"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Manusförfattande för film, tv och nya medier C, 30 hp

Engelskt namn: Screenwriting for Film, TV and New Media C

Denna kursplan gäller: 2015-07-06 och tillsvidare

Kurskod: 1MA024

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2013-05-20

Innehåll

Kursen läses inom ramen för programmet manusutbildningen för film, tv och nya medier, 180 hp. Kursen varvar seminarieveckor med skrivveckor. Seminarieveckorna innehåller praktiska och teoretiska moment vilka löper parallellt med övriga kurser i programmet. På detta sätt fördjupar den studerande sina kunskaper under utbildningstiden.

Under kursen producerar den studerande ett manuskript i längre format som utgör utbildningens examensarbete. Den studerande arbetar med manusutveckling från idé till färdigt manus, samt skriver en fördjupande essä om denna process. Den studerande fördjupar sina kunskaper om de dramaturgiska verktygen och vidareutvecklar den berättartekniska färdigheten. Arbetet innebär att ingående lära känna den kreativa processen med fördjupad förmåga till analys. I mötet med gästlärare och på exkursioner fördjupar man kunskapen om aktuella villkor i branschen.

Kursen består av två delkurser som är indelade i mindre avgränsade moment, varav 9 läses under höstterminen och 21 under vårterminen.

Delkurs 1 Manus för längre format (9hp)

Kursen ger fördjupade kunskaper om manusförfattande och träning i att kommunicera om sitt verk, bland annat genom ett fördjupat arbete med idépresentationer och research. Kursen fokuserar på manusförfattarens yrkesroll och professionella identitet.

Berättarteknik C1 (4 hp) Momentet fördjupar kunskaperna i dramaturgi med inriktning på längre format, genom analyser och övningar, enskilt och i grupp. Den studerande fördjupar sin förståelse för både linjärt och icke-linjärt berättande.

Manusförfattarens omvärld C1 (2 hp) Momentet förbereder den studerande för den professionella yrkesrollen som entreprenör. Kunskaper om manusförfattarnas aktuella avtals- och arbetsvillkor, avtalsförhandling och avtalsskrivande ingår. Möten med branschföreträdare sker genom gästlärarinsatser och om möjligt vid konvent som arrangeras i branschen, där den studerande fortsätter arbetet med att skapa ett eget kontaktnät.

Manusförfattande C1 (3 hp) Momentet fokuserar på idéutveckling och innehåller research samt skriv-, analys- och presentationsövningar. Den studerande vidareutvecklar sin förståelse för produktionsprocessen kring film och andra större projekt.

Delkurs 2 Examensarbete (21 hp) Under kursen skriver den studerande ett manus för längre format, samt en reflekterande essä om skrivprocessen. Den studerande fortsätter fördjupa sina dramaturgiska kunskaper genom analyser och övningar samt omskrivning, både enskilt och i grupp.

Berättarteknik C2 (3 hp) Momentet fortsätter fördjupa de dramaturgiska kunskaperna om såväl linjärt som icke-linjärt berättande. Genom analyser och övningar, både enskilt och i grupp tränar den studerande på metoder för omskrivning av manus.

Manusförfattarens omvärld C2 (3 hp) Om möjligt möter den studerande presumtiva uppdragsgivare, kollegor och samarbetspartners vid en internationell filmfestival som arrangeras i branschen. Gästföreläsningar och besök av branschföreträdare orienterar om manusförfattarens professionella yrkesarbete.

Manusförfattande C2 (15 hp) Under momentet arbetar den studerande fram en första version av ett manus i längre format. Externa bedömare från branschen kommenterar examensarbetet. Den studerande skriver en reflekterande essä som analyserar den egna arbetsprocessen samt möjliga vägar att vidareutveckla manuskriptet, bl.a. med utgångspunkt i bedömarnas kommentarer.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande visa
Kunskap och förståelse

  •     kunskap om och förståelse för manusförfattarens arbetsmetoder och yrkesroll i större projekt
  •     kunskap om och förståelse för produktionsprocessen kring film och andra större projekt samt manusförfattarens roll i den
  •     kunskap om den omgivande mediebranschen och manusförfattarens arbetsvillkor

Färdighet och förmåga

  •     färdighet och förmåga att presentera en självständig idé och ett upplägg för ett längre format, som t.ex. film, tv eller datorspel.
  •     fördjupad färdighet och förmåga att både muntligt och skriftligt kommunicera sina idéer
  •     fördjupad färdighet och förmåga att diskutera bearbetningsförslag i det egna manuset
  •     fördjupad färdighet och förmåga att tolka, analysera och förbättra den egna berättartekniken i ett längre format

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  •     utvecklad förmåga att reflektera kring det egna skapandet och den kreativa processen
  •     fördjupad förmåga att diskutera manus
  •     fördjupad värderingsförmåga inför researchens betydelse i den egna arbetsprocessen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet samt godkänt antagningsprov, samt godkända poäng som omfattar 100% år 1 och 80 % år 2.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av analytiska och kreativa övningar under seminarier och workshops. En konstnärlig handledare, d v s yrkesverksam manusförfattare följer varje students skrivarbete genom regelbunden handledning. Viss undervisning och handledning kan även komma att ske genom utbildningens lärplattform. Därtill genomför programledningen individuella samtal med den enskilda studenten om dennes konstnärliga utveckling. Samtliga moment är obligatoriska.

För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.

Examination

Kursen examineras löpande i kombination med fullgjorda skrivuppgifter enligt fastställd tidsplan. Examinationen sker både enskilt och i grupp samt genom obligatorisk närvaro under seminarieperioderna. De större uppdragen inom manusförfattande examineras med hjälp av bedömare från branschen. På kursen ges endast betygen Godkänd och Underkänd. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga uppgifter och obligatoriska moment är godkända. Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

Ansökan och antagning till den treåriga utbildningen sker vart tredje år. Studievägledning ges av programledningen.

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 28

Aronson Linda
The 21st-century screenplay : a comprehensive guide to writing tomorrow's films
Los Angeles : Silman-James Press : cop. 2010 : xix, 490 p. :
ISBN: 978-1-935247-03-6 (alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Alternative scriptwriting : writing beyond the rules
Dancyger Ken, Rush Jeff
Boston : Focal : cop. 1991 : 212 s. :
ISBN: 0-240-80075-3 (pbk) ;
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Indick William
Psychology for screenwriters : building conflict in your script
Studio City, CA : Michael Wiese Productions : cop. 2004 : 281 s. :
ISBN: 0-941188-87-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kozloff Sarah
Overhearing film dialogue
Berkeley, Calif. : Univ. of California Press : cop. 2000 : 323 s. :
ISBN: 0-520-22137-0 (cloth : alk. paper) ;
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Truby John
The anatomy of story : 22 steps to becoming a master storyteller
1. pbk. ed. : New York : Faber and Faber : 2008 : 445 p. :
http://www.loc.gov/catdir/enhancements/fy0903/2008486680-d.html
ISBN: 978-0-86547-993-7 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Nelmes Jill
Analysing the screenplay
Abingdon : Routledge : 2011 : xii, 273 s. :
ISBN: 978-0-415-55634-7 (pbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Covey Stephen R.
The 7 habits of highly effective people : powerful lessons in personal change
15th anniversary ed. : London : Simon & Schuster : 2004. : 372 p. :
ISBN: 9780684858395
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Utöver detta läses manuskript och delar av manuskript främst från film och tv (delvis via utbildningen). Förelagda filmer, tv-serier, tv-program och datorspel. Utöver detta kompendier (via utbildningen), artiklar och fördjupande texter i anslutning till ämnet.