"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Praktik I, 5 hp

Engelskt namn: Work placement I

Denna kursplan gäller: 2014-07-07 och tillsvidare

Kurskod: 1MA027

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2013-05-20

Innehåll

Under minst fyra veckor praktiserar den studerande inom mediebranschen och får tillfälle att möta yrkesverksamma inom utbildningens område på en arbetsplats som så långt som möjligt motsvarar den studerandes behov och intresse. Under handledning genomför den studerande uppgifter och tillämpar sina kunskaper på en arbetsplats inom utbildningens yrkesområde.

Förväntade studieresultat

För godkänt kursmoment skall den studerande visa
Kunskap och förståelse

  • kunskap om och förståelse för hur en arbetsplats inom yrkesområdet fungerar

Färdighet och förmåga

  • färdighet och förmåga att använda sina kunskaper i mötet med branschens behov
  • förmåga att presentera sig själv och sin kunskap på ett professionellt sätt

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • förmåga att värdera de uppgifter som man utför under praktiken
  • ett utvecklat förhållningssätt till manusförfattarens yrkesroll

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet samt godkänt antagningsprov, samt godkända poäng som omfattar 80% av år 1 i programmet.

Undervisningens upplägg

Då yrket är projektbaserat kan möjligheten att hitta praktikplatser under fyra veckor vara begränsad. Därför påbörjas praktiken i slutet av vårterminen år två och fortsätter i början av höstterminen år tre. Praktik kan även förekomma mellan vår- och hösttermin samt vanligtvis på praktikplats utanför studieorten. I momentet ingår att studenten i möjligaste mån själv ska finna sin praktikplats.
Praktiken måste i förväg godkännas av programmets ledning. Likaså måste de praktiska och ekonomiska arrangemangen följa de regler som fastställts av rektor (dnr 200-2854-95), liksom andra av utbildningen föreskrivna regler. Det innebär en underskriven och godkänd praktikplan där ansvarig handledare på arbetsplatsen, avtalad praktikperiod, överenskomna arbetsuppgifter under praktikperioden samt hur dessa arbetsuppgifter följs upp framgår. I de fall då den studerande producerar text ska upphovsrätten regleras i särskilt avtal enligt gällande praxis.

Ifall praktik ej kan anordnas med bibehållande av tillräcklig kvalitet kan praktiken ersättas med ett arbetsplatsbaserat uppdrag i samarbete med lämpligt medieföretag. Studiebesök på medieföretaget ska som minimum ingå i detta alternativ.

Examination

Examination sker genom skriftlig praktikdagbok samt muntlig rapportering. På momentet ges betygen Godkänd eller Underkänd. Bedömningen bygger på praktikintyg om att arbetet utförts enligt det avtal med praktikplatsen som gjorts i förväg samt att den studerande inte varit frånvarande mer än 20 % under hela praktikperioden.
 
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

Ansökan och antagning till den treåriga utbildningen sker vart tredje år. Studievägledning ges av programledningen.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.