Reviderad av: Studierektor, Institutionen för språkstudier, 2012-12-05
Innehåll
Kursen ger en orientering om olika invandrargrupper i Sverige, orsaker till invandringen och huvuddragen i svensk invandrar- och minoritetspolitik. Den studerande ska inleda en reflektion över sitt eget förhållningssätt i ett mångkulturellt samhälle, bl.a. genom att invandrares och minoriteters sociala och psykologiska situation behandlas. Kursen syftar vidare till att den studerande ska inhämta grundläggande kunskaper om kultur och samhälle, minoritetskulturer, etnicitet och identitet.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: - Uppvisa grundläggande kunskaper om invandringsprocessen och identitetsfrågor. - Reflektera över och diskutera undervisningens roll i ett mångkulturellt samhälle.
Behörighetskrav
En B Eller: Engelska 6 (Områdesbehörighet 2/A2 med ett eller flera undantag)
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av föreläsningar och tre litteraturseminarier med förberedda uppgifter av de studerande. Två av dessa är examinerande. De studerande får också tillfälle att diskutera och ventilera den litteratur som ingår i kursen vid basgruppsdiskussioner utan medverkande lärare. Inför dessa ges diskussionsfrågor.
Examination
Kursen avslutas med en större examinationsuppgift vilken består av en fördjupande vetenskaplig rapport som redovisas både muntlig och skriftligt. Rapporten ventileras vid ett seminarium.
På kursen ges betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses att bestämma betyg.
Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.