"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kultur och historia i norr, 6 hp

Engelskt namn: Culture and History in the North

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare

Kurskod: 1SA115

Högskolepoäng: 6

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Samiska studier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanisitsk fakultetsnämnd, 2011-08-15

Innehåll

Kursen ger en introduktion till studier om den historiska utvecklingen och kulturen i norra Europa och erbjuder en grundläggande genomgång av begreppen traditionella kunskaper och praktiska kunskaper. Kursen tar också upp jämförelser med folk- och folkgrupper i det cirkumpolära området och dess möte med det moderna samhället under det senaste århundradet. Genus och etnicitetsaspekter samt hållbar utveckling är grundläggande, liksom inifrån- och utifrånperspektiv.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna - analysera och förklara centrala begrepp om nordligaste Europas kultur och historia; - redogöra för, sammanfatta och dra slutsatser kring centrala texter på ett vetenskapligt sätt; - identifiera och diskutera de viktigaste händelserna i samernas historia, tillämpa de centrala begreppen och dra slutsatser baserade på frågeställningar om relationer mellan majoritetssamhälle och urfolk; - tillämpa de centrala begreppen och särskilja olika perspektiv på urbefolkningars traditionella kunskaper i mötet med officiella kunskaper.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av lektioner med stöd via nätplattform samt videokonferens. Tillgång till dator (PC, Mac eller Unix/Linux) krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. För information om tekniska krav på datorutrustning och internetuppkoppling, se Tekniska krav för nätkurser på http://www.sprak.umu.se/student/dokument/.

Examination

Examination sker dels fortlöpande vid examinationsseminarier, dels med skriftligt prov efter kursen. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänt (G) eller Väl godkänt (VG). För att erhålla betygsgraden Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs att den studerande uppnått 80% av poängen i det skriftliga provet. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle senast inom tre månader från ordinarie provtillfälle. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler återfinns i Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 48

Baudou Evert
Norrlands forntid : ett historiskt perspektiv.
1. uppl. / 3. tr. : Umeå : Skytteanska samf. ; Bjästa : l.]) : [2], 168, [3]s. : ill. (vissa i färg), diagr., kartor :
ISBN: 91-7191-227-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Gaski Harald
Sami culture in a new era : the Norwegian Sami experience
Kárásjohka : Davvi girji : 1997 : 223 s. :
ISBN: 82-7374-354-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lundmark Lennart
Stulet land : svensk makt på samisk mark
[Ny utg.] : Stockholm : Ordfront : 2010 : 253 s. :
ISBN: 978-91-7441-987-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Ryd Yngve
Eld : flammor och glöd - samisk eldkonst
Stockholm : Natur och kultur : 2005 : 428, [1] s. :
ISBN: 91-27-10750-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Vargen är värst : traditionell samisk kunskap om rovdjur
Sikku Olov J., Torp Eivind
2. uppl. : Östersund : Jamtli/Jämtlands läns museum : 2008 : 150 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-7948-216-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst