"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Museologi C, 30 hp

Engelskt namn: Museology C

Denna kursplan gäller: 2015-01-19 till 2025-01-19 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1MU002

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Museologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-06-13

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2014-10-29

Innehåll

Kursen omfattar yrkespraktik, rapportskrivning, muntlig presentation och handledning samt teoretisk introduktion. Tyngdpunkten ligger dels på yrkespraktiken och dels på genomförandet av ett enskilt uppsats- eller examensarbete.

MOMENT 1. Introduktion (3 hp)
Introduction
Momentet ger en översikt kring museologisk metod och teori i relation till valda aspekter av vetenskapsteori. Vidare introduceras uppsats- eller projektarbete inför moment 2.

MOMENT 2. Projektarbete/C- uppsats (15 hp)
Project Work/Bachelors Thesis
Den studerande skall fördjupa sin förmåga att tillämpa vetenskaplig metodik och praxis i en avgränsad självständig forsknings- eller projektuppgift som redovisas i en uppsats/projektrapport. Den studerande väljer själv examineringsformen uppsats eller projekt. Även ämnet för uppsatsarbetet eller projektet väljs fritt av den studerande, men måste godkännas av momentansvarig. Projektarbetet utformas helt eller delvis i nära samarbete med företag, organisationer eller museer. Projektarbete innebär att studenten planerar, leder, genomför och utvärderar projektet i samråd med handledare och yrkesverksamma. Det kan vara en utställning, ett pedagogiskt projekt, utvecklingsarbete av något objekt för publika ändamål, foto- eller annat dokumentationsuppdrag. Projektarbetet kan organiseras i grupp, givet att det finns klart avgränsade arbetsmoment och rapportunderlag kopplat till den enskilde studenten. Under förutsättning att erforderliga medel uppbringas (genom stipendium, projektmedel, sponsring eller motsvarande) kan projektet utföras utomlands.

MOMENT 3. Yrkespraktik (12 hp)
Trainee Assignment
Momentet ger möjlighet att pröva att arbeta inom ett framtida yrkesområde. Praktiken genomförs vid nationellt eller regionalt museum, alternativt statligt organ för kulturmiljövård eller annan institution inom verksamhetsområdet. Studerande söker i första hand själv plats och bostad vid egen vald praktikort. Under momentet deltar den studerande på heltid i arbetet på praktikplatsen samt genomför en praktikuppgift. Av vikt är tillgången på handledning samt möjligheten till individuell anpassning av praktikuppgiftens inriktning. Praktiken kan utgöra en del av ett examensarbete som helt eller delvis genomförs i nära samarbete med organisationer eller företag till exempel i form av ledning eller utvärdering av projekt. Under förutsättning att erforderliga medel ställs till förfogande (genom stipendium, projektmedel eller motsvarande) kan yrkespraktiken utföras utomlands. För personer med tidigare yrkeserfarenhet från det museala fältet kan momentet även läsas som en fortsatt teorikurs, vilket antingen tenteras fristående eller som väsentligt utökad teoretisk del av C-uppsatsen och sedan inarbetas i påbörjat uppsatsmanus. Den studerande ska självständigt författa en projektrapport enligt angivna instruktioner. Rapporten examineras och avrapporteras på ett avslutande seminarium.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten:

  • kunna tolka ämnesutvecklingen inom museologin
  • ha erfarenhet av praktiskt arbete inom museum eller minnesvårdande institution
  • självständigt kunna analysera och beskriva olika teman inom det minnesvårdande fältet
  • kunna tillämpa detta genom att författa en vetenskaplig uppsats varigenom studenten ska behärska och ge prov på goda färdigheter i vetenskapligt uppsatsskrivande, inbegripet källkritisk kompetens.

Efter moment 1 (Introduktion) ska studenten känna till, och på en övergripande nivå:

  • förvärvat insikt om vetenskapsteoretisk analys och museologisk forskning
  • vara förberedd att utarbeta en synopsis inför moment 2.

Efter moment 2 (Projektarbete/C- uppsats) ska studenten:

  • tillägnat sig en fördjupad färdighet i uppsatsskrivning/projektarbete utifrån museologiska frågeställningar, samt en för uppsatsen/projektrapporten tillämpad metod och teori
  • visat prov på självständighet i fråga om uppbringande av källmaterial, planering av uppsats/projekt och dess genomförande, vilket innefattar att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning
  • visat förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och resultat i dialog med handledare och övriga kursdeltagare

Efter moment 3 (Yrkespraktik) ska studenten:

  • ha genomfört en självständigt utformad yrkespraktik
  • skrivit samt presenterat en individuell praktikrapport enligt angivna instruktioner
  • erhållit ett praktikintyg där praktikens innehåll och praktikantens genomförande bedömts av enskild handledare.

Behörighetskrav

Univ: Museologi A och B om vardera 30 högskolepoäng varav 7,5 hp från A- och/eller B-kursen kan vara oavslutad. Momentet B-uppsats måste dock vara avslutat (godkänt) före kursstart på Museologi C. Yrkesverksamma med tidigare akademiska studier kan efter bedömning godtas som behörig till kursen.

Undervisningens upplägg

Undervisningen på alla moment kan bestå av föreläsningar, gruppövningar, självstudier, handledning och studiebesök. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.

Studenten har rätt till handledning enbart under den tidsperiod som uppsatsmomentet omfattar.

För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. Se: http://www.student.umu.se/under-studietiden/funktionshinder/

Examination

Varje enskilt moment examineras fortlöpande genom muntliga och skriftliga uppgifter. Dessa kan bestå av hem- och salskrivningar, seminarium, muntor eller redovisningar. Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. Fortlöpande examinerande uppgifter ges betygsomdömena Godkänd eller Underkänd, alternativt Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle under terminen, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

Rättande lärare kan, som alternativ till omprov, erbjuda en restuppgift. Restuppgiften ges i form av att den eller de underkända uppgifterna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. Den student som godkänts i prov får ej undergå omprövning för högre betyg.

Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka hos studierektor vid berörd institution om detta. Se: http://www.student.umu.se/regelsamlingen/

Projektarbetet/uppsatsen ventileras vid ett uppsatsseminarium. För att examineras på momentet krävs aktivt deltagande i obligatoriska seminarier, genomförande av oppositionsuppgift samt seminariebehandling av den egna uppsatsen/projektrapporten. Projekt/uppsats som presenteras vid uppsatsseminarium utgör underlag för betygssättning, varpå handledare avgör om uppsatsen är tillräckligt färdigställt för att kunna seminariebehandlas.

Moment 3 examineras genom fullgjord yrkespraktik samt en självständigt författad praktikrapport enligt angivna instruktioner. Praktikrapporten skall innehålla en analys av arbetsplatsens organisation, verksamhet samt roll i samhället. Rapportens innehåll specificeras av ansvarig lärare inför momentets början. Rapporten examineras under ett avslutande seminarium.

Vid moment 1 och 2 ges på denna kurs betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Vid moment 3 ges betygen Godkänd och Underkänd

På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på moment 2.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment, undantaget moment 3 (praktik) som endast kan provas två gånger inom ramen för aktuell kursplan. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 4

Moment 1. Introduktion (3 hp)

Molander Joakim
Vetenskapsteoretiska grunder : historia och begrepp.
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 182, [2]s. ; 23 cm :
ISBN: 91-44-02690-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

van Mansch Peter
Take Your Master('s) in Amsterdam, Reader Theoretical Museology, Master's degree programme.
Reinwardt Academy Museology Department, Amsterdam School of Arts : 1994 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Kompendiet distribueras via museologin i Umeå.

Litteratur, artiklar m.m. enligt lärares anvisningar.

Moment 2. Projektarbete/C-uppsats (15 hp)

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Historiska undersökningar : grunder i historisk teori, metod och framställningssätt
Florén Anders, Ågren Henrik
2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 178 s. :
ISBN: 91-44-04513-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Frågelistan som källa och metod
Hagström Charlotte, Marander-Eklund Lena
Lund : Studentlitteratur : 2005 : 219, [5] s. :
ISBN: 91-44-03918-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lathund för uppsatsskrivare
Institutionen för historiska studier, Umeå universitet :
Obligatorisk

Litteraturen till respektive uppsats söks i första hand av enskild student, men kan även kompletteras i samråd med handledaren.

Moment 3. Yrkespraktik (12 hp)

Kavanagh Gaynor
Museum provision and professionalism
London : Routledge : 1994 : 362 s. :
ISBN: 0-415-11280-X (inb.) ; CIP entry
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

McManus Paulette M.
Archaeological displays and the public : museology and interpretation
2. ed. : London : Archetype Publications : 2000 : 168 s. :
ISBN: 1-873132-67-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

ICOM Study-series
Webb :
http://icom.museum/studse.html
Obligatorisk

Litteratur, artiklar m.m. enligt lärares anvisningar.