"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Manusförfattande för film, tv och nya medier B, 30 hp

Engelskt namn: Screenwriting for Film, TV and New Media B

Denna kursplan gäller: 2014-07-07 och tillsvidare

Kurskod: 1MA021

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2013-05-20

Innehåll

Kursen läses endast inom ramen för programmet Manusutbildningen för film, tv och nya medier, 180 hp. Kursen varvar seminarieveckor med skrivveckor. Seminarieveckorna innehåller praktiska och teoretiska moment vilka löper parallellt med övriga kurser i programmet. På detta sätt fördjupar den studerande sina kunskaper under utbildningstiden.

Under kursen arbetar den studerande med berättande i seriefiktion, analyser och skapande av egna tv-serier, d v s manuskript i längre format. Att skriva tv-serier breddar kunskaperna om den kreativa processen och synliggör skillnader mellan manus för film och tv. Kursen ger verktyg för att arbeta med manus för tv-fiktion, både enskilt och i grupp. I detta arbete ingår kunskap om hur innehållet kan anpassas till andra medieplattformar. I möten med gästlärare kommer man i kontakt med de aktuella villkoren i tv-branschen.

Kursen består av två delkurser som är indelade i mindre avgränsade moment.

Delkurs 1 Manus för tv och andra format I 15 hp

Kursen ger en konstnärlig och berättarteknisk grund för att skriva för tv och andra format. Den studerande fortsätter arbeta med idépresentationer. Gästlärare med erfarenheter av yrkesrollen showrunner introducerar ett för tv-mediet professionellt arbetssätt.

Berättarteknik B1 (4 hp) Momentet breddar kunskaperna i dramaturgi med inriktning på fiktion för tv, genom analyser och övningar, både enskilt och i grupp. Den studerande identifierar och använder tv-mediets speciella berättarverktyg. Momentet ger erfarenheter av seriedramatikens kreativa processer som delvis sker i grupp.

Manusförfattarens verktyg B1 (1 hp) Momentet ger verktyg för att skriva tv- fiktion.

Manusförfattarens omvärld B1 (2 hp) Momentet fokuserar hur tv-fiktion produceras i Sverige, med utblickar mot Norden. Möten med branschföreträdare sker genom gästlärarinsatser på universitetet, i samarbete med andra högskolor/universitet och om möjligt vid manuskonventet i Örebro samt filmkonventet i Luleå. Den studerande inleder arbetet med att skapa ett eget kontaktnät och hitta en lämplig praktikplats.

Manusförfattande B1 (8 hp) Den studerande producerar ett upplägg till en tv- serie inom ett svenskt tv-format och arbetar med presentationer av sin idé. I momentet ingår även att skriva tillsammans i en mindre grupp.

Delkurs 2 Manus för TV och andra format II 15 hp

Kursen breddar den konstnärliga och berättartekniska grunden för att skriva för tv och andra format. Den studerande utvecklar en tv-serie, vari ingår att använda andra medieplattformar.

Berättarteknik B2 (3 hp) Momentet vidareutvecklar dramaturgiska kunskaper med inriktning på tv-seriens struktur, genom analyser och övningar, både enskilt och i grupp.

Manusförfattarens verktyg B2 (1 hp) Momentet ger verktyg för att utveckla och kommunicera upplägg till seriedramatik.

Manusförfattarens omvärld B2 (2 hp) Branschföreträdare ger insyn i det praktiska arbetet med tv-fiktion. Dessa möten sker genom gästlärarinsatser på universitetet och om möjligt vid branschens stora mötesplats Göteborgs Internationella Filmfestival. Momentet ger en orientering om upphovsrätt ur manusförfattarens perspektiv och studierna introducerar ett entreprenöriellt förhållningssätt inför dennes yrkesverksamhet.

Manusförfattande B2 (9 hp) Den studerande producerar ett upplägg till en tv-serie med minst ett avsnitt i komplett manuskriptform. En reflektion om den egna arbetsprocessen görs i en essä. Upplägget till tv-serien bedöms av branschföreträdare från film och tv.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande visa
Kunskap och förståelse

  • kunskap om och förståelse för kreativa processer i skapandet av tv-fiktion
  • kunskap om och förståelse för dramaturgiska strukturer i tv-fiktion
  • kunskap om samarbetsformer som är vanliga i skapandet av tv-fiktion

Färdighet och förmåga

  • färdighet och förmåga att arbeta fram ett tv-serieupplägg från idé till färdigt manus
  • färdighet att utveckla flera avsnitt av en tv-serie utifrån ett befintligt upplägg
  •  färdighet och förmåga att presentera sin idé och argumentera för den

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • ett utvecklat förhållningssätt till processen att skriva för tv och andra plattformar
  • samarbetsförmåga i kreativa processer
  • breddad förmåga att reflektera kring det egna konstnärliga skapandet

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet samt godkänt antagningsprov, samt godkända poäng som omfattar 80% av år 1 i programmet. 

 

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av analytiska och kreativa övningar under seminarier och workshops. En konstnärlig handledare, d v s yrkesverksam manusförfattare följer varje students skrivarbete genom regelbunden handledning. Viss undervisning och handledning kan även komma att ske genom utbildningens lärplattform. Därtill genomför programledningen individuella samtal med den enskilda studenten om dennes konstnärliga utveckling. Samtliga moment är obligatoriska.

För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.

Examination

Kursen examineras löpande i kombination med fullgjorda skrivuppgifter enligt fastställd tidsplan. Examinationen sker både enskilt och i grupp samt genom obligatorisk närvaro under seminarieperioderna. De större uppdragen inom manusförfattande examineras med hjälp av bedömare från branschen. På kursen ges endast betygen Godkänd och Underkänd. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga uppgifter och obligatoriska moment är godkända. Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

Ansökan och antagning till den treåriga utbildningen sker vart tredje år. Studievägledning ges av programledningen.

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 28

Douglas Pamela
Writing the TV drama series : how to succeed as a professional writer in TV
3rd ed. : [Studio City, CA] : Michael Wiese Productions : c2011. : xvi, 288 p. :
ISBN: 9781615930586
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Seger Linda.
Creating unforgettable characters
New York : H. Holt : c1990 : xiii, 239 p. :
ISBN: 0-8050-1171-4 (hft.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Smith Evan S.
Writing television sitcoms
Rev. and expanded ed. : New York, N.Y. : Penguin Group : c2009. : xviii, 331 p. :
ISBN: 0399535373 (pbk.) :
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Att skriva TV-manus : konsten att få ditt projekt från idé till TV-rutan
Zollitsch Johann, Sandin Maj
Stockholm : Redaktionen : cop. 2011 : 350 s. :
Obligatorisk

Referenslitteratur

Nelmes Jill
Analysing the screenplay
Abingdon : Routledge : 2011 : xii, 273 s. :
ISBN: 978-0-415-55634-7 (pbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Utöver detta läses manuskript och delar av manuskript främst från film och tv (delvis via utbildningen). Förelagda filmer, tv-serier, tv-program och dataspel. Utöver detta kompendier (via utbildningen), artiklar och fördjupande texter i anslutning till ämnet.