"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Speech and Language Processing I, 7,5 hp

Engelskt namn: Speech and Language Processing I

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 1LI010

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Lingvistik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2008-03-31

Innehåll

Kursen är en introduktion till grundläggande begrepp och metoder inom datorprocessering av ord och medningar i tal och skrift. Innehåll: - introduktion till språk och tal - komputationell fonologi - parsning - morfologi - taligenkänning och talsyntes

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall den studerande: - ha grundläggande förståelse för problem och principer i tal- och språkbehandling - ha grundläggande kunskap om metoder inom datorprocessering av ord och meningar i tal och skrift - kunna implementera en enkel grammatik - kunna utvärdera ett taligenkänningssystem - kunna använda ett system för difonsyntes (t.ex. MBROLA)

Behörighetskrav

Univ: 30 högskolepoäng inom lingvistik eller datavetenskap, alt 30 hp inom tekniska högskolan, alt 60 hp inom språk eller beteendevetenskap eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av lärarledda lektioner samt handledning i samband med laborationer. Undervisningen ges på engelska om utländska studenter deltar.

Examination

Examination sker i form av en portfölj av uppgifter som genomförs under kursens gång. På kursen ges något av betygen Underkänd, Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultatet på examinationens olika delar. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle (se universitetets regelsamling). Studerande har rätt att avlägga prov enligt den kursplan som gällde vid registreringstillfället under maximalt två år. Studerande har rätt att avlägga prov maximalt fem gånger. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses att bestämma betyg. Tillgodoräknande I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Tillgodoräknande av andra studier prövas individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.