"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Global Perspectives in Teaching English to Young Children, 7,5 hp

Engelskt namn: Global Perspectives in Teaching English to Young Children

Denna kursplan gäller: 2012-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 1SD001

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Språkdidaktik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2012-06-18

Innehåll

Fokus för kursen är det faktum att engelska införs redan från skolstarten i allt fler länder i världen. I kursen studeras policyarbete och implementering i andra- och främmandespråksmiljöer mot bakgrund av forskningrön om hur unga elever lär sig språk. För att utveckla studenterna i att kritiskt reflektera kring erfarenheter av policyutveckling i sina egna miljöer ingår även studier av olika metoder för och organisation av språkundervisning för yngre elever.  Vidare ingår utveckling av undervisningsmaterial som lärare kan använda i den egna undervisningspraktiken.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna

  • identifiera och diskutera den teoretiska debatten rörande språkpolicy för skolväsendet och implementering i grundskolans tidigare år
  • uppvisa en fördjupad förståelse av språkpolicyteorier samt en kritisk medvetenhet om språkpolicyns inverkan på undervisningspraktiken
  • genomföra en kritisk analys av och/eller en teoretisk motivering för språkpolicyer och metoder för utveckling av och undervisning i ett främmande-/andraspråk i ett urval av lokala, nationella och internationella kontexter
  • tillämpa kunskaperna för att utvärdera och analysera policyer och att utarbeta policyramverk för den egna undervisningskontexten

Behörighetskrav

Univ: Lärarexamen eller lägst 90 hp i pedagogik samt Gy: Engelska B

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av seminarier vid kursträffar och via lärplattform. I kursen ingår redovisning av uppgifter som genomförts individuellt eller i grupp.
Undervisningen är delvis nätbaserad. Tillgång till dator med internetanslutning krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. För information om tekniska krav på datorutrustning och internetuppkoppling, se www.sprak.umu.se/student/dokument.

Examination

Examinationen görs dels fortlöpande genom aktivt deltagande i diskussioner och muntliga redovisningar, dels genom bedömning av en avslutande skriftlig analysuppgift. De muntliga redovisningarna spelas in för att säkerställa en rättvis bedömning.
Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle senast tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden.
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare.

Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande av hel, eller del av, kurs på basis av tidigare genomgången utbildning eller yrkeserfarenhet görs på särskild blankett (finns på Umeå universitets hemsida) och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Ett avslag på en sådan ansökan är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Regler för tillgodoräknande återfinns i Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet.

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 33

Kurslitteratur

CLIL : content and language integrated learning
Coyle Do, Hood Philip, Marsh David
Cambridge, UK : Cambridge University Press : 2010. : x, 173 p. :
http://assets.cambridge.org/97805211/30219/cover/9780521130219.jpg
ISBN: 978-0-521-11298-7 (hardback)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

The main pedagogical principles underlying the teaching of languages to very young learners. Languages for the children of Europe.
Edelenbos P, Johnstone R, Kubanek A
Published Research, Good Practice & Main Principles Final Report of the EAC 89/04, Lot 1 study. European Commission, Education and Culture, Culture and Communication : 2006 :
Hämtas på
Obligatorisk

Tell it again! : the new storytelling handbook for primary teachers
Ellis Gail, Brewster Jean
[2nd ed.]. : Harlow : Penguin English : 2002 : iv, 188 p. :
ISBN: 0-582-44774-7 (spiral) : £26.50
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Enever J
ELLiE. Early Language Learning in Europe
London, UK: British Council : 2011 :
Också tillgänglig på
Obligatorisk

Young Learner English Language Policy and Implementation: international Perspectives
Enever J, Raman U
UK: Garnet Education : 2009 :
Obligatorisk

Research into Teaching English to Young Learners
Moon J, Nikolov M
Pecs, Hungary: University Press : 2000 :
Obligatorisk