Engelskt namn: Journalism, Media and Communication B
Denna kursplan gäller: 2013-01-21 till 2014-01-19 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2025-01-20
Kursplan för kurser med start mellan 2023-01-16 och 2025-01-19
Kursplan för kurser med start mellan 2022-01-17 och 2023-01-15
Kursplan för kurser med start mellan 2021-01-18 och 2022-01-16
Kursplan för kurser med start mellan 2020-01-20 och 2021-01-17
Kursplan för kurser med start mellan 2019-01-21 och 2020-01-19
Kursplan för kurser med start mellan 2018-01-15 och 2019-01-20
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-16 och 2018-01-14
Kursplan för kurser med start mellan 2016-01-18 och 2017-01-15
Kursplan för kurser med start mellan 2015-01-19 och 2016-01-17
Kursplan för kurser med start mellan 2014-01-20 och 2015-01-18
Kursplan för kurser med start mellan 2013-01-21 och 2014-01-19
Kurskod: 1KO031
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundnivå, innehåller särskilt utformat examensarbete för högskoleexamen
Journalistik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Humanistiska fakultetsnämnden, 2012-10-19
Reviderad av: Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2012-12-10
Under kursen behandlas teorier om mediernas innehåll och övergripande strukturer. Studenten ska fördjupa tidigare kunskaper om förhållandet mellan medier, kultur och samhälle. Stor vikt läggs vid förståelsen av svenskt statsskick, politisk utveckling och förändring, samt massmediernas betydelse för politik, social integration, social förändring och utövandet av makt i samhället. Därutöver tillämpas olika teoretiska perspektiv och metoder inom medie- och kommunikationsämnet i en mindre självständig studie. I kursen ingår momenten enligt nedanstående:
Kursen kan läsas fristående, men är också gemensam uppföljningskurs (termin 2) för Programmet för journalistik, Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap, samt Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot strategisk kommunikation. En del inslag på kursen anpassas därför speciellt för de olika inriktningarna. I kursen ingår nedanstående moment.
Moment 1: Politik och samhälle (6 hp)
Politics and Society
Under momentet gås det svenska politiska systemets utformning på lokal, nationell och EU-nivå igenom. Exempel på frågor som berörs är: Vilka är de nationella institutionerna och hur är de länkade till varandra? Vilka är de lagar som reglerar institutionernas verksamhet och hur ser ansvarsfördelningen ut? Hur ser kopplingen ut mellan institutioner på lokal, nationell och EU-nivå? Momentet behandlar också förvaltningssystemet på de tre olika nivåerna, med särskild inriktning mot förvaltningspolitik – dvs. den politik som handlar om hur den offentliga sektorn bör vara organiserad.
Momentet ger också en politisk och historisk bakgrund till det moderna svenska samhället samt en presentation av förändringar i statsskick och förändringar i den kommunala självstyrelsen i ett internationellt perspektiv. Vidare diskuteras konsekvenserna av den europeiska integrationen för den svenska samhällsmodellen. Förändringar i den offentliga förvaltningens organisation, verksamhet, reglering och finansiering behandlas också. Relationen mellan massmedier och politik studeras samt informationsprocessen mellan myndigheter och individ.
Moment 2: Kultur, medier och samhälle (6 hp)
Culture, Media and Society
Detta moment fördjupar kännedomen om teorier och forskning rörande mediernas innehåll och övergripande strukturer. Stor vikt läggs vid förståelsen av massmediernas betydelse för social integration, social förändring och etablerandet respektive utövandet av makt i samhället. En variation av mediegenrer studeras utifrån ideologikritiska perspektiv. Momentet behandlar särskilt populärkultur och medier utifrån olika historiska, kulturteoretiska och mediesociologiska utgångspunkter. Syftet är att fördjupa förståelsen av de samhälleliga processer genom vilka maktrelationer och ”olikheter” utvecklas, konstitueras och reproduceras.
Moment 3: Språk och kommunikation (3 hp)
Language and Communication
Momentet ger grundläggande kunskaper om den retoriska modellens tillämpning för skrivandet. Därutöver behandlas begreppet språkriktighet med utgångspunkt i det svenska skriftspråkets standardnorm. I praktiska övningar får studenterna lära sig använda olika språkliga hjälpmedel och förhålla sig till språkliga problem.
Moment 4: Undersökningsmetodik (7,5 hp)
Applied Methodology in Communication Research
Momentet introducerar grunderna i kvantitativ och kvalitativ forskningsmetod och ger en teoretisk fördjupning av metodologiska och vetenskapsteoretiska problem genom en diskussion av exempel från kommunikationsvetenskaplig forskning.
Moment 5: Uppsats (7,5 hp)
Term Paper
I detta momentet skrivs, under handledning, ett mindre forskningsarbete för att tillämpa inhämtade teorier och metoder som introducerats under kurserna Journalistik, medier och kommunikation A, respektive B. Uppsatsen skrivs i par.
Efter slutförd kurs ska studenten
Efter avslutat moment 1 (Politik och samhälle) ska studenten
Efter avslutat moment 2 (Kultur, medier och samhälle) ska studenten
Efter avslutat moment 3 (Språk och kommunikation) ska studenten
Efter avslutat moment 4 (Undersökningsmetodik) ska studenten
Efter avslutat moment 5 (Uppsats) ska studenten
Univ: Journalistik, medier och kommunikation A 30 högskolepoäng (eller motsvarande) med minst 21 hp avklarade.
Undervisningen kan bestå av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, självstudier och enskilda övningar, handledning och studiebesök. Arbetsformerna anpassas till de förväntade studieresultaten. I de fall närvaro vid föreläsningar, seminarier och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat. Den som inte är närvarande kan tilldelas ytterligare uppgifter.
Kursen kan läsas fristående, men ingår även som gemensam programkurs för Programmet för journalistik, Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap, samt Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot strategisk kommunikation. En del undervisning och inslag på kursen anpassas speciellt för de olika inriktningarna.
För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. Se: http://www.student.umu.se/under-studietiden/funktionshinder/
Varje enskilt moment kan examineras fortlöpande genom muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter. Dessa kan bestå av hem- och salsskrivningar, recensionsuppgifter, seminarier, muntliga tentamina eller redovisningar. Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. Fortlöpande examinerande uppgifter ges betygsomdömena Godkänd eller Underkänd, alternativt Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.
För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. Dessutom erbjuds ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfille, s.k. uppsamlingsprov. Rättande lärare kan, som alternativ till omprov, erbjuda en restuppgift. Restuppgiften ges i form av att den eller de underkända uppgifterna kompletteras och bedöms på nytt. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. Den student som godkänts i prov får inte undergå omprövning för högre betyg.
Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka hos studierektor vid berörd institution om detta. Se: http://www.student.umu.se/regelsamlingen
Betyg på moment sätts först när alla prov har inlämnats och alla obligatoriska uppgifter är avklarade.
På moment 1, 2, 4 och 5 ges betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. På moment 3 ges endast betygen Underkänd eller Godkänd.
På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget sätts först när alla kursmoment är godkända. För betyget godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och moment är godkända. För betyget Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på sammanlagt minst 19,5 hp.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
I en examen får denna kurs inte ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande tillfråga studierektorn för Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
För alla kursmomenten gäller att kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast en månad före kursmomentets start.
Norén Bretzer Ylva
Sveriges politiska system
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 265 s. :
Digitala delar av läromedlet
ISBN: 978-91-44-02173-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Politik som organisation : förvaltningspolitikens grundproblem
Rothstein Bo, Ahlbäck Öberg Shirin
4. uppl. : Stockholm : SNS förlag : 2010 : 296 s. :
ISBN: 978-91-86203-37-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.
Tallberg Jonas
EU:s politiska system
4:e uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 224 s. :
ISBN: 978-91-44-03441-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Svensk författningspolitik
Mattson Ingvar, Petersson Olof
3., aktualiserade uppl. : Stockholm : SNS förlag : 2011 : 350 s. :
ISBN: 978-91-86203-84-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Allan Stuart
News culture
3. ed. : Maidenhead : Open University Press : 2010 : 311 p. :
ISBN: 978-0-335-23565-0 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Genus, medier och masskultur
Fagerström Linda, Nilson Maria
Malmö : Gleerup : 2008 : 171 s. :
ISBN: 978-91-40-65209-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Massmedier : press, radio och tv i den digitala tidsåldern
Hadenius Stig, Weibull Lennart, Wadbring Ingela
10., uppdaterade uppl. : Stockholm : Ekerlid : 2011 : 456 s. :
ISBN: 978-91-7092-185-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Lindgren Simon
Populärkultur : teorier, metoder och analyser
2. uppl. : Stockholm : Liber : 2009 : 231 s. :
http://www.liber.se/productimage/large/4707561o.jpg
ISBN: 91-47-08953-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Medierna och demokratin
Nord Lars, Strömbäck Jesper
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 373 s. :
ISBN: 978-91-44-07666-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Storey John
Cultural theory and popular culture : an introduction
6th ed. : Harlow : Pearson : 2012. : xiii, 275 p. :
ISBN: 978-1-4082-8527-5 ¹27.99
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Språkriktighetsboken
2. uppl. : Stockholm : Norstedts akademiska förlag : 2011, cop. 2005 : 413 s. :
ISBN: 978-91-1-304370-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Svenska skrivregler
3., [utök.] utg. : Stockholm : Liber : 2008 : 263, [1] s. :
ISBN: 978-91-47-08460-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Därutöver tillkommer övningsmaterial och språkvetenskapliga artiklar (ca 30 sidor) som väljs av läraren.
Ekström Mats
Mediernas språk
1. uppl. : Malmö : Liber : 2008 : 180 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-47-08786-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Textens mening och makt : metodbok i samhällsvetenskaplig text- och diskursanalys
Bergström Göran, Boréus Kristina
3., [utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 536 s. :
kompletterande material (aktiveringskod krävs)
ISBN: 978-91-44-07476-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Thurén Torsten
Vetenskapsteori för nybörjare
2. uppl. : Liber : 2007 : 152 s. :
ISBN: 978-91-47-08651-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Fiske John
Kommunikationsteorier : en introduktion
Ny, rev. uppl. : Stockholm : Wahlström&Widstrand : 1997 : 268 s. :
ISBN: 91-46-17047-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Anvisat material och kompendier.
Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Forskningsmetodikens grunder
Patel Runa, Davidson Bo
Lund : Studentlitteratur : 2003 :
Widerberg Karin
Kvalitativ forskning i praktiken
Lund : Studentlitteratur : 2002 : 232 s. :
ISBN: 91-44-01828-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Widerberg Karin
Vetenskapligt skrivande : kreativa genvägar
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 103 s. :
ISBN: 91-44-03040-1 : 247:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Uppsatshandbok : [hur du lyckas med din uppsats]
Ekengren Ann-Marie, Hinnfors Jonas
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 138 s. :
ISBN: 978-91-44-07490-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Forskningsmetodikens grunder : att planera, genomföra och rapportera en undersökning
Patel Runa, Davidson Bo
4., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 149 s. :
ISBN: 978-91-44-06868-8
Se Umeå UB:s söktjänst