"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Flerspråkighet och mobilitet - Istanbul som fallstudie, 15 hp

Engelskt namn: Multilingualism and Mobility - Istanbul as a case study

Denna kursplan gäller: 2013-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 1SD008

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Språkdidaktik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Allmän språkvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2013-11-11

Innehåll

Kursen behandlar relationen mellan flerspråkighet och mobilitet i ett historiskt perspektiv. Denna relation belyses med Istanbul som fallstudie utifrån en genomgång av både äldre perioder i stadens historia med fokus på de osmanska (1453-1923) och republikanska perioderna (1923-idag) samt av dagens förhållanden. Kursen kommer även att tillämpa ett jämförande perspektiv på Istanbul utifrån svenska och västeuropeiska erfarenheter med mobilitet och flerspråkighet. Mobilitetsaspekten omfattar huvudsakligen fysisk mobilitet i form av regionala och internationella migrationer till och från Istanbul samt deras effekter på stadens multietniska och flerspråkiga karaktär. Flerspråkigheten kommer att utforskas med hjälp av teman som språkideologi och språkpolitik under olika politiska styren, språkbyte och språkbevarande bland minoritetsgrupper samt flerspråkighetens och mångkulturalismens roll inom arbetslivet och utbildningsväsendet. Kursen har en tvärvetenskaplig orientering med bidrag huvudsakligen från lingvistik, sociologi, flerspråkighetsforskning, internationell migration och etniska relationer, utbildningsvetenskap och historia.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna

  • använda centrala begrepp inom flerspråkighetsforskning och forskning om internationell migration och etniska relationer
  • diskutera sambanden mellan flerspråkighet och mobilitet
  • diskutera sambanden mellan flerspråkighet och utbildning
  • resonera kring specifika samhällsfrågor ang. flerspråkighet utifrån deras historiska och kulturgeografiska kontext
  • självständigt planera, genomföra och redovisa en mindre fältstudie med relevans för kursens område

Behörighetskrav

Univ: Kandidatexamen.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier, huvudsakligen på plats i Istanbul under en tvåveckorsperiod. Därutöver används nätbaserade verktyg. Obligatorisk närvaro. Om särskilda skäl föreligger kan examinator efter samråd med undervisande lärare medge den studerande befrielse från skyldigheten att delta i viss obligatorisk undervisning. Studenten kan då åläggas att göra en av examinator bestämd skriftlig kompenserande uppgift. Undervisningsspråk är svenska och engelska.

Examination

Kursen examineras genom a) PM och fältrapport (7,5 hp) samt b) uppsats (7,5 hp). Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Skriftliga betygskriterier meddelas studenterna vid kursstart.

För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på examination omfattande lägst 15 högskolepoäng.

För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle senast tre månader efter ordinarie provtillfälle. Anmälan till omprov är obligatorisk.

Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.

Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare.

Tillgodoräknande

Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Övriga föreskrifter

Kursen ingår i Universitet i samverkan vilket är ett samarbete mellan Centrum för tvåspråkighetsforskning vid Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholms universitet, och Linköpings och Umeå universitet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.