Huvudområden och successiv fördjupning:
Företagsekonomi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi
Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2024-06-05
Innehåll
Kursen handlar om entreprenöriella och innovativa aktiviteter i etablerade organisationer, så kallat organisatoriskt entreprenörskap (corporate entrepreneurship). Bland annat behandlas frågor om hur en organisatorisk arkitektur som stimulerar intraprenörskap och innovation kan utformas, hur allianser, joint ventures, och förvärv kan användas i förnyelse- och innovationsarbete, och hur en organisations sammantagna system av entreprenöriella och innovativa aktiviteter kan konfigureras. Kursen behandlar även faktorer som stödjer och hindrar organisatoriskt entreprenörskap, såsom ledarskap, kultur, och människor, samt frågor om mångfald och vad det innebär att leda och arbeta i en entreprenöriell organisation. Strategier för entreprenöriellt agerande och innovation diskuteras utifrån de förutsättningar som råder i olika typer av organisationer och branscher.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
beskriva och jämföra olika former av organisatoriskt entreprenörskap, i olika typer av verksamheter.
analysera och diskutera hur olika faktorer inom organisationer och i deras omvärld stödjer eller hindrar entreprenörskap och innovation i en etablerad organisation.
analysera och diskutera betydelsen och utfallet av entreprenöriellt ledarskap i en etablerad organisation.
utvärdera en organisations förutsättningar för och arbete med organisatoriskt entreprenörskap, samt ge konkreta rekommendationer för det fortsatta arbetet.
presentera och kommunicera utvärderingen och rekommendationer med hänvisning till ovan.
analysera källors relevans och trovärdighet som underlag för utvärdering och praktiska rekommendationer.
muntligt och skriftligt kunna kommunicera för kursen centrala begrepp på engelska.
Behörighetskrav
Avklarade kurser om 60 hp. Gymnasium: Engelska B/6.
Undervisningens upplägg
Fokus ligger på studentens egna aktiviteter och lärandet stöds genom olika former av seminarier, fallstudieanalyser grupparbete och föreläsningar. Som en större integrerande uppgift genomförs en utvärdering av en organisation som resulterar i praktiska rekommendationer. Kursen ges och examineras i sin helhet på engelska.
Examination
Examinationen består av individuella skriftliga uppgifter, seminariediskussioner, en skriftlig individuell salstentamen och en skriftlig fallstudieuppgift som genomförs i grupp och presenteras vid ett seminarium.
Följande betygssystem används: - Väl godkänd, (VG, 75 % eller mer), - Godkänd, (G, 50 % eller mer), och - Underkänd (U, mindre än 50 %).
Betyg på kursen utdelas när studenten har blivit godkänd på alla ingående examinationer och obligatoriska kurselement.
För student som underkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ett nytt provtillfälle inom ca 2 månader. Därutöver ges vanligtvis ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminsstart. Därefter kan ej godkända prov fullgöras vid nästa kurstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa, kan annan form användas.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor med en sådan begäran senast 14 dagar innan nästa provtillfälle.
Anpassningar Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Akademisk integritet och fusk Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom gränserna för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges från ansvarig enhet. Disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning kommer att tillämpas på skriftliga uppgifter. Texter kan komma att kontrolleras för plagiat. I övrigt gäller Umeå universitets regelverk för utbildning på grund- och avancerad nivå.
Övriga föreskrifter
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Denna kurs överlappar hel eller delvis kurserna 2FE185 och 2FE138 och kan därför inte kan tas med (till sitt fulla poängtal) i examen tillsammans med dessa kurser.
Litteratur
Giltig från:
2025 vecka 34
Litteratur
BURNS PAUL. Corporate entrepreneurship and innovation 4TH ed. : LONDON : RED GLOBE Press : 2020 : ISBN: 1352008793 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: 9781352008791 eller E-bok ISBN: 978135200880
Vetenskapliga artiklar (ca 125-170 sidor) tillgängliga via universitetsbiblioteket tillkommer vid kursstart.