"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Religion, fred och konflikt: grundkurs, 15 hp

Engelskt namn: Religion, Peace and Conflict: Introductory Course

Denna kursplan gäller: 2012-01-02 och tillsvidare

Kurskod: 1RE162

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Religionsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanisitsk fakultetsnämnd, 2011-11-08

Innehåll

Kursen behandlar religionernas roller under konflikter, konfliktlösning och fredsbyggande, främst utifrån samhälls- och religionsvetenskapliga perspektiv.

Förväntade studieresultat

Det är kursens mål att den studerande efter avslutad kurs skall kunna: • Beskriva de omständigheter som tenderar att generera konflikter mellan grupper; • Beskriva de faktorer som bidrar till att konflikter mellan grupper eskalerar och trappas ned; • Beskriva de faktorer som bidrar till att konflikter mellan grupper förebyggs och löses på ett konstruktivt sätt; • beskriva och problematisera religionernas roller under väpnade konflikter; • beskriva och problematisera religionernas roller under konfliktlösning och fredsbyggande; • kritiskt granska samhälls- och religionsvetenskapliga förklaringar av sambandet mellan religion och konflikter; • kritiskt granska samhälls- och religionsvetenskapliga förklaringar av sambandet mellan religion, konfliktlösning och fredsbyggande; • tillämpa samhälls- och religionsvetenskaplig teori vid analys av sambandet mellan religion och konflikter; • tillämpa samhälls- och religionsvetenskaplig teori vid analys av sambandet mellan religion, konfliktlösning och fredsbyggande

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och/eller seminarier. Den exakta utformningen av undervisningen bestäms bland annat av antalet studerande på kursen.

Examination

Kursen bedöms med betygsgraderna Väl godkänt, Godkänt och Underkänt. Examination sker skriftligt och/eller muntligt. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett som skickas till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.