Engelskt namn: Creative training C
Denna kursplan gäller: 2012-08-27 och tillsvidare
Kurskod: 1MA012
Högskolepoäng: 19
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2012-03-26
Målet är att studenten ska kunna förhålla sig till sin egen process, teknik och verktyg utifrån givna uppdrag. Studenten skall också träna sig i att med olika teknik och verktyg göra förstudier och delmoment i utbildningens olika projekt samt få övning i det kreativa skapandet inom olika format och plattformar. Extern expertis ska ge studenten möjlighet att praktiskt pröva sitt förhållningssätt till yrket likväl som bilden av manusförfattandets villkor i praktiken.
Kursen består av praktiska moment, ofta uppdrag som kursledningen ger studenterna. Kunskaper förvärvade inom bland annat huvudämnet sätts i relation till kreativa övningar och de ofta direkt branschrelaterade uppdragen. Det är ett praktiskt utforskande moment utgående från studentens perspektiv – utan att i alla fall kräva ett komplett slutresultat. Kursen består av följande delmoment, varav 15 hp läses under höstterminen och resterande 4 hp under vårterminen.
Moment 1. Den kreativa processen (11 hp)
The Creative Process
Momentet fokuserar på fördjupat arbete med projektidén, dess hållbarhet, presentationen av den gestaltade idén, kommunikationen av den, uppfattandet och responsen på idén. Momentet innehåller dels övningar, dels seminarier där idéerna till slutarbetet presenteras och måste godkännas innan fortsatt arbete. Momentet innehåller också analysarbete inför utbildningens slutarbete. Utgångspunkten är övningar som ger träning i att kombinera de färdigheter som tillägnats i respektive ämnen under föregående terminer. Mer träning ges också i respons på kritik och hanterandet av skrivperioder utan respons. Momentet ges under höstterminen.
Moment 2. Interaktiva övningar (4 hp)
Interactive training
Momentet omfattar praktiska övningar i interaktivt och icke-linjärt berättande. Den studerande tränas i att utföra givna uppdrag för olika plattformar. Momentet ges under höstterminen.
Moment 3. Belysning av det egna skapandet (4 hp)
Portfolio
Momentet omfattar en bearbetningsperiod där studenten efter redovisning av sitt slutarbete ges utrymme att utveckla tankar och feedback som framkommit vid slutbedömningen. Momentet arbetar dessutom med en analys av den egna kreativa processen. Momentet ges under vårterminen.
Efter avslutad kurs ska den studerande ha
De förkunskapskrav som i övrigt gäller för programmet Manusutbildning för film, tv och nya medier.
Undervisningen sker i form av kreativa övningar under seminarier och workshops, både individuellt och i grupp. Vissa praktiska övningar kan ligga utanför seminarieveckorna. Vissa uppgifter kan ges och följas upp via utbildningens lärplattform.
För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. Se: http://www.student.umu.se/under-studietiden/funktionshinder/
Kursmomenten examineras löpande i kombination med fullgjorda skrivuppgifter enligt fastställd tidsplan. Examinationen sker både enskilt och i grupp samt genom obligatorisk närvaro under seminarieperioderna. Vissa moment examineras med hjälp av externa bedömare.
På kursen ges endast betygen Godkänd och Underkänd. För att bli godkänd krävs att man har genomfört förelagda uppgifter i enlighet med givna instruktioner och är närvarande i undervisningen.
Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka hos studierektor vid berörd institution om detta. Se: http://www.student.umu.se/regelsamlingen/
På kursen ges endast betygen Godkänd och Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning, fastställd av Rektor 2002-12-17. Se: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga Studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Aronson Linda
The 21st-century screenplay : a comprehensive guide to writing tomorrow's films
Los Angeles : Silman-James Press : cop. 2010 : xix, 490 p. :
ISBN: 978-1-935247-03-6 (alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Alexander Bryan
The new digital storytelling : creating narratives with new media
Santa Barbara, Calif. : Praeger : 2011. : p. :
ISBN: 978-0-313-38749-4 (hardcopy : alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hauge Michael
Writing screenplays that sell
1st HarperPerennial ed : New York, NY : HarperPerennial : 1991 : xxiv, 325 p. :
ISBN: 0-06-272500-9 (pbk.) ; CIP rev. : $12.00 ($16.00 Can.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Indick William
Psychology for screenwriters : building conflict in your script
Studio City, CA : Michael Wiese Productions : cop. 2004 : 281 s. :
ISBN: 0-941188-87-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Seger Linda
The art of adaptation : turning fact and fiction into film
1. ed. : New York : Holt and Co : 1992 : xv, 238 s. :
ISBN: 0-8050-1626-0 (acid-free paper) ; CIP rev. : FPT $14.95
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Luspank och idérik : överlevnadsguide för säljskygga kulturskapare
Thordén Ulla-Lisa, Östberg Thomas
1. uppl. : Malmö : Liber : 2010 : 228 s. :
ISBN: 978-91-47-09504-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Truby John
The anatomy of story : 22 steps to becoming a master storyteller
1. pbk. ed. : New York : Faber and Faber : 2008 : 445 p. :
http://www.loc.gov/catdir/enhancements/fy0903/2008486680-d.html
ISBN: 978-0-86547-993-7 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Österåker Maria
Ta betalt! : om prissättning i skapande branscher
1. uppl. : Malmö : Liber : 2010 : 119 s. :
ISBN: 978-91-47-09471-4 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Utöver detta läses film- och tv-manuskript och delar av manuskript (delvis via utbildningen) samt kompendier och artiklar som anknyter till gemensamma övningar och visningar. Förelagda filmer, tv-serier, tv-program och dataspel.