Engelskt namn: Specialisation in Cultural Analysis
Denna kursplan gäller: 2016-08-29 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2016-08-29
Kursplan för kurser med start mellan 2014-09-01 och 2016-08-28
Kursplan för kurser med start mellan 2013-09-02 och 2014-08-31
Kursplan för kurser med start mellan 2012-08-27 och 2013-09-01
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-05 och 2012-08-26
Kursplan för kurser med start mellan 2010-08-30 och 2011-09-04
Kursplan för kurser med start mellan 2009-08-31 och 2010-08-29
Kurskod: 1MU004
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Museologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2008-09-05
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2016-08-23
Termin 3 på Programmet för museer och kulturarv syftar till att ge fördjupade teoretiska och metodologiska kunskaper om centrala kulturanalytiska begrepp och perspektiv. Terminen behandlar betydelser av begreppen kultur och kulturella processer, identiteter och gemenskaper. Vidare behandlar kursen perspektiv på hur dessa företeelser kan studeras och analyseras i samhället inklusive sociala medier. Kursen innefattar kunskaper och metodövningar om digitalt baserad information, samt analyser av digitala medier. En central del i kursen består i att tillämpa kursens teoretiska innehåll genom att designa digitalt skapade presentationer, med bruk av olika tekniker kring text, bild och ljud. Kursen är indelad i nedanstående moment:
Moment 1. Plats och identitet (6,5 hp)
Place and identity
Momentet behandlar teoretiska perspektiv på begreppen plats och identitet, såväl geografiskt som socialt och kulturellt. Föreställningar om plats och identitet analyseras utifrån ett kulturanalytiskt perspektiv och återkopplas till empiriska, museologiska studier. Särskilt betonas hur kulturella värdegemenskaper och identiteter formas i relation till plats (region, nation, virtualitet) och vad detta får för konsekvenser i verklighetsuppfattningar och världsbilder, i exempelvis utställningar. Speciell vikt läggs vid implementering av teori och metod. Genom föreläsningar, seminarier, metodövningar och laborationer inom digitala arenor fördjupas både teoretiska och praktiska kunskaper i momentets tema. Momentet examineras genom en individuell tentamensuppgift samt övningar och seminarier.
Moment 2. Social skiktning (6,5 hp)
Social Class
Momentet behandlar teoretiska perspektiv på, social skiktning, sociala skillnader och maktrelationer. Momentet behandlar även kunskap om sambanden mellan strukturella/ekonomiska förhållanden och kultur på olika nivåer i samhället, t.ex. i lokalsamhällen, organisationer och bland individer. Genom föreläsningar, seminarier, fältarbete och laborationer i digitala medier fördjupas både teoretiska och praktiska kunskaper i momentets tema. Momentet examineras genom en individuell tentamensuppgift samt övningar och seminarier.
Moment 3. Genus och sexualitet (6,5 hp)
Gender and Sexuality
Momentet behandlar hur betydelser av genus och sexualitet skapas, vidmakthålls och förändras, samt hur dessa faktorer inverkar på socialt liv. Momentet innefattar teoretiska och empiriska studier med fördjupningar inom begreppen kön/genus, feminism, mansforskning, biologism, sexualitet, queer och heteronormativitet. Vidare behandlas genus inom exempelvis visuell gestaltning, eller på olika digitala arenor. Genom föreläsningar, seminarier och laborationer i digitala medier fördjupas både teoretiska och praktiska kunskaper i momentets tema. Momentet examineras genom en individuell tentamensuppgift samt seminariebehandlad bildanalys. Ett viktigt inslag i lärandeprocessen är arbete med digital produktion och visualisering.
Moment 4. Etnicitet och religion (5,5 hp)
Ethnicity and Religion
Momentet behandlar teoretisk och metodologisk kunskap om olika perspektiv på etnicitet och religion, samt hur kulturella värdegemenskaper utifrån etnicitet och/eller religion inverkar på museologiska verksamhetsområden (kulturarvsproduktion, insamlingspolitik och utställningsproduktion). Föreställningar om och innebörder av etnicitets- och religionsbegrepp diskuteras och återkopplas till empiriska studier. Momentet innehåller även postkoloniala perspektiv på etnicitet, religion, rasism och vit heteronormativitet. Genom föreläsningar, seminarier och laborationer i digitala medier fördjupas både teoretiska och praktiska kunskaper i momentets tema. Momentet examineras genom individuell uppgift samt seminarier.
Moment 5. Museologiskt projektarbete (5 hp)
Museological project work
Momentet löper som en strimma genom hela kursen, med löpande och återkommande undervisning samt grupparbete. Momentets syfte är att väva samman de teoretiska och praktiska kunskaper som behandlas under moment 1, 2, 3 och 4. Genom löpande arbete med ett digitalt projekt fördjupas de perspektiv och metoder som behandlas under kursen.
Momentet examineras genom att de studerande, genom aktivt projektarbete i grupp, själva designar digitalt skapade presentationer, med bruk av olika tekniker kring text, bild och ljud.
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
Efter genomgånget moment 1 (Plats och identitet ) skall studenten kunna:
Efter genomgånget moment 2 (Social skiktning) skall den studerande kunna:
Efter genomgånget moment 3 (Genus och sexualitet) skall studenten kunna:
Efter genomgånget moment 4 (Etnicitet och religion) skall studenten kunna:
Efter genomgånget moment 5 (Museologiskt projektarbete) skall studenten kunna:
Univ: HGMUK Programmet för museer och kulturarv termin 1 och 2 eller motsvarande. Högst 7,5 hp får saknas från termin 2.
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, laborationer, workshops, gruppövningar och individuella övningar. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.
Examination sker genom aktivt deltagande i obligatoriska seminarier, gruppövningar och presentationer. Vidare sker examination genom individuell uppgift på samtliga moment. Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. Fortlöpande examinerande uppgifter ges betygsomdömena Godkänd eller Underkänd, alternativt Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle inom två månader, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.
Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka hos studierektor vid berörd institution om detta. Se: http://www.student.umu.se/regelsamlingen/
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.
Vid samtliga moment på denna kurs ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.
På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på sammanlagt lägst 22,5 hp.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera minst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med kursen 1KA000 Kulturanalytisk fördjupning I inom HGKUL Kulturanalysprogrammet. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
För alla kursmomenten gäller att kurslitteratur kan tillkomma, dock senast en månad före kursmomentets start.
Arthur Paul
Exhibiting history : The digital future
Ingår i:
reCollections
Canberra, A.C.T. : National Museum of Australia Press : 3 :
http://recollections.nma.gov.au/issues/vol_3_no_1/papers/exhibiting_history/#1
Obligatorisk
Fyra former av virtuella gemenskaper
Croon Anna, Ågren Per-Olof
Ingår i:
Human IT
Borås : Human IT : 1997- :
http://www.hb.se/bhs/ith/2-98/acpoaa.htm
Obligatorisk
Kulturanalytiska verktyg
Ehn Billy, Löfgren Orvar
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2012 : 169 s. :
ISBN: 978-91-40-68096-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Eksvärd Elaine
Snacka snyggt : den stora boken om modern retorik
[Utök. och] rev. utg. : Stockholm : Norstedt : 2014 : 287 s. :
ISBN: 9789113054476 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Linder Johan
Den lokala profilen : person, plats och kulturarv
Stockholm : Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet : 2015 : 254 s. (PDF) :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-113793
Obligatorisk
Läsanvisning: PDF: http://su.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A787705&dswid=-7181
Lundgren Anna Sofia
Genus på offentlig plats : reflexer och transparenser
Umeå : Institutionen för kultur och medier, Umeå universitet : cop. 2006 : 206 s. :
ISBN: 91-7264-016-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Niemi Mikael
Populärmusik från Vittula
[Ny utg.] : Stockholm : MånPocket : 2001 : 237, [1] s. :
ISBN: 91-7643-718-3 (inb.) ; 59:50
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Plats som produkt : kommersialisering och paketering
Ek Richard, Hultman Johan
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 294, [2] s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32327-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-04598-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ronström Owe
Kulturarvspolitik : Visby : från sliten småstad till medeltidsikon
Stockholm : Carlsson : 2008 : 317 s. :
ISBN: 978-91-7331-112-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Smeds Kerstin
The Escape of the Object - Crossing Borders Between Collective and Individual, Physical and Virtual
International Committee for Museology/ICOM : 2007 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls via institutionen.
Tillkommer även artiklar enligt lärares anvisningar.
Jonsson Stefan
Andra platser : en essä om kulturell identitet
Stockholm:b Norstedt : 2001 :
ISBN: 91-7297-551-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Virtuella mötesplatser
Ingår i:
Samtid & museer
Stockholm : Samdoksekretariatet : 1997-2009 :
Alakoski Susanna
Svinalängorna : roman
[Ny utg.] : Stockholm : Bonnier : 2007 : 259, [1] s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-0-011400-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ambjörnsson Fanny
I en klass för sig : genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer.
Stockholm : Ordfront : 2004 : 361 s. :
ISBN: 91-7037-027-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Resenären som aldrig kom fram : Hemlöshetstemat i klassresenärens berättelse
Andersson Åsa, Kalman Hildur
Ingår i:
Kulturella perspektiv
Umeå : Föreningen Kulturella perspektiv : 1992- :
Obligatorisk
Kultursociologiska texter
Bourdieu Pierre, Broady Donald, Palme Mikael
4. uppl. : Stockholm : B. Östlings bokförl. Symposion : 1993 : 310 s. :
ISBN: 91-7139-120-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Karlsson Lena
Klasstillhörighetens subjektiva dimension : klassidentitet, sociala attityder och fritidsvanor
Umeå : Umeå universitet. : 2005 : [8], 214 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-531
ISBN: 91-7305-892-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Elite cultures : anthropological perspectives
Shore Cris, Nugent Stephen
New York : Routledge, Inc : 2002 : xii, 260p :
ISBN: 0-415-27794-9 (hardbound)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Trondman Mats
Bilden av en klassresa : sexton arbetarklassbarn på väg till och i högskolan
Stockholm : Carlsson : [1994] : 540 s. :
ISBN: 91-7798-731-4 ; 332:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Tillkommer även artiklar enligt lärares anvisningar.
Skeggs Beverley
Att bli respektabel : konstruktioner av klass och kön
Göteborg : Daidalos : 2000 : 287 s. :
ISBN: 91-7173-113-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Det bekönade museet : genusperspektiv i museologi och museiverksamhet
Aronsson Inga-Lill, Meurling Birgitta
Uppsala : Uppsala universitet : 2005 : 265 s. :
ISBN: 91-631-5547-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Gemzöe Lena
Feminism.
Stockholm : Bilda : 2005 :
Obligatorisk
Grahn Wera
"Känn dig själf" : genus, historiekonstruktion och kulturhistoriska museirepresentationer
Linköping : Institutionen för tema, Tema Genus, Linköpings universitet : 2006 : [10], 471 s. :
Sammanfattning och fulltext från Linköping Electronic Press
ISBN: 91-85523-29-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Grahn Wera
Genuskonstruktioner och museer : handbok för genusintegrering
Uppsala : Upplandsmuseet : 2007 : 57 s. :
ISBN: 978-91-85618-95-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hirdman Anja
Tilltalande bilder : genus, sexualitet och publiksyn i Veckorevyn och Fib aktuellt
[Ny utg.] : Stockholm : Atlas : 2006 : 301 s. :
ISBN: 91-85677-01-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Johansson Thomas
Det första könet? : mansforskning som reflexivt projekt
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 202 s. :
ISBN: 91-44-01513-5 ; 339:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Practices of looking : an introduction to visual culture
Sturken Marita, Cartwright Lisa
2. ed. : New York : Oxford University Press : 2009 : ix, 486 s. :
ISBN: 978-0-19-531440-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Tillkommer skönlitterär text samt artikel utifrån lärares anvisningar.
Butler Judith
Det performativa könet
Ingår i:
Res publica
Eslöv : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 1985- : sid. 13-35 :
Läsanvisning: Texten utgörs av två kortare översättningar från Gender Trouble (1990) resp. Bodies That Matter (1993)
Halberstam Judith
In a queer time and place : transgender bodies, subcultural lives
New York : New York University Press : 2005 : 213 s., [16] pl.-s. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0422/2004018151.htmlz innehållsförteckning
ISBN: 0-8147-3584-3 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Baumann Gerd
The multicultural riddle : rethinking national, ethnic, and religious identities
New York : Routledge : 1999 : ix, 177 s. :
ISBN: 978-0-415-92213-5 (pbk)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Carlbom Aje
Sverige - ett främmande moraliskt rum
Ingår i:
Invandrare&minoriteter
Norsborg : Stiftelsen Invandrare&minoriteter : 1976-1999 : sid. 12-15. :
Obligatorisk
Religionssociologi : en introduktion
Furseth Inger, Repstad Pål, Nordli Harald
1. uppl. : Malmö : Liber : 2005 : 308 s. :
ISBN: 91-47-07562-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Gelfgren Stefan
"Let there be digital networks and God will provide growth?" : comparing aims and hopes of 19th-century and post-millennial christianity
Ingår i:
Digital religion, social media and culture
New York : Peter Lang : 2012 : xii, 326 p. :
Obligatorisk
Representation : cultural representation and signifying practices.
Hall Stuart, Evans Jessica., Nixon Sean.
2nd ed. : London : SAGE : 2012. : 1 v. :
ISBN: 1-84920-547-7 ¹70.00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Etnicitet : perspektiv på samhället
Hjerm Mikael, Peterson Abby
Malmö : Gleerups utbildning : 2007 :
http://www.gleerups.se/imgbank/titel_bild1_4217etnicitet.jpg
ISBN: 91-40-64769-2 och 978-91-40-64769-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: 272 s.
Karlsson Minganti Pia
Muslima : islamisk väckelse och unga muslimska kvinnors förhandlingar om genus i det samtida Sverige
Stockholm : Carlsson : 2007 : 336 s. :
urn:nbn:se:su:diva-7002
ISBN: 978-91-7331-099-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Maktens (o)lika förklädnader : kön, klass & etnicitet i det postkoloniala Sverige : en festskrift till Wuokko Knocke
Knocke Wuokko, De los Reyes Paulina, Molina Irene, Mulinari Diana
[Ny utg.] : Stockholm : Atlas : 2006 : 336 s. :
ISBN: 91-85677-03-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Museerna och mångfalden : en analys av hur den svenska museisektorn kan stödja och ta vara på utvecklingspotentialen i det mångkulturella Sverige
Visby : 2014 : 49 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Kan laddas hem från: http://www.riksutstallningar.se
Religionsdialog
Ingår i:
I & M
Norsborg : Stiftelsen Invandrare & minoriteter : 2000- : sid. 35 :
Obligatorisk
Tillkommer skönlitterär text samt artikel enligt lärares anvisning.
Globaliseringens kulturer : den postkoloniala paradoxen, rasismen och det mångkulturella samhället
Thörn Håkan, Eriksson Catharina, Eriksson Baaz Maria
Nora : Nya Doxa : 1999 : 295 s. :
ISBN: 91-578-0312-9 ; 351:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Cocq Coppélie
Anthropological places, digital spaces, and imaginary scapes: packaging a digital Sámiland
Ingår i:
Folklore [Elektronisk resurs].
[London : Folklore Society] : 124 : sid. 1-14 :
http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/0015587X.2012.753695
Obligatorisk
Manser Martin
Successful project management in a week
London : Hodder Education : 2012 : 1 online resource. :
ISBN: 9781444159745
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Mobile Technologies in Museum Exhibitions
Medić Sandra, Pavlović Nataa
Ingår i:
Turizam
Unspecified : 18 : sid. 166-174 :
http://www.dgt.uns.ac.rs/turizam/arhiva/vol_1804_2.pdf
Obligatorisk
Siu King-chung
Street as Museum as Method: Some Thoughts on Museum Inclusivity
Ingår i:
International Journal of the Inclusive Museum
Common Ground Publishing : 1 : sid. 57-64 :
http://www.hkcmp.org/cmp/StreetasMuseumasMethod.pdf
Obligatorisk