"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Att tolka och använda standardiserade test, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-12-08

Engelskt namn: Interpretations and use of Standardized Tests

Denna kursplan gäller: 2007-06-11 och tillsvidare

Kurskod: 2BE007

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Beteendevetenskapliga mätningar: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2021-12-01

Innehåll

Ämnet beteendevetenskapliga mätningar är mångdisciplinärt och det har sina grunder i såväl beteendevetenskap (pedagogik, psykologi och sociologi) som tillämpad statistik. Sammanfattningsvis behandlas teoretiska och praktiska frågor kring mätningar och ett viktigt syfte är att säkerställa en så hög kvalitet som möjligt i mätningarna.

Standardiserade test används inom många områden för att rekrytera, diagnosticera, göra urval eller kompetensinventeringar av olika slag. Ett korrekt utformat och rätt använt test kan vara mycket användbart. På samma sätt kan ett test med bristande kvalitet såväl som ett välkonstruerat men fel använt eller feltolkat test ge negativa och oönskade konsekvenser. Kursen syftar till att ge den studerande kunskaper om hur olika typer av test används inom olika verksamhetsfält och vilka kvalitetskrav man kan ställa på standardiserade test och användningen av dessa test. Kursen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment, bland annat ska en kritisk granskning av ett standardiserat test genomföras inom ramen för kursen. Kursen riktar sig främst till personer som använder eller kan komma att använda sig av standardiserade test i sin yrkesutövning, men är öppen för alla som har grundläggande behörighet för högskolestudier.

Ytterligare information om kursen lämnas på Umeå universitets och institutionen för Beteendevetenskapliga mätningars hemsidor inför varje kursstart (www.umu.se/edmeas)

Förväntade studieresultat

Efter kursen skall studenten:

  • Ha kännedom om olika typer av standardiserade test som förekommer inom olika verksamhetsfält och hur de vanligtvis används.
  • Ha kunskaper om de möjligheter och problem som kan kopplas till användandet av standardiserade test.
  • Känna till vilka kvalitetskriterier som bör gälla för standardiserade test liksom vilka felkällor som är vanligt förekommande i en testprocedur.
  • Känna till grundläggande mätteoretiska begrepp relevanta för tolkningen och användningen av standardiserade test.
  • Kunna genomföra en kritisk granskning av ett standardiserat test utifrån på förhand definierade kvalitetskriterier.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen genomförs helt på distans utan sammankomster. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppdiskussioner och handledning. Engelskspråkig litteratur kan förekomma. Deltagande i kursens diskussionsuppgifter är obligatoriska. Till kursen används ett webbaserat diskussionsforum där ljud och bild används. I detta forum genomförs såväl diskussioner som handledning.
För att kursdeltagarna ska kunna delta i kursen krävs tillgång dator uppkopplad till Internet. För att kunna delta i kursens webbkonferens krävs även en webbkamera samt tillhörande headset.

Examination

Examinationen sker fortlöpande med olika former av individuella uppgifter. Examinationen sker även i form av obligatoriskt deltagande i olika diskussionsuppgifter. För att bli godkänd på kursen fordras ett aktivt deltagande i diskussioner med övriga kursdeltagare och att samtliga i kursens ingående examinationsuppgifter är godkända. De skriftliga examinationsuppgifterna betygssätts med något av betygsgraderna Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. Efter genomgången kurs erhåller kursdeltagaren ett slutbetyg för hela kursen där något av betygsgraderna Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd används. Detta slutbetyg bygger på en sammanfattande bedömning av samtliga examinationer under kursen och det kan inte sättas förrän samtliga i kursen ingående examinationsuppgifter är godkända.

Tillgodoräknande
Eventuellt tillgodoräknande prövas individuellt och enligt universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Giltig från: 2007 vecka 24

Arbetspsykologisk testning : om urvalsmetoder i arbetslivet
Mabon Hunter, Lindström Hans
2., rev. uppl. : Stockholm : Psykologiförl. : 2004 : 438 s. :
ISBN: 9174183087
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Internationella riktlinjer för testanvändning
Stockholm : Sveriges Psykologförbund : 2000 : 33 s. :
http://www.intestcom.org/Downloads/Swedish%20guidelines%202001_2.pdf
ISBN: 91-973940-0-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Stiftelsen för tillämpad psykologi. (2002). Läsanvisning för STP:s granskningsrapporter. Stockholm: STP. (http://stp.psykologforbundet.se/pdf/lasanv.pdf)
Inst för psykologi :
Obligatorisk

Stiftelsen för Tillämpad Psykologi
Kvalitetskriterier för testinstrument - personlighetsbedömning.
Stockholm: STP. (http://stp.psykologforbundet.se/pdf/kvalkrit.pdf) : 2002 :
Obligatorisk

Riktlinjer för personbedömning inom arbetslivet
Stiftelsen för Tillämpad Psykologi : 2005 :
Obligatorisk

Tillkommer artiklar och arbetsmaterial om cirka 100 sidor.