Kursen innehåller en historisk orientering om predikans historiska utveckling där olika aspekter på predikan tematiseras. Kursen vill också aktualisera vilka frågeställningar som står i förgrunden i den nutida homiletiska debatten och presentera ett kritiskt perspektiv på de problem och möjligheter som fenomenet predikan omges av i nutid. Förkunnarens roll tematiseras från aktuella homiletiska perspektiv och ur ett kombinerat makt-könsperspektiv. Tyngdpunkten i kursen ligger på protestantiska traditioner från tidigmodern tid till och med nutid. Här ingår också att analysera predikningar samt språkliga övningar där deltagarna ges tillfälle att reflektera över predikans språkliga innehåll utifrån språk- och kommunikationsteorier.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
redogöra för predikans utveckling både utifrån klassiska och samtida homiletiska traditioner,
redogöra för aktuella frågeställningar i nutida homiletiska teorier,
kritiskt reflektera över kyrkliga ämbetssyner och predikans funktion,
analysera predikningar och anknyta detta till övergripande teologiska frågeställningar som berör förhållandet mellan teologi, ecklesiologi och homiletik
kritiskt reflektera över förkunnarens roll utifrån aktuella homiletiska perspektiv och ett kombinerat makt-könsperspektiv
kritiskt reflektera över predikans språkliga utformning i förhållande till språk och kommunikationsteorier.
Behörighetskrav
Univ: För kursen fordras universitets- eller högskolestudier i teologi och/eller religionsvetenskap omfattande 60 hp med godkänt resultat på minst 45 hp, där momentet Kristendomens utveckling: grundkurs 7,5 hp ingår.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och/eller seminarier. Gruppövningarna är normalt obligatoriska. En stor del av litteraturen är på engelska.
Examination
Kunskapsredovisning sker i form av skriftliga och/eller muntliga prov. Proven bedöms med betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd, Underkänd.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett som skickas till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.