"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Texten, teologin och tilltalet:fördjupningskurs, 15 hp

Engelskt namn: Scripture, Theology, and Rhetoric:Master Course

Denna kursplan gäller: 2009-01-19 och tillsvidare

Kurskod: 1RE102

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Teologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Religionsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: humanistisk fakultetsnämnd, 2010-10-29

Reviderad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2011-11-08

Innehåll

Kursen bearbetar ett prepresentativt urval texter ur den nya svenska evangelieboken i ljuset av aktuella exegetiska frågeställningar. Hänsyn tas även till frågeställningar av systematisk-teologisk och praktisk-retorisk art, därvid är frågorna rörande teologina respektive kommunikationens förutsättningar och möjligheter de två brännpunkterna.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - redogöra för och tillämpa exegetiska metoder och frågeställningar vid tolkning av bibeltexter - redogöra för och tillämpa systematisk-teologiska metoder och frågeställningar vid tolkning av bibeltexter - redogöra för och analysera tolkningsmetoder och användningar av bibeltexter genom kyrkans historia - analysera och diskutera olika sätt att relatera exegetiska och systematisk-teologiska metoder och perspektiv på användning av bibeltexter - redogöra för, analysera och argumentera för olika hermeneutiska hållningar vid tolkning av bibeltexter, både metodiskt och innehållsmässigt - reflektera över kommunikativa förutsättningar, möjligheter och problem vid praktiskt bruk av bibeltexter - diskutera hur exegetiska och systematisk-teologiska hållningar påverkar och samspelar med olika homiletiska hållningar.

Behörighetskrav

Univ:Teologi och/eller religionsvetenskap omfattande 90 högskolepoäng varav minst 15 hp utgörs av exegetik,15 hp av systematisk teologi och 15 hp av historisk och praktisk teologi eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs vanligen i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Seminarierna och gruppövningarna är normalt obligatoriska undervisningsmoment.

Examination

Kunskapsredovisning sker kontinuerligt i samband med undervisningen, genom interpretationsskrivandet samt genom slutskrivning eller annan redovisning av studerad litteratur. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. TILLGODORÄKNANDE: Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett som skickas till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.