Engelskt namn: Foundation Course in Swedish and Social Sciences
Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2011-09-05
Kursplan för kurser med start mellan 2010-01-18 och 2011-09-04
Kurskod: 1NS033
Förutbildningspoäng: 30
Utbildningsnivå: Förutbildning
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier
Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-12-10
Reviderad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2011-03-16
Moment 1. Muntlig framställning och uttal (6 hp) Svenskans vokal- och konsonantsystem samt ljudens motsvarighet i skrift. Reduktioner och assimilationer som förekommer i normalt talspråk. Svenskans prosodi. Muntliga redogörelser, enkla samtal samt övning i formulering av frågor och passande svar. Moment 2. Grammatik (3 hp) Grundläggande svensk syntax, morfologi och fonologi. Moment 3. Textläsning (6 hp) Intensiv- och extensivstudium av texter. Förståelse av textinnehåll och och underliggande grammatiska strukturer. Vokabulärövningar. Moment 4. Hörförståelse och stavning (6 hp) Övningar som tränar förmågan att uppfatta både detaljinformation och helheten i muntliga framställningar. Övningarna är baserade på inspelningar med normalt taltempo och gängse assimilationer och reduktioner. Stavningsträning. Moment 5. Skriftlig framställning (6 hp) Övningar i att uttrycka sig i skrift på ett logiskt och strukturerat sätt. I övningarna ingår ord, fraser, grammatiska strukturer och ämnesområden som nyligen diskuterats kommer till användning. Moment 6. Studieteknik (2 hp) Genomgångar och övningar i studieteknik och arbetssätt som ofta förekommer i högre studier. Moment 7. Samhällsorientering (1 hp) Information om det svenska samhället, svensk kultur och den svenska högskolan ingår som en integrerad del i de övriga momenten, såväl vid genomgångar som i texter och uppgifter.
Moment 1. Muntlig framställning och uttal (6 hp) För godkänt moment ska den studerande kunna: presentera sig inleda, föra och avsluta ett samtal ställa korrekt formulerade frågor ge passande svar på frågor sammanfatta och återberätta en text eller ett skeende behärska svenskans grundläggande uttalsregler Moment 2. Grammatik (3 hp) För godkänt moment ska den studerande kunna konstruera huvudsatser och bisatser använda pronomen välja form på substantiv och adjektiv behärska svenskans grundläggande tempussystem Moment 3. Textläsning (6 hp) För godkänt moment ska den studerande kunna läsa och förstå innehållet i texter skrivna på enkel svenska besvara innehållsfrågor på texter förstå och använda ord och fraser som förekommit under terminen. tillämpa den grammatik som tagits upp under moment 2 Moment 4. Hörförståelse och stavning (6 hp) För godkänt moment ska den studerande kunna förstå huvudinnehållet i ett avlyssnat, enkelt samtal och besvara innehållsfrågor skriva ner upplästa ord, meningar och texter med korrekt stavning återberätta huvudinnehållet i en enkel, uppläst text förstå vad som sägs i ett enkelt samtal där den studerande är en av parterna Moment 5. Skriftlig framställning (6 hp) För godkänt moment ska den studerande kunna skriva en enkel men begriplig text på ca 250 ord. skriva meningar bestående av både huvudsatser och bisatser tillämpa den grammatik som tagits upp under moment 2 i sin skriftliga produktion Moment 6. Studieteknik (2 hp) För godkänt moment ska den studerande kunna växla mellan intensiv- respektive extensivläsning använda ordbok föra enkla anteckningar använda olika metoder för memorering och repetition göra en detaljerad planering av sina studier arbeta individuellt, i par och i grupp Moment 7. Samhällsorientering (1 hp) För godkänt moment ska den studerande kunna redogöra för svenska traditioner, helger och högtider som firas i Sverige institutioner som vårdcentral, bibliotek, arbetsförmedling och lokaltidningar det svenska skolsystemet Den studerande ska också kunna uppvisa en övergripande förståelse av hur samhället ser ut och fungerar, sett ur ett vardagsperspektiv
Grundläggande behörighet. Undantag medges från kravet på svenska.
Undervisningen bedrivs i form av lektioner och gruppövningar, där moment 1-7 integreras. Utöver undervisningen krävs hemarbete och självstudier för att de studerande ska kunna tillägna sig de kunskaper och färdigheter som krävs för godkänt resultat. Undervisningen är starkt färdighetsinriktad. Obligatorisk närvaro gäller vid samtliga undervisningstillfällen.
Moment 1. Muntlig framställning och uttal (6 hp) Momentet examineras genom bedömning av en sluttentamen bestående av en redovisningsuppgift kombinerad med en diskussion med frågor och svar, samt av obligatoriska inlämningsuppgifter. Moment 2. Grammatik (3 hp) Momentet examineras genom bedömning av en skriftlig sluttentamen. Moment 3. Textläsning (6 hp) Momentet examineras genom bedömning av en skriftlig sluttentamen. Moment 4. Hörförståelse och stavning (6 hp) Momentet examineras genom bedömning av en sluttentamen bestående av en hörförståelseuppgift och en diktamen. Moment 5. Skriftlig framställning (6 hp) Momentet examineras genom bedömning av en skriftlig sluttentamen bestående av en uppsats samt av obligatoriska inlämningsuppgifter. Moment 6. Studieteknik (2 hp) Kursen examineras genom bedömning av de studerandes deltagande i momentet samt av obligatoriska inlämningsuppgifter. Moment 7. Samhällsorientering (1 hp) Kursen examineras genom bedömning av de studerandes deltagande i momentet samt av obligatoriska inlämningsuppgifter. Vid examination avvänds betygsgraderna Godkänd eller Under¬känd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle senast tre månader efter ordinarie provtillfälle. Anmälan till prov och omprov är obligatorisk. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Tentamensskrivningar görs vid Umeå universitet. Om synnerliga skäl föreligger kan studerande beviljas att skriva på annan ort. Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultets¬nämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler återfinns i Tillgodoräknande¬ordning vid Umeå universitet (Dnr 545-3317-02).
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.