Huvudområden och successiv fördjupning:
Manusförfattande för film, TV och nya medier: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Målet med kursen är att den studerande genom olika typer av övningar ska tränas i det kreativa skapandet inom olika format och för olika plattformar. Den studerande tränas i att utföra givna uppdrag i etablerade format inom begränsad tid. Den studerande fördjupar kunskapen om sin egen kreativa process. Skrivövningar och kreativa övningar kan även vara förstudier och delmoment i utbildningens större uppdrag. Den studerande övar kontinuerligt på att presentera, dvs. pitcha sitt projekt och sig själv som manusförfattare.
Kursen består av praktiska moment, ofta uppgifter som kursledningen eller extern expertis ger studenterna. Kursen utgår från den studerandes perspektiv i det praktiskt utforskande arbetet, utan att alltid kräva ett komplett slutresultat.
Innehåll (moment)
Kursen består av följande delmoment, varav 6 hp läses under höstterminen och resterande 4 hp under vårterminen.
Höstterminen: Skrivövningar, B1 (3 hp)
Den studerande tränar på att skriva i olika format, framförallt tänkta för televisionen. Idéer till tv-fiktion formuleras och testas. I momentet ingår kortare skrivövningar och kreativa uppgifter som genomförs enskilt och i grupp. Den studerande får pröva på att skriva i grupp med andra författare.
Kreativa övningar B1 (3 hp)
Momentet fördjupar medvetenheten om den egna kreativa processen. Den studerande övar sig i att kommunicera kring delresultat till andra avsnittsförfattare samt uppdragsgivaren. Här introduceras andra plattformar, vilket kan innebära konkreta övningar av teknisk natur, såsom klipp- och montageövningar. Ett manus jobbas fram i grupp för att sedan spelas in i tv-studio. Momentet kan innebära obligatoriska exkursioner. Den studerande utforskar och beskriver den egna kreativa processen i en arbetsdagbok.
Vårterminen: Skrivövningar, B2 (2 hp)
Den studerande tränar på att skriva i olika format, framförallt tänkta för televisionen. Idéer till tv-fiktion formuleras och testas. I momentet ingår kortare skrivövningar och kreativa uppgifter som genomförs enskilt och i grupp. Den studerande får pröva på att skriva i grupp med andra författare.
Kreativa övningar B2 (2 hp)
Momentet fördjupar medvetenheten om den egna kreativa processen. Idéarbete för interaktiva format ingår och knyts till studentens arbete med upplägget till en tv-serie. Här fördjupas arbetet med andra plattformar, vilket kan innebära konkreta övningar av teknisk natur, såsom klipp- och montageövningar. Momentet kan innehålla obligatoriska exkursioner. Den studerande utforskar och beskriver den egna skapandeprocessen i en arbetsdagbok.
Förväntade studieresultat
Den studerande skall efter genomgångna moment
Kunskap och förståelse
ha kunskap om den egna kreativa processen avseende tv-fiktion,
ha kunskap om berättarstrukturer i interaktiva tv-format samt
ha kunskap och förståelse för det konkreta inspelningsarbetet i en tv-studio.
Färdighet och förmåga
ha färdighet och förmåga att genomföra processen från idé till färdigt tv-serieupplägg,
ha förmåga att på ett grundläggande sätt presentera och argumentera för sin idé samt
ha färdighet och förmåga att kunna utforma ett avsnitt av en tv-serie.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
ha utvecklat ett undersökande förhållningssätt till berättande i tv-serier,
ha utvecklat sitt eget förhållningssätt till tv-fiktionens kreativa process samt
ha utvecklat en förmåga att värdera sitt manus med olika analysmetoder.
Behörighetskrav
Kursen läses endast inom programmet Manusförfattande för film, tv och nya medier.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av kreativa övningar under seminarier och workshops, både individuellt och i grupp. Vissa praktiska övningar som exempelvis inspelning kan ligga utanför seminarieveckorna. Vissa uppgifter kan ges och följas upp via utbildningens lärplattform. Samtliga moment är obligatoriska.
Examination
Momentet examineras löpande i kombination med fullgjorda skrivuppgifter enligt fastställd tidsplan. Examinationen sker både enskilt och i grupp samt genom obligatorisk närvaro under seminarieperioderna. Vissa moment examineras med hjälp av externa bedömare.
På kursen ges endast betygen Godkänd och Underkänd. För att bli godkänd krävs att man har genomfört förelagda uppgifter i enlighet med givna instruktioner och är närvarande i undervisningen. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning, fastställd av Rektor 2002-12-17. Se: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Litteratur
Giltig från:
2011 vecka 36
Kurslitteratur
Cook Martie Write to TV: Out of Your Head and Onto the Screen Burlington : 2006 : Obligatorisk
Epstein Alex Crafty TV Writing New York : 2006 : Obligatorisk
Att skriva TV-manus : [konsten att få ditt projekt från idé till TV-rutan] Zollitsch Johann, Sandin Maj Stockholm : Redaktionen : cop. 2004 : [8], 276 s. : ISBN: 91-975089-2-6 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Seger Linda. Creating unforgettable characters New York : H. Holt : c1990 : xiii, 239 p. : ISBN: 0-8050-1171-4 (hft.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Utöver detta läses film- och tv-manuskript och delar av manuskript (delvis via utbildningen) samt kompendier och artiklar som anknyter till gemensamma övningar och visningar. Förelagda filmer, tv-serier, tv-program och dataspel.