"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Språk och tänkande, 7,5 hp

Engelskt namn: Language and Thought

Denna kursplan gäller: 2022-05-02 och tillsvidare

Kurskod: 1LI089

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Lingvistik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2022-02-11

Innehåll

Kursen behandlar språkets roll i kognitionen utifrån teorier om språkutveckling och kognitiv utveckling samt om språkets roll för resonerande.

Förväntade studieresultat

För betyget Godkänd ska den studerande kunna

Kunskap och förståelse

  • redogöra för teorier om språkets roll i kategorisering och resonerande;
  • redogöra för kopplingen mellan språk och kognition i barns utveckling;

Färdighet och förmåga

  • använda lingvistiska begrepp i beskrivning och analys av språkliga exempel;
  • kunna använda ett vårdat, enkelt och begripligt språk enligt rådande skriftspråksnorm och visa förmåga att mottagar- och situationsanpassa sitt skriftspråk.

Behörighetskrav

Gy: Engelska 6 samt svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier
Univ: 22,5 hp från poängintervallet 1-30 hp i lingvistik; eller 60 hp i ett språkämne; eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och övningar.

Examination

Examination sker genom bedömning av diskussionsuppgifter samt av en skriftlig inlämningsuppgift. Diskussionsuppgifter bedöms med något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Den skriftliga inlämningsuppgiften bedöms med något att betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.  

Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.  

Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.  

Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. 

Examinator kan besluta att en student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt; komplettering för högre betyg är inte tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination i stället för komplettering och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till utbildningsledaren vid Humanistiska fakulteten.

Övriga föreskrifter

Kursen överlappar innehållsmässigt med kursen Lingvistik för kognitionsvetenskap (1KG006) och kan inte ingå i en examen tillsammans med denna kurs.



Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Giltig från: 2022 vecka 18

A user's guide to thought and meaning
Jackendoff Ray, Cohn Neil., Griffith Bill.
Oxford : Oxford University Press : 2012. : xi, 274 p. :
ISBN: 9780199693207
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordgren Pia M.
Språk i sikte : barns interaktionsutveckling i relation till perception och kognition
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 167 sidor :
ISBN: 9789144135038
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Sharwood Smith Michael
Introducing language and cognition : a map of the mind
Cambridge : Cambridge University Press : 2017 : 1 online resource (xvii, 224 pages) :
Table of contents / Abstracts
ISBN: 9781316591505
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar och kompletterande material tillkommer, max 100 sidor.