"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Religion och pedagogik i det mångkulturella samhället:fördjupningskurs, 15 hp

Engelskt namn: Religion and Education in a Multicultural society:Master Course

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 1RE022

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Teologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Religionsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-12-06

Reviderad av: humanistisk fakultetsnämnd, 2009-11-10

Innehåll

Under kursen skall den studerande få fördjupade kunskaper om de olika religiösa traditioner som är aktuella i det mångkulturella Sverige. Vidare skall den studerande utveckla förmåga till analys av de pedagogiska problem som organiserade religioner möter. Betoningen ligger på det religiösa lärandet som en väg till individuell delaktighet i religiösa organisationers angelägenheter och liv. Utöver en undervisningshistorisk genomgång fokuserar kursen på utvalda världsreligioners skilda pedagogiska föreställningar, teorier och kvinnosyn. Kursen är komparativt upplagd.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - redogöra för teoretiska och didaktiska perspektiv i det religiösa lärandet - analysera pedagogiska problem som organiserade religioner möter i en samhällelig kontext - jämföra det religiösa lärandets förlopp och livstolkning i olika religiösa ramar. - kritiskt diskutera genusperspektivet inom ramen för pedagogiska föreställningar angående i Sverige aktuella organiserade religioner.

Behörighetskrav

Univ:Teologi och/eller religionsvetenskap 90 högskolepoäng varav minst 30 hp religionsbeteendevetenskap eller Historisk, praktisk teologi eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar och/eller seminarier.

Examination

Kunskapsredovisning sker i form av skriftliga och/eller muntliga prov. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. TILLGODORÄKNANDE Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett som skickas till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.