"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Att leda och organisera i en internationell kontext, 7,5 hp

Engelskt namn: Leading and Organizing in an International Context

Denna kursplan gäller: 2025-08-18 och tillsvidare

Kurskod: 2BA108

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2024-09-26

Innehåll

Kursen utvärderar möjligheter, utmaningar och avvägningar som organisationer står inför i en global miljö. Studenterna kommer att lära sig om de organisatoriska resurser och processer som krävs för att leda och organisera i ett internationellt sammanhang. Kursen utforskar även de ledningsstrategier och organisationsstrukturer som internationella företag vanligtvis antar för att konkurrera effektivt på den globala marknaden, liksom de framtida riktningar som dessa företag sannolikt kommer att ta. Kursen behandlar också dynamiken i olika etableringsformer för att leda och verka både på etablerade och framväxande marknader och det globala syd. Efter att ha gått denna kurs kommer studenterna att vara beredda att hantera utmaningen att uppnå global effektivitet och lokal lyhördhet i funktionella områden.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: 

Kunskap och förståelse

  • definiera och jämföra olika internationella affärsidéer och ramverk.
  • förklara olika motiv och processer för företags internationalisering.

Färdigheter och förmåga

  • analysera ledningens åtgärder och processer för att leda och organisera olika funktionella enheter.
  • använda, utvärdera och rekommendera strategier för att konkurrera på en global marknad.
  • muntligt och skriftligt kunna kommunicera kursens centrala begrepp på engelska.
  • ge rekommendationer för organiseringen av en internationell organisation.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • reflektera över vikten av långsiktig företagsförnyelse.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Undervisningens upplägg

Undervisnings- och inlärningsmetoderna inkluderar föreläsningar, seminarier och kritisk utvärdering av litteraturen (t.ex. artiklar, lärobok, fallstudier). Medan föreläsningarna huvudsakligen är utformade för att illustrera och förklara teoretiska begrepp, ger seminarierna möjlighet att reflektera och presentera idéer om och för internationell samordning. Kursen använder fallstudier för att illustrera tillämpningen av internationell affärsteori. Kursen ges och examineras i sin helhet på engelska.

Examination

Examinationen består av grupparbeten inklusive muntliga presentationer och skriftlig gruppuppgift, samt individuell skriftlig salstentamen.

Följande betygssystem används:

Väl godkänd, (VG, 75% eller mer), Godkänd, (G, 50% eller mer), och Underkänd (U, mindre än 50%).

Betyg på kursen utdelas när studenten har blivit godkänd på alla ingående examinationer och obligatoriska kurselement.

För student som underkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ett nytt provtillfälle inom ca 2 månader. Därutöver ges vanligtvis ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminsstart. Därefter kan ej godkända prov fullgöras vid nästa kurstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa, kan annan form användas. 

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Student ska vända sig till studierektor med en sådan begäran senast 14 dagar innan nästa provtillfälle.  

Anpassningar 
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Akademisk integritet och fusk 
Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom gränserna för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges från ansvarig enhet. Disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning kommer att tillämpas på skriftliga uppgifter. Texter kan komma att kontrolleras för plagiat. I övrigt gäller Umeå universitets regelverk för utbildning på grund- och avancerad nivå.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Denna kurs överlappar helt eller delvis kursen 2BA101 och kan därför inte kan tas med (till sitt fulla poängtal) i examen tillsammans med denna kurs.

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 34

International business
Collinson Simon, Narula Rajneesh, Qamar Amir, Rugman Alan M.
Ninth edition : Harlow, United Kingdom : Pearson : 2024 : pages cm :
ISBN: 9781292729084
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: E-bok: 9781292735283

Se bibliotekskatalogen Album Artiklar (cirka. 100-120 sidor) tillgängliga via universitetsbiblioteket tillkommer vid kursstart.