Engelskt namn: Narrative and Media B
Denna kursplan gäller: 2014-07-07 och tillsvidare
Kurskod: 1MA022
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2013-05-20
Kursen läses endast inom ramen för programmet Manusutbildningen för film, tv och nya medier, 180 hp. Kursen varvar seminarieveckor med skrivveckor. Seminarieveckorna innehåller praktiska och teoretiska moment vilka löper parallellt med övriga kurser i programmet. På detta sätt fördjupar studenten sina kunskaper under utbildningstiden.
Kursen ger en kunskapsreferens om berättande i film och tv samt grundläggande kunskaper om andra medieplattformar, speciellt inom interaktivt berättande. Kursen ger en analytisk och historisk ram till det konstnärliga praktiska arbetet. Metoder att analysera berättandet och hur det är uppbyggt i olika medier presenteras och diskuteras.
Kursen består av följande delmoment, varav 9 hp läses under höstterminen och resterande 6 hp under vårterminen:
Filmhistoria och filmskapande II A (2 hp) Momentet breddar kunskaperna genom fortsatta studier av några viktiga händelser i filmens historia. Fokus läggs på vilken betydelse olika filmskapare, exempelvis manusförfattare och regissörer har haft för filmkonstens utveckling.
Interaktivt berättande I (2 hp) Momentet ger grundläggande kunskap om berättande för olika medieplattformar. Momentet kan innehålla praktiska övningar och belyser manusförfattarens roll i produktionen av content för olika medieplattformar.
Televisionens berättelser (5 hp) Momentet ger kunskap om tv-mediets framväxt, historia samt speciella kännetecken. Fokus läggs på nordisk, brittisk och amerikansk tv-dramatik i serieformat med exempel från både äldre och aktuella tv-serier. Momentet tar upp skillnader mellan olika format, exempelvis med eller utan reklamavbrott.
Filmhistoria och filmskapande II B (2 hp) Momentet fortsätter bredda kunskaperna genom studier av några viktiga händelser i filmens historia. Fokus läggs på vilken betydelse olika filmskapare, exempelvis manusförfattare och regissörer har haft för filmkonstens utveckling.
Interaktivt berättande II (1 hp) Momentet breddar kunskaperna om berättandet för olika medieplattformar med fokus på deras användningsområden.
TV och andra format (3 hp) Momentet ger kunskap om tv-mediets formspråk och verktyg att analysera detta. Studierna ger en inblick i hur innehåll för tv-formatet även kan användas på andra medieplattformar.
För godkänd kurs skall den studerande visa
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Grundläggande behörighet samt godkänt antagningsprov, samt godkända poäng som omfattar 80% av år 1 i programmet.
Undervisningen sker i form av lektioner, seminarier, filmvisningar samt skriv- och analysövningar. Undervisning kan komma att ske genom utbildningens lärplattform. Samtliga moment är obligatoriska.
För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.
Kursen examineras löpande i kombination med fullgjorda skrivuppgifter enligt fastställd tidsplan. Examinationen sker både enskilt och i grupp samt genom obligatorisk närvaro under seminarieperioderna. På kursen ges endast betygen Godkänd och Underkänd. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga uppgifter och obligatoriska moment är godkända. Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Ansökan och antagning till den treåriga utbildningen sker vart tredje år. Studievägledning ges av programledningen.
Film history : an introduction
Thompson Kristin, Bordwell David
2. ed. : Boston, Mass. : McGraw-Hill : 2002, cop. 2003 : xx, 788 s., [28] pl.-s. i färg : ill. :
ISBN: 0-07-115141-9 (hft.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Film art : an introduction
Bordwell David0 301372, Thompson Kristin
9th ed. : New York : McGraw-Hill : c2010 : xx, 519 p. :
ISBN: 978-0-07-338616-4 (alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Creeber Glen
The television genre book
2nd ed. : London : BFI : 2008 : 214 s. :
ISBN: 9781844572182 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Forslund Bengt
Dramat i tv-soffan : från Hamlet till Svensson, Svensson : svensk tv-dramatik under 50 år
Malmö : Arena i sambarbete med Sveriges television (SVT) : 2006 : 439, [1] :
ISBN: 91-7843-213-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hilmes Michele
The television history book
London : British Film Institute : 2003 : xii, 163 s. :
ISBN: 0-85170-987-7 : £49.99
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Seger Linda.
When women call the shots : the developing power and influence of women in television and film
An Authors Guild Backinprint.com ed. : Lincoln, NE : iUniverse, Inc. : 2003. : xv, 304 p., [16] p. of plates :
ISBN: 0-595-26838-2 (alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (urval)
Alexander Bryan
The new digital storytelling : creating narratives with new media
Santa Barbara, Calif. : Praeger : 2011. : p. :
ISBN: 978-0-313-38749-4 (hardcopy : alk. paper)
Se Umeå UB:s söktjänst
Utöver detta läses film- och tv-manuskript och delar av manuskript (delvis via utbildningen) samt kompendier och artiklar som anknyter till gemensamma övningar och visningar. Förelagda filmer, tv-serier, tv-program och dataspel.