Engelskt namn: Theology: Introductory Course A2
Denna kursplan gäller: 2025-06-09 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2025-06-09
Kursplan för kurser med start mellan 2024-06-03 och 2025-06-08
Kursplan för kurser med start mellan 2023-06-12 och 2024-06-02
Kursplan för kurser med start mellan 2020-08-17 och 2023-06-11
Kursplan för kurser med start mellan 2014-01-06 och 2020-08-16
Kursplan för kurser med start mellan 2012-11-26 och 2014-01-05
Kursplan för kurser med start mellan 2012-02-06 och 2012-11-25
Kursplan för kurser med start mellan 2012-01-30 och 2012-02-05
Kursplan för kurser med start mellan 2012-01-23 och 2012-01-29
Kurskod: 1RE041
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Teologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Religionsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-06-01
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2024-12-16
Kursen avser förmedla kunskaper om religioners och livsåskådningars kännetecken, historiska utveckling och aktuella roll för människor i förhållande till sin omvärld och samhället i stort. Kursen består av fyra delkurser. Delkurserna behandlar (1) kristendomens historiska utveckling, (2) systematisk teologi, hermeneutik och religionsfilosofi (3) hinduism och buddhism, samt (4) relationen mellan religion och samhälle utifrån religionsvetenskapliga metoder och begrepp. Observera att ordningen på delkurserna kan variera.
Delkurs 1: Kristendomens utveckling, 7,5 hp (The Development of Christianity, 7,5 ECTS)
Delkursen behandlar kristendomens innehåll, uttrycksformer och betydelse i olika samhällsstrukturer under olika tidsepoker. Kursen innehåller en bred framställning av kristendomens utveckling från den tidiga kyrkan till nutid för att ge ett historiskt perspektiv på kristendomen i nutiden.
Delkurs 2: Systematisk teologi 7,5 hp (Systematic Theology 7,5 ECTS)
Delkursen ger en grundläggande orientering inom kristen systematisk teologi och religionsfilosofi. Centrala teman inom kristen teologi, såsom Gud och treenigheten, Jesus Kristus och frälsning, kyrka och sakrament behandlas. Dessutom diskuteras frågeställningar såsom teologins källor och kunskapsanspråk i relation till nutida vetenskap och vetenskapsteori, det religiösa språkets natur och lidandets problem, kyrkans roll i samhället, liksom frågor om hur bibeltexter tolkas och används
Delkurs 3: Hinduism och buddhism, 7,5 hp (Hinduism and Buddhism, 7,5 ECTS)
Delkursen utgör en introduktion till olika former av hinduisk och buddhistisk religiositet. Inom delkursen behandlas historiska och samtida föreställningar inom, och uttryck för, olika former av hinduism och buddhism. Särskild uppmärksamhet ägnas åt religionernas varierande uttrycksformer. Inom delkursen diskuteras och problematiseras olika sätt att tolka religiöst liv samt religiösa begrepp utifrån forskningsperspektiv.
Delkurs 4: Religion och samhälle, 7,5 hp (Religion and Society, 7,5 ECTS)
Delkursen behandlar interaktionen mellan religion och samhälle på lokal och global nivå. Särskild betoning läggs på religion i förhållande till våld, konflikter, demokrati och mänskliga rättigheter. Under delkursen ges en introduktion till etablerade teorier och begrepp som används i modern samhällsvetenskaplig religionsforskning. Ett antal samhällsvetenskapliga tolkningsmodeller för religiöst inspirerat politiskt engagemang diskuteras och tillämpas på konkreta fall.
Delkurs 1: Kristendomens utveckling, 7,5 hp (The Development of Christianity, 7,5 ECTS)
För godkänd delkurs skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Delkurs 2: Systematisk teologi 7,5 hp (Systematic Theology 7,5 ECTS)
För godkänd delkurs skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Delkurs 3: Hinduism och buddhism, 7,5 hp (Hinduism and Buddhism, 7,5 ECTS)
För godkänd delkurs skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Delkurs 4: Religion och samhälle, 7,5 hp (Religion and Society, 7,5 ECTS
För godkänd delkurs skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. När kursen ges som nätkurs sker undervisningen genom kursplattformen. Då det på kursen förekommer litteratur på engelska och viss undervisning kan vara på engelska måste studenten kunna tillgodogöra sig litteratur och föreläsningar på detta språk för att klara kursen.
Varje delkurs examineras för sig. Kunskapsredovisning sker i form av salstentamen (gäller ej för internetkurser), hemtentamen och andra skriftliga uppgifter, quizz, muntliga redovisningar och seminarier. Muntliga redovisningar, seminarier samt vissa skriftliga uppgifter bedöms med betygsgraderna Godkänd och Underkänd. Salstentamen, hemtentamen, och vissa andra skriftliga uppgifter bedöms med betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För ett erhålla betyget Väl godkänd på hela kursen krävs betyget Väl godkänd på minst 17 hp av de delar som bedöms med betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd, och Underkänd, samt betyget Godkänd på övriga delar.
För de studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare ett provtillfälle inom två månader efter ordinarie provtillfälle, samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. För prov som genomförs under maj och juni månad erbjuds första omprovet inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg.
I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till den missade obligatoriska modulen.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas efter studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.