Kursen handlar om Israels äldsta historia samt Gamla testamentets berättelser och den teologi som kommer till uttryck i denna litteratur.
Kursen ger initialt en kort orientering om hebreiskan som semitiskt språk. Den studerande får under kursens gång också öva sig i att tillämpa exegetikens metoder genom att skriva en interpretation till en gammaltestamentlig text. Interpretationen ventileras normalt i samband med ett seminarium. Kursen innehåller vidare ett grundläggande litteraturstudium om Gamla testamentets berättande litteratur och lagar, gammaltestamentlig teologi och Israels historia. Ett fördjupande litteraturstudium behandlar Gamla testamentets religionshistoriska bakgrund och miljö samt gammaltestamentlig teologi i denna kontext. I samband med detta närstuderas två bibelböcker med hjälp av två olika typer av kommentarer.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten kunna
transkribera hebreisk text och slå upp hebreiska ord i lexikon,
förstå och använda en vetenskaplig kommentar,
förstå och använda grundläggande exegetiska metoder,
tolka gammaltestamentlig text på ett vetenskapligt sätt,
redogöra för Gamla testamentets berättande litteratur, lagar, Israel historia och gammaltestamentliga teologier,
visa prov på fördjupade kunskaper om gammaltestamentlig tidshistoria och teologi.
Behörighetskrav
Univ: Teologi och/eller Religionsvetenskap omfattande 60 hp med godkänt resultat på minst 45 hp, där Kristendomens rötter: grundkurs 7.5 högskolepoäng eller motsvarande ingår.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs vanligen i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Seminarierna och gruppövningarna är normalt obligatoriska undervisningsmoment.
Examination
Kunskapsredovisning sker kontinuerligt i samband med undervisningen, genom interpretationsskrivande samt genom slutskrivning eller annan redovisning av studerad litteratur.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
TILLGODORÄKNANDE: Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett som skickas till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.