"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Schweden im Blickpunkt II, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-01-26

Engelskt namn: Focus on Sweden II

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 1TY020

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Tyska: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2009-01-09

Reviderad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2009-10-15

Innehåll

En rad olika bilder av Sverige som förmedlas i litterära och andra kulturella alster från 1900-talet och början av 2000-talet studeras. Kursen omfattar två moment: Moment 1: Bilder av Sverige, 4,5 högskolepoäng Moment 2: Fördjupning, 3 högskolepoäng

Förväntade studieresultat

Förväntade studieresultat För godkänd kurs ska den studerande · på tyska kunna redogöra för några bilder av Sverige som litterära och andra texter ger uttryck för samt göra jämförelser med de bilder som ofta ses som typiska ur ett tyskt perspektiv; · kunna kommentera litterära texter och andra kulturella alster mot bakgrund av Sveriges historiska, kulturella och samhälleliga utveckling; • kunna analysera och muntligt på tyska presentera några aspekter av litterära verk utifrån den övergripande frågeställningen om vilka bilder av Sverige som kan identifieras, alt. kunna sammanfatta och reflektera omkring tandemsamtalens innehåll.

Behörighetskrav

Univ: Tyska A, 7,5 hp eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningsspråket är tyska. Närvaro är obligatorisk i alla inslagen ur moment 1. Detta innebär att den studerande är skyldig att närvara vid undervisningen om ej särskilda skäl för frånvaro föreligger. Vid sådan frånvaro ska den studerande själv kontakta undervisande lärare för instruktioner. Icke schemalagd tid används för självstudier. Moment 1: Bilder av Sverige, 4,5 hp Innehåll Studier av litterära och andra texter från 1900-talet och det begynnande 2000-talet med avseende på de bilder av Sveriges politiska, kulturella och samhälleliga utveckling som förmedlas i dessa. Jämförelser med de bilder som ofta ses som typiska eller t.o.m. stereotypa ur ett tyskt perspektiv. Diskussioner och träning i att muntligt presentera olika aspekter av dessa bilder. Undervisning Obligatoriska seminarier med redovisning av mindre referatuppgifter. Examination Fortlöpande examination samt ett mindre projektarbete som presenteras muntligt med visuellt stöd. Moment 2: Fördjupning, 3 hp Alternativ 1: Innehåll Samtal med tandempartner om några av de bilder av Sverige som berörs i moment 1. Träning i att sammanfatta och reflektera omkring tandemsamtalens innehåll. Undervisning Inledande och avslutande seminarium. I övrigt regelbundna tandemträffar som studenter i par eller mindre grupper själva ansvarar för. Examination Skriftlig redovisning av tandemdiskussionerna. Alternativ 2: Innehåll Fördjupning utifrån några av de aspekter som berörts i moment 1, dock med annan tyngdpunkt än projektarbetet i moment 1. Träning i informationssökning och kritisk bedömning av olika källor samt i att muntligt på tyska presentera den genomförda studien och dess resultat. Undervisning Handledning. Examination Muntligt prov, enskilt eller i grupp.

Examination

De vanligtvis förekommande formerna för bedömning av de studerandes prestationer beskrivs ovan under respektive moment. Examinator beslutar om examinationsform. Varje prov bedöms med något av betygen Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått Väl godkänd på lägst 4,5 högskolepoäng. För studerande som underkänts i prov anordnas ytterligare provtillfälle senast tre månader efter ordinarie prov. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler återfinns i Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr 545-3317-02).

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 3

Obligatorisk litteratur

Made in Sweden : [Roman]
Flygt Torbjörn, Berf Paul
1. Aufl. : Bergisch Gladbach,b BLT,c 2004 : BLT : 2004 : 429 s. :
ISBN: 3-404-92148-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Frauen und Apfelbäume : Roman
Martinson Moa, Kicherer Birgitta
Dt. Erstausg. : Zürich : Atrium-Verl. : 2007 : 287 S.c 21 cm :
http://deposit.d-nb.de/cgi-bin/dokserv?id=2956971&prov=M&dokvar=1&dokext=htm3 Inhaltstext
ISBN: 978-3-85535-500-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Strindberg August
Fräulein Julie : ein naturalistisches Trauerspiel
Vollständige Originalfassung : St. Gallen : Stadttheater : [1993] : [82] s. :

Information om Sverige på den officiella hemsidan sweden.se. http://www.sweden.se/templates/cs/CommonPage____3817.aspx Utdrag ur ett antal representativa texter, ca. 150 sidor. Tillhandahålls av institutionen. Litteratur till fördjupningsuppgiften enligt alt. 2 väljs i samråd med lärare.

Referenslitteratur

Findeisen, Jörg-Peter (1997): Schweden. Von den Anfängen bis zur Gegenwart. Regensburg: Verlag Friedrich Pustet. Glauser, Jürg (Hrsg.) (2006): Skandinavische Literaturgeschichte. Stuttgart: Metzler.