"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Museologi D, 30 hp

Engelskt namn: Museology D

Denna kursplan gäller: 2014-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 1MU003

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Museologi: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-06-20

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2014-03-17

Innehåll

Kursen behandlar museologisk teoribildning och förmedling av kulturarv genom aktuella studier hämtade från internationell museologi/museivetenskap
Vidare ges fördjupad insikt i museologi som ett internationellt vetenskapsfält. Även internationella projekt inom detta fält diskuteras och problematiseras. Ett väsentligt inslag i kursen är att de studerande genomför en självständig uppgift i form av ett examensarbete/D-uppsats. Kursen är indelad i tre moment, vilka beskrivs nedan:

MOMENT 1. Internationell museologi I (7,5 hp)
International museology I
Momentet är forskningsberedande och omfattar studier av litteratur med tyngdpunkt på aktuella teorier och metoder med relevans för forskning i museologi. Momentet syftar till vetenskaplig fördjupning av museologi med ett internationellt perspektiv på begreppen bevara, musealisera, tolka, vårda och förmedla.

MOMENT 2. Internationell museologi II (7,5 hp)
International museology II
Momentet är en fortsättning på temat från moment 1. Momentet syftar till vetenskaplig fördjupning av museologi med ett internationellt perspektiv på begreppen bevara, musealisera, tolka, vårda och förmedla. Motsvarande 4,5 hp av litteraturen är fastslagen i kursplanen. Återstående 3 hp utgörs av litteratur som läses med koppling till moment 3 som teoretisk fördjupning till respektive students valda tema för projektarbete eller uppsats. Denna litteratur väljer studenten fritt, men med krav på godkännande av kursens lärare.

MOMENT 3. Examensarbete/D-uppsats (15 hp)
Degree Thesis (Essay) or Project
Momentet fördjupar den studerandes färdigheter i det vetenskapliga arbetets metodik och praxis, medelst genomförandet av en självständig forskningsuppgift som redovisas i en författad uppsats eller ett motsvarande projektarbete. Projektarbete innebär att studenten planerar, leder, genomför och utvärderar ett projekt på egen hand. Detta kan vara en utställning, ett pedagogiskt projekt, utvecklingsarbete av något objekt för publika ändamål, foto- eller annat dokumentationsuppdrag. Ämnet för uppsatsarbetet/projektet väljs av den studerande men måste godkännas av momentansvarig lärare. Examensarbetet kan göras helt enskilt eller i nära samarbete med organisationer eller företag till exempel i form av ett självständigt projekt (utställning, IT-program och liknande) eller i form av ledning och utvärdering av projekt. En handledare som har ansvar för att en tillräcklig ämnesfördjupning uppnås utses av institutionen. Under förutsättning att erforderliga medel ställs till förfogande (genom stipendium, projektmedel eller motsvarande) kan examensarbetet utföras utomlands. Uppsatsen/projektrapporten ventileras vid ett seminarium.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall den studerande:

  • kunna följa ämnesutvecklingen samt förstå och redogöra för nationella och internationella riktningar inom museologin
  • kunna självständigt strukturera och leda ett seminarium inom museologi, med utgångspunkt i teoretisk litteratur
  • besitta goda färdigheter i vetenskapligt uppsatsskrivande och källkritisk kompetens.

Efter genomgånget moment 1 och 2 (Internationell museologi I och II) ska studenten:

  • ha fördjupat sin kunskap om teorier och metoder med relevans för forskning i ämnet museologi
  • ha en god kännedom om begrepp och trender inom den internationella kulturforskningen/museologin
  • ha tillägnat sig internationellt gångbara perspektiv på begreppen bevara, musealisera, tolka, vårda och förmedla.

Efter genomgånget moment 3 (Examensarbete/D-uppsats) ska studenten:

  • ha tillägnat sig en god färdighet i vetenskaplig uppsatsskrivning utifrån museologiska frågeställningar, metoder och teorier
  • visat prov på självständighet i fråga om uppbringande av källmaterial, planering av uppsats och dess genomförande vilket innefattar att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning
  • visat förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och resultat i dialog med handledare och övriga kursdeltagare

Behörighetskrav

Univ: Kandidatexamen med avklarad kurs Museologi C 30 högskolepoäng (eller motsvarande). Eng A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Yrkesverksamma med tidigare akademiska studier kan efter bedömning godtas som behörig till kursen.

Undervisningens upplägg

Undervisningen kan bestå av föreläsningar, gruppövningar, självstudier, handledning och studiebesök. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.

För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. För mer information ta kontakt med Studentcentrum.

Examination

Moment 1 och 2 examineras fortlöpande genom muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter. Dessa kan bestå av hemskrivningar, seminarium, muntor eller redovisningar. Moment 3 examineras genom deltagande i uppsatsseminarier, genomförande av obligatorisk oppositionsuppgift samt seminariebehandling av den egna uppsatsen. Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. Fortlöpande examinerande uppgifter ges betygsomdömena Godkänd eller Underkänd, alternativt Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle under terminen, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

Rättande lärare kan, som alternativ till omprov, erbjuda en restuppgift. Restuppgiften ges i form av att den eller de underkända uppgifterna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. Den student som godkänts i prov får ej undergå omprövning för högre betyg.

Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka hos studierektor vid berörd institution om detta. För mer information se regelsamlingen för Umeå universitet.

Vid samtliga moment på denna kurs ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.

På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på sammanlagt 22,5 hp.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 36

Moment 1. Internationell museologi I, 7,5 hp

Litteraturen läses i urval, i samråd mellan momentansvarig och studenter.

Bennett Tony
The birth of the museum : history, theory, politics
London ;a New York : Routledge : 1995 : x, 278 s. :
ISBN: 0-415-05387-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.

Crang Mike
Cultural geography
London : Routledge : 1998 : 215 s. :
ISBN: 0-415-14082-X (inb.) ; CIP entry
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hein Hilde S.
The museum in transition : a philosophical perspective
Washington, D.C. : Smithsonian Institution Press : cop. 2000 : xiv, 203 s. :
ISBN: 1-56098-371-X (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Participative strategies in collecting the present
Meijer-van Mensch Léontine, Tietmeyer ELisabeth
Berlin : Panama Verlag : 2013 : 132 s. :
ISBN: 9783938714287
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

New trends in museology
Mensch Peter van, Rihter Andreja, Meijer-van Mensch Léontine, Rozenbergar Sega Tanja, Novalija Alen, Pocivavsek Marija
Celje : Muzej novejse zgodovine : 2011 : 119 s. :
ISBN: 961-6339-29-x
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Anderson Gail
Reinventing the museum : historical and contemporary perspectives on the paradigm shift
Walnut Creek, Calif. : AltaMira Press : cop. 2004 : 401 s. :
ISBN: 0-7591-0169-8 (hardcover : alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Ross Mark
Interpreting the new museology
Ingår i:
Museum and Society [Elektronisk resurs].
University of Leicester :
http://www2.le.ac.uk/departments/museumstudies/museumsociety/documents/volumes/ross.pdf
Obligatorisk

Övrig litteratur tillkommer enligt överenskommelse med lärare

Moment 2. Internationell museologi II, 7,5 hp

Double exposures : the subject of cultural analysis
Bal Mieke, Janssen Edwin
New York : Routledge : 1996 : xiv, 338 s. :
ISBN: 0-415-91703-4 (inb.) ; £45.00 : CIP entry (Sep.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Boivin Nicole
Material cultures, material minds : the impact of things on human thought, society, and evolution
Cambridge : Cambridge University Press : 2008 : xviii, 269 s. :
ISBN: 9780521873970 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kvium Christian
Historisk kundskab og fremstilling : oplæg fra den 20. Nordiske fagkonference i historisk metodlære, Rødhus Klit, 23.-27. maj 1987
Aarhus : Aarhus Univ.-forl. : 1989 : 154 s. :
ISBN: 87-7288-230-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Dudley Sandra H.
Museum materialities : objects, engagements, interpretations
London : Routledge : 2010 : 289 s. :
ISBN: 978-0-415-49218-8 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Smeds Kerstin
On the Meaning of Exhibitions – Exhibition Epistèmes in a Historical Perspective
Ingår i:
Designs for learning
Stockholm : Department of Education, Stockholms university : 2008- : 5 : sid. 50-72 :
http://www.designsforlearning.nu/archive_no1_2_12.htm
Obligatorisk

Moment 3. Examensarbete/D-uppsats (15 hp)

Referenslitteratur kring uppsatsarbetet

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Historiska undersökningar : grunder i historisk teori, metod och framställningssätt
Florén Anders, Ågren Henrik
2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 178 s. :
ISBN: 91-44-04513-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Hedman Thomas
Informationssökning för samhällsvetare och humanister
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1999 : 115 s. :
http://www.studentlitteratur.se/o.o.i.s/732
ISBN: 91-44-01106-7 ; 229:00
Se Umeå UB:s söktjänst

Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
Jarrick Arne, Josephson Olle
2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
ISBN: 91-44-26842-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Studentens skrivhandbok
Schött Kristina, Melin Lars, Strand Hans, Moberg Bodil
2., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2007 : 176 s. :
ISBN: 978-91-47-08459-3z 978-91-47-08459-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Silvén Eva
Text i tryck : när fältmaterial blir publikation
Stockholm : Nordiska museet : 1995 : 103 s. :
ISBN: 91-7108-378-2 ; 127:00
Se Umeå UB:s söktjänst