Kursen behandlar olika perspektiv på språklig påverkan på de nordiska språken över tid, språkvårdsperspektiv, språket som identitetsskapare och de nordiska språkens ställning inom EU och i en globaliserad värld.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs ska den studerande
- uppvisa god kännedom om det främmande språkliga inflytande som de olika nordiska språken mött över tid,
- kunna kritiskt diskutera grunden till de förhållningssätt visavi främmande inflytande som möter i de olika nordiska språken,
- kunna kritiskt diskutera de utmaningar som möter de olika nordiska språken i ett EU-perspektiv och i en globaliserad värld,
- kunna diskutera frågor som rör språkvård och språk som identitetsskapare ur mer generella perspektiv.
Behörighetskrav
Gy: Sv B, En B
Univ:Svenska/Nordiska språk C eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarieövningar och gruppdiskussioner.
Examination
Kunskaperna prövas vid obligatoriska seminarier, i individuella inlämningsuppgifter och/eller i skriftliga prov.
Vid examination avvänds betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle senast tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden.
Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
Tentamensskrivningar görs vid Umeå universitet. Om synnerliga skäl föreligger kan studerande beviljas att skriva på annan ort.
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare.
Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler återfinns i Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr 545-3317-02).
Övriga föreskrifter
Kursen ingår i Masterprogrammet i Skandinavistik med inriktning mot nordliga studier men kan även läsas som fristående kurs.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.