"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Populärkulturens estetik och politik, 15 hp

Engelskt namn: The Politics and Aesthetics of Popular Culture

Denna kursplan gäller: 2025-01-20 och tillsvidare

Kurskod: 1KU035

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Litteraturvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-03-25

Innehåll

Kursen belyser begreppet populärkultur från skilda teoretiska och historiska perspektiv. I en första modul ges en bild av populärkulturens reception och skiftande estetiska, mediala och politiska betingelser med primärt fokus på det europeiska 1900-talet. I en andra modul utförs en självständig vetenskaplig undersökning med syfte att fördjupa sig i något av kursens ämnen.
 
Kursen är fristående, men utgör också en valbar programkurs inom Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap, termin 6. Den ingår också i Programmet för litteraturvetenskap och kreativt skrivande, termin 6.

Modul 1: Historiska och teoretiska perspektiv på populärkultur (7,5 hp)
Historical and Theoretical Perspectives on Popular Culture

Modulen ger en översiktlig bild av populärkulturens skiftande former och konstnärliga uttryck med särskilt fokus på det europeiska 1900-talet. Modulen introducerar också en rad grundläggande teoretiska frågor i anslutning till populärkulturens historia och forskningen om densamma. Här berörs bland annat begreppen hög- och lågkultur samt olika föreställningar om mass- och konsumtionssamhället.

Modul 2: Självständigt fördjupningsarbete (7,5 hp)
Individual Project

Under modulen genomför studenten ett självständigt fördjupningsarbete med utgångspunkt i de perspektiv som introducerats under kursens första del. Arbetet redovisas skriftligt, i form av en kortare uppsats, samt genom en muntlig presentation.

Förväntade studieresultat

Efter genomförd modul 1 (Historiska och teoretiska perspektiv på populärkultur) ska studenten kunna:
 

  • Uppvisa översiktlig kunskap om populärkulturens historiska former, uttryck och politiska implikationer,
  • uppvisa kännedom om, och förmåga att diskutera, olika teorier om populärkultur,
  • reflektera kritiskt över begreppet populärkultur. 

Efter genomförd modul 2 (Självständigt fördjupningsarbete) ska studenten kunna:

  • Uppvisa fördjupad kunskap om ett eller flera populärkulturella fenomen,
  • belysa detta ämne skriftligen med hjälp av relevant forskning och teori
  • uppvisa förmåga att muntligen presentera resultaten från sin undersökning,
  • reflektera över begreppet populärkultur i relation till det valda ämnet och utifrån relevant teoretisk litteratur.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet
Valbar kurs med platsgaranti för HGMED och HGLKS

 

 

 

Undervisningens upplägg

Undervisningen på kursen består av föreläsningar och seminarier (modul 1) samt självstudier och handledning (modul 2). I de fall där närvaro vid seminarier är obligatorisk, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.

Examination

Examination sker genom aktivt deltagande i kursens obligatoriska seminarier (modul 1 och 2) samt i form av en individuell skrivuppgift och muntlig presentation (modul 2). Seminariedeltagande ges betygsomdömet Godkänd (G) och Underkänd (U). Den individuella skrivuppgiften och den muntliga presentationen ges betygsomdömet Väl godkänd (VG), Godkänd eller Underkänd.

För att bli godkänd på modul 1 och 2 krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. På modul 1 ges betyget G eller U. På modul 2 ges betyget VG, G eller U. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på modul 2. Respektive betyg utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delmoment är godkända.

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.  

 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper. 

Tillgodoräknande

Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i
förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs inte ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande tillfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.