Huvudområden och successiv fördjupning:
Lingvistik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2015-06-15
Innehåll
Kursen ger en fördjupad introduktion till teorier om barnets språkutveckling, inlärning av andraspråk och främmandespråk. Kursen behandlar både universella och språkspecifika drag i barns tillägnande av fonologi, lexikon och grammatik ur teoretiska perspektiv och presenterar de grundläggande termer, begrepp och metoder som används i barnspråksforskningen. Kursen tar upp inlärningen och användningen av två språk i barn- och vuxenkontext samt inlärningen av främmandespråk i formella och informella kontexter och presenterar analysmetoder som används i forskningen.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten:
ha grundläggande kunskaper om teorier om språkutveckling och språkinlärning
ha kunskaper om terminologi och metodik som används i språkutvecklings- och språkinlärningsstudier
kunna tillämpa sina kunskaper på analyser av språkligt material från barn och vuxna språkinlärare
Behörighetskrav
Univ: Lägst 22,5 hp från Lingvistik A, alternativt lägst 60 hp i ett språkämne, eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
När kursen ges som nätkurs gäller följande: Kursen är helt nätbaserad och tillgång till en dator med internet är förutsättningen för genomförandet av kursen. Undervisningen bedrivs i form av webbpublicerade föreläsningar, och instuderings- och analysuppgifter av studiematerial.
När kursen ges som campuskurs gäller följande: Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och lärarledda lektioner. Grupparbete och individuella analysuppgifter kan förekomma i samband med lektionerna.
Examination
När kursen ges som nätkurs gäller följande: Examinationen sker genom skriftliga inlämningsuppgifter vid kursens slut.
När kursen ges som campuskurs gäller följande: Examinationen sker genom en salskrivning vid kursens slut.
Vid examination används betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.
För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på två av momenten.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle senast tre månader efter ordinarie provtillfälle. Anmälan till omprov är obligatorisk.
Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden.
Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare.
Examinerande uppgifter, t.ex. hemtentamina och inlämningsuppgifter, ska vara inlämnade senast det datum som angetts av undervisande lärare. Sent inkomna uppgifter beaktas inte, utan den studerande hänvisas till nästa provtillfälle.
Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas av Studentcenrum vid Umeå universitet. Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Saxton Matthew Child language : acquisition and development Los Angeles : Sage : 2010. : xvii, 326 p. : ISBN: 978-1-4129-0232-8 (pbk.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst