"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Vävdesign - från idé till uttryck, 15 hp

Engelskt namn: Design - Weaving from Ideas to Expression

Denna kursplan gäller: 2010-08-30 och tillsvidare

Kurskod: 1TX002

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2009-11-05

Innehåll

Innehållet i kursen fokuseras på att de studerande ur ett lärandeperspektiv utvecklar kunskaper och färdigheter inom vävdesign. Tyngdpunkten läggs på att utforska och utveckla idéer med betoning på processen från idé till produkt och kommunikation. Experimentellt arbete och formgivning är utgångspunkt för tematiska studier där de studerande söker egna uttryckssätt och inspirationskällor. Nytänkande och nyskapande uppmuntras med inspiration från kulturarv och kulturyttringar i dagens samhälle, därvid berörs hur vi med hjälp av vävdesign konstruerar och tolkar vår omvärld ur ett makt-, köns- och etnicitetsperspektiv. Undervisningen skall befrämja utvecklingen av ett vetenskapligt förhållningssätt till vävdesign. Ett fördjupningsarbete ingår där processen särskilt uppmärksammas. En presentation i ord och bild utarbetas som sammanfattar kursens innehåll med tonvikt på analys och reflektion.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande kunna: * utforska och utveckla egna idéer i formgivning och vävning * utveckla egna uttryckssätt med hjälp av färg, form, material och teknik * analysera och värdera olika slags texter och relatera dessa till vävdesign * relatera sitt skapande arbete till skola och/eller omvärld * kommunicera via ett lämpligt medium och presentera kursens innehåll i ord och bild * analysera kursens olika delar och reflektera över deras samband

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, individuellt arbete, tematiska studier, grupparbete, studiebesök och handledning. Ett problem- och processinriktat arbetssätt används och de studerandes egna val och idéer samt förkunskaper utgör grunden vid genomförandet. Redovisningstillfällena är obligatoriska.

Examination

Formativ bedömning sker under kursen. Examinationen grundas på redovisningar enskilt och i grupp där både process och produkt lyfts fram samt skriftliga inlämningsuppgifter och en sammanfattande presentation i ord och bild. Reflektion och analys av det praktiska arbetet tillmäts stor betydelse. För betyget väl godkänd läggs vikt vid att den studerande uppvisar en högre grad av praktisk, teoretisk och estetisk medvetenhet. Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Studerande som underkänts två gånger i prov har rätt att hos fakultetsnämnden begära att annan lärare utses för att bestämma betyg. Tillgodoräknande Tillgodoräknande av delar av kurs beslutas av den betygsättande läraren. När det gäller tillgodoräknande av hel kurs beslutas detta av fakultetsnämnden för. Blankett för tillgodoräknande www.umu.se/blankett/SA

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 35

Hellström Lena
Tråden den sköra
Nora : Himlajorden : 2007 : 239 s. :
http://www.himlajorden.se/pages/01/imgs/tds_omslag.jpg
ISBN: 91-87668-24-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Stora vävboken
Lundell Laila, Windesjö Elisabeth, Lundell Tomas, Jardhammar Kent
3., [omarb.] utg. / b foto: Kent Jardhammar : Västerås : Ica : 2005 : 268, [1] s. :
ISBN: 91-534-2460-3 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Nilson Karl Gustaf
Färglära
[Ny utg.] : Stockholm : Carlsson : 1999 : 151, [1] s. :
ISBN: 91-7798-971-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Wallin, Karin. (2006) Bindningslära. Kompendium, Inst. för estetiska ämnen, Umeå universitet Artikelkompendium Personligt vald litteratur, ca 100 sidor.

Svensk slöjdkonst
Snidare Uuve, Peterson Nisse
Stockholm : Forum : 2005 : 175, [1] s. :
ISBN: 91-37-12621-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst