Engelskt namn: Dissertation for the degree of Master of Arts (one-year) in Scandinavian studies
Denna kursplan gäller: 2018-12-31 till 2024-12-29 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2024-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2018-12-31 och 2024-12-29
Kurskod: 1SV024
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Skandinavistik: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2018-01-08
Reviderad av: Studierektor för Institutionen för språkstudier, 2018-09-11
I kursen ingår studier av teorier och tidigare forskning om valt problemområde samt en forskningsmetodisk fördjupning. Kursens huvudsakliga innehåll består i ett självständigt utfört vetenskapligt arbete samt redovisning av detta i form av en vetenskaplig uppsats. Opposition på andras uppsats och försvar av egen är en del av kursen.
Kursen består av två moment:
Moment 1. Forskningsplan, 3 hp
Med hänvisning till några centrala teorier och metoder inom skandinavistik väljs område för den individuella fördjupningen. Därefter utformas en utbyggd forskningsplan där syfte och frågeställningar, kort forskningsbakgrund, material och metod presenteras.
Moment 2. Genomförande av forskningsuppgift och rapportering, 12 hp
Genomföra en vetenskaplig studie och färdigställa en vetenskaplig uppsats. Den slutgiltiga versionen av texten ska vara väl strukturerad och uppfylla kraven på vetenskaplig akribi. Uppsatsen ska vara skriven på något av de skandinaviska språken. Opposition på ett examensarbete och försvar av det egna arbetet ingår.
Moment 1 Forskningsplan, 3 hp
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Moment 2 Genomförande av forskningsuppgift och rapportering, 12 hp
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna
Univ: Minst 90 hp i skandinavistik eller motsvarande huvudområde, inklusive examensarbete om minst 15 hp. Därutöver minst 15 hp i skandinavistik eller motsvarande huvudområde på avancerad nivå. Kunskaper i engelska motsvarande Engelska B/Engelska 6 samt Svenska B/Svenska 3 eller motsvarande nivå i norska eller danska.
Obligatoriska seminarier samt handledning i grupp och enskilt. Undervisning och handledning på denna kurs är delvis nätbaserad. En del av kontakten mellan lärare och studenter sköts därför via en nätbaserad webbplattform. För information om tekniska krav på datorutrustning och internetuppkoppling, se Tekniska krav för nätkurser på http://www.sprak.umu.se/student/dokument/.
Moment 1 Forskningsplan, 3 hp: Examinationen i moment 1 görs genom bedömning av utarbetad forskningsplan. Godkänt moment 1 är en förutsättning för att kunna examineras på kommande moment.
Moment 2 Genomförande av forskningsuppgift och rapportering, 12 hp: Examinationen i moment 2 görs genom bedömning av färdigställt examensarbete. Här krävs att den studerande presenterat och försvarat ett examensarbete som motsvarar de förväntade studieresultaten samt genomfört en godkänd opposition på ett annat arbete.
Moment 1 bedöms med något av betygen Godkänd eller Underkänd. Moment 2, Genomförande av forskningsuppgift och rapportering, bedöms med något av betygen Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått Väl godkänd på moment 2 Genomförande av forskningsuppgift och rapportering, 12 högskolepoäng.
Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov.
För godkänt betyg på moment som examineras i flera delar krävs att alla delar är godkända. Därvid gäller följande: Om ingen av delexaminationerna görs eller lämnas in, sätts inget betyg på momentet. Om någon av delexaminationerna inte görs eller lämnas in, sätts betyget Underkänd på momentet, även om de delexaminationer som fullgjorts är godkända. Vid det första omprovstillfället på moment som examineras i flera delar, görs de delar om som inte gjorts eller lämnats in eller som fått underkänt betyg. Vid alla därefter följande omprovstillfället görs alla delar av examinationen på nytt.
Student som ej har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs där hon/han någon gång har registrerats. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.
Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet, se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/.
Kurslitteratur väljs i samråd med handledare.