"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Svenska/Nordiska språk B: Att forska om språk, 7,5 hp

Engelskt namn: Swedish/Scandinavian Languages B: Researching Languages

Denna kursplan gäller: 2018-12-31 och tillsvidare

Kurskod: 1NS071

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Svenska/nordiska språk: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2016-12-21

Reviderad av: Studierektor för Institutionen för språkstudier, 2018-10-15

Innehåll

Kursen behandlar den vetenskapliga forsknings- och skrivprocessen och syftar till att ge en grund för arbetet med en kandidatuppsats i svenska/nordiska språk. Under kursen läses ett urval vetenskapliga artiklar som representerar olika språkvetenskapliga forskningsinriktningar, teorier, metoder och publikationskanaler. Med utgångspunkt i artiklarna diskuteras grundläggande frågor om vetenskapligt förhållningssätt, teori, metod, forskningsetik, källkritik, referatteknik, referenssystem och värdering av källors vetenskapliga kvalitet. Vetenskapliga textmönster tas upp liksom grundläggande metodbegrepp.

Kursen ger dessutom studenten möjlighet till viss fördjupning inom en forskningsinriktning inom svenska/nordiska språk. Inriktningen väljs i samråd med läraren och fördjupningsuppgiften genomförs till betydande del självständigt. Genom uppgiften tränas förmågan att med ett vetenskapligt förhållningssätt söka, sammanställa och värdera språkvetenskapliga källor (sekundärlitteratur).

Förväntade studieresultat

För betyget Godkänd ska den studerande kunna
Kunskap och förståelse

  • uppvisa grundläggande kunskap om språkvetenskapliga forskningsinriktningar, teorier, metoder och publikationskanaler
  • uppvisa grundläggande kunskap om vetenskapliga metodbegrepp

Färdighet och förmåga

  • sammanställa språkvetenskapliga källor (sekundärlitteratur) inom en inriktning i ämnet svenska/nordiska språk
  • referera vetenskaplig text och ange källor enligt vetenskapliga normer
  • analysera forskningsartiklars struktur
  • använda ett vårdat, enkelt och begripligt språk enligt rådande skriftspråksnorm och visa förmåga att mottagar- och situationsanpassa sitt skriftspråk

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • bedöma källors vetenskapliga värde utifrån grundläggande källkritiska principer
  • problematisera språkvetenskaplig forskning utifrån grundläggande forskningsetiska aspekter

Behörighetskrav

Univ: Svenska/Nordiska språk 22,5 hp eller motsvarande, i vilka ska ingå 7,5 hp grammatik.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och övningar.

Examination

Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.

Kursen examineras genom seminarium med skriftligt underlag och skriftlig inlämningsuppgift.

För godkänt betyg på kurser som examineras i flera delar krävs att alla delar är godkända. Därvid gäller följande: Om ingen av delexaminationerna görs eller lämnas in, sätts inget betyg på momentet. Om någon av delexaminationerna inte görs eller lämnas in, sätts betyget Underkänd på momentet, även om de delexaminationer som fullgjorts är godkända. 

Vid det första omprovstillfället på moment som examineras i flera delar, görs de delar om som inte gjorts eller lämnats in eller som fått underkänt betyg. Vid alla därefter följande omprovstillfället görs alla delar av examinationen på nytt.

Student som ej har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs där hon/han någon gång har registrerats, förutsatt att eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen ej överskrids.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Anmälan till omprov samt till deltagande i uppsamlingsprov är obligatorisk.

I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.

Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.