Huvudområden och successiv fördjupning:
Estetiska ämnen: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-09-05
Innehåll
I denna kurs är syftet att utveckla kunskaper inom hantverksområdet stickning och virkning, både praktiskt och teoretiskt. Enklare stickning- och virkningstekniker för att skapa ytor, strukturer och form utvecklas. Hantverkstraditioner och tekniker inom stickning och vikning från Norden och Skandinavien studeras. I kursen ingår även grundläggande materiallära, garnkunskap och relevanta begrepp inom hantverksområdet. Kvalitétsaspekter inom hantverksområdet diskuteras i kursen, och här är egna erfarenheter av kursuppgifterna betydelsefulla.
Förväntade studieresultat
För betyget Godkänd ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Visa kunskap om olika sticknings- och virkningstekniker.
Visa kunskap om kursens olika hantverksmoment med särskilt fokus på kvalitét.
Visa kunskap om hantverkstraditioner inom stickning och virkning.
Färdighet och förmåga
Tillämpa hantverksbaserade tekniker för att skapa ytor och strukturer i stickning och vikning
Genomföra ett eget hantverksbaserat arbete i stickning och/eller virkning.
Kunna använda och förstå grundläggande begrepp inom hantverksområdet stickning och virkning.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Motivera val av material, teknik, och garn i ett eget hantverksarbete.
Diskutera kvalitétsaspekter av det egna hantverket.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, hantverksgenomgångar/laborationer, workshops, individuellt arbete, litteraturstudier, och handledning. Under kursen arbetar studenterna praktiskt och teoretiskt med ett individuellt hantverksarbete. IKT är en integrerad del av undervisningen och stöds av en digital konferensplattform. I kursen används IKT som didaktiskt redskap för analys, kommunikation, dokumentation och examination.
Examination
Examination sker enskilt eller i grupp och i form av redovisning av produkter, skriftliga inlämningar och muntliga examinationer.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov och kan göras för student som erhållit beslut om stöd. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Andra examinationsformer kan förekomma om förutsättningarna för kursens genomförande i hög grad förändras.
Reflektion och analys av det praktiska arbetet tillmäts stor betydelse. Vid betygsättning på enskilt moment och på hel kurs används något av betygen Godkänd eller Underkänd.
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.
Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.
Omexamination av redovisningar och seminarier kan komma att ske i samband med nästa kursträff eller motsvarande kursträff i annat kurstillfälle.
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
En student som inte helt uppfyller målen för examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett underkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är inte tillåtet.
Övriga föreskrifter
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är kursens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas, annars måste de göras eller lämnas in vid nytt provtillfälle.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.