Vad är friskt och vad är sjukt - och varför? Kursen ger en introduktion till aktuella diskussioner om och definitioner av hälsa och sjukdom från ett livsåskådningsperspektiv. Medicinska teorier och diagnoser studeras som produkter i ett socialt och kulturellt sammanhang. I synnerhet psykisk hälsa och välbefinnande diskuteras i relation till meningsskapande, livsåskådning och genus. Definitioner av hälsobegreppet i nutid och historia diskuteras, liksom frågor om normalitet. Kursen är tvärvetenskapligt upplagd och hämtar sitt stoff från discipliner som religionspsykologi, idéhistoria, kulturantropologi, livsåskådningsvetenskap och kulturell psykologi. Kursen vänder sig till yrkesverksamma och studenter med ett intresse för hälsans kulturella och existentiella aspekter.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna
- redogöra för förhållandet mellan begreppen hälsa, kultur och livsåskådning från olika perspektiv
- formulera problem i anslutning till området och diskutera dem
- påbörja en kritisk analys av olika perspektiv inom ämnet
- kritiskt reflektera över sin egen förståelse av hälsa och sjukdom.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen på kursen sker genom kommunikationsplattform på internet.
Examination
Kunskapsredovisning sker i form av skriftliga och/eller muntliga prov. Proven bedöms med betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd, Underkänd.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
TILLGODORÄKNANDE: Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett som skickas till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.