Kursens mål är att den studerande skall tillägna sig fördjupade kunskaper om muslimers religiösa och andliga liv i Mellanöstern och Sydostasien. Kursens analytiska fokus ligger inte vid islam som idé eller abstrakt system utan vid hur muslimer tolkar och praktiserar islam i skilda kulturella miljöer. Kursen utgår från ett kulturpsykologiskt perspektiv och det medför att särskilt fokus läggs vid hur sociokulturella påverkar enskilda muslimers beteenden och erfarenheter och därmed även de sätt varpå islam tolkas och praktiseras.
Kursen består av två moment:
Moment 1: Muslimsk religiositet i Mellanöstern, 7.5 poäng
Momentet inleds med en kulturpsykologisk analys av Mellanöstern. Under denna analys betonas bland annat kulturens inflytande på individens psykologiska utveckling. Därefter analyseras muslimsk religiositet utifrån ett antropologiskt och kulturpsykologiskt perspektiv. Fokus ligger vid hur sociokulturella faktorer inverkar på det sätt varpå islam tolkas och praktiseras i Mellanöstern. I anslutning till detta problematiseras bland annat de olika tolkningar av islam som återfinns i olika sociala och kulturella miljöer.
Moment 2: Muslimsk religiositet i Sydostasien, 7.5 poäng
Under detta moment analyseras olika sydostasiatiska islamtolkningar utifrån ett antropologiskt och kulturpsykologiskt perspektiv. Det får till konsekvens att viss betoning läggs vid hur sydostasiatisk, främst indonesiska, kulturer påverkar det sätt varpå islam tolkas och praktiseras. I anslutning till detta problematiseras mångfalden av islamtolkningar och det sätt varpå olika aktörer i Sydostasien argumenterar för sina egna tolkningars legitimitet.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- beskriva de karaktäristiska dragen i muslimsk religiositet och andlighet i Mellanöstern;
- förklara hur sociokulturella faktorer inverkar på hur islam tolkas och praktiseras på individnivå i Mellanöstern;
- beskriva de karaktäristiska dragen i muslimsk religiositet och andlighet i Sydostasien;
- förklara hur sociokulturella faktorer inverkar på hur islam tolkas och praktiseras på individnivå i Sydostasien;
- beskriva och förklara såväl likheter som skillnader i hur islam tolkas i Sydostasien jämfört med Mellanöstern
Behörighetskrav
Univ: Teologi och/eller Religionsvetenskap omfattande minst 60
högskolepoäng med godkänt resultat på minst 45 högskolepoäng, där minst
7.5 högskolepoäng utgörs av kursen judendom och islam:grundkurs eller allmän religionshistoria eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och/eller seminarier. Den exakta utformningen av undervisningen bestäms bland annat av antalet studerande på kursen.
Examination
Kursen bedöms med betygsgraderna Väl godkänt, Godkänt och Underkänt. Examination sker både skriftligt och muntligt. För att få betyget Väl godkänt på kursen krävs detta betyg på kursens båda moment.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett som skickas till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.