13

Innehåll

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskaper och färdigheter för att självständigt kunna planera och genomföra en undersökning där enkät används som metod för datainsamling utifrån ett specifikt syfte. Kursen innefattar planering för en enkätundersökning, konstruktion av enkätfrågor och utformning av en enkät samt praktiskt genomförande av en enkätundersökning. Kursen syftar även till att ge de studerande kunskaper för att kunna planera och genomföra statistisk bearbetning, tolkning och analys av enkätdata samt presentation av resultat.  

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Redogöra för innebörden av mätteoretiska begrepp relevanta för enkätundersökningar

Färdighet och förmåga

  • Utforma en enkät utifrån ett specifikt syfte
  • Självständigt planera och genomföra en enkätundersökning utifrån ett specifikt syfte
  • Genomföra de statistiska bearbetningar som fordras utifrån undersökningens specifika syfte
  • Sammanställa, dokumentera och presentera resultaten från den genomförda enkätundersökningen

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Nyanserat tolka och värdera resultat och slutsatser från en genomförd enkätundersökning

Behörighetskrav

För att vara behörig att antas till kursen fordras tidigare högskolestudier omfattande minst 90 hp. Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

 

 

Undervisningens upplägg

I kursen finns obligatoriska inslag som kräver fysisk närvaro på campus, se vidare i kurstillfällets gällande schema och studieguide.

Undervisningen, som bedrivs i form av samlingar samt handledning, är strukturerad utifrån den process som planering och genomförande av en enkätundersökning innebär. Undervisningsformerna vid samlingarna utgörs av föreläsningar och seminarier. Vid samlingarna behandlas centrala frågeställningar för planering, praktiskt genomförande samt tolkning och analys av data från en enkätundersökning. Den individuella handledning utgår från det specifika behovet som den studerande har kopplat till det egna arbetet.

Den studerande förväntas ha tillgång till någon form av statistikprogram, vilket fordras för bearbetning av enkätdata.
 

Examination

Fysisk närvaro vid obligatoriska moment fordras för godkänt resultat på kursen, om inte annat anges i kurstillfällets gällande schema och studieguide. 

Kursen examineras, dels genom ett skriftligt individuellt arbete, dels genom ett muntligt oppositionsförfarande. 

Betyg på hel kurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten på de olika examinationerna och sätts efter avslutad kurs. Hel kurs bedöms enligt skalan Väl godkänd, Godkänd eller underkänd.

Utöver förväntade studieresultat (FSR) läggs i bedömningen för betyget Väl godkänd särskild vikt vid den studerandes förmåga att problematisera kring olika teoretiska och metodiska aspekter samt kunna analysera med stöd av teoretiska begrepp.
 
Den som erhållit betyget Godkänt (G) på kursen kan ej examineras för högre betyg. Den som utan godkänt resultat på genomgått ordinarieprov samt ett omprov för en kurs eller en del av kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att hos prefekten begära att få en annan examinator utsedd.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.

I de fall en kurs upphört att gälla eller kursplan genomgått större förändringar garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från kursplan upphört att gälla.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.