Engelskt namn: Journalism, Media and Communication A
Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2024-09-02
Kursplan för kurser med start mellan 2023-08-28 och 2024-09-01
Kursplan för kurser med start mellan 2022-08-29 och 2023-08-27
Kursplan för kurser med start mellan 2022-08-22 och 2022-08-28
Kursplan för kurser med start mellan 2021-08-30 och 2022-08-21
Kursplan för kurser med start mellan 2020-08-31 och 2021-08-29
Kursplan för kurser med start mellan 2019-09-02 och 2020-08-30
Kursplan för kurser med start mellan 2018-09-03 och 2019-09-01
Kursplan för kurser med start mellan 2017-08-28 och 2018-09-02
Kursplan för kurser med start mellan 2016-08-29 och 2017-08-27
Kursplan för kurser med start mellan 2015-08-31 och 2016-08-28
Kursplan för kurser med start mellan 2014-09-01 och 2015-08-30
Kursplan för kurser med start mellan 2013-09-02 och 2014-08-31
Kursplan för kurser med start mellan 2013-01-21 och 2013-09-01
Kursplan för kurser med start mellan 2012-09-03 och 2013-01-20
Kurskod: 1KO030
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Journalistik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2012-03-26
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2024-01-30
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper om kommunikation och medier, samt deras villkor och roll i samhället. Relationen mellan medier och politik samt myndigheter och individ diskuteras. Under kursen behandlas centrala teorier och begrepp i medie- och kommunikationsforskning, det svenska mediesystemet och mediernas historiska utveckling samt olika slag av strategisk kommunikation och omvärldsanalys. Kursen omfattar praktiska kunskaper om, och färdighetsträning i journalistiskt skrivande. Målet är att den studerande dels har uppnått ökad förmåga att i tal och skrift föra analytiska resonemang om ämnesspecifika frågor, dels har en teoretisk bas för arbete med planering, analys och utvärdering av information och kommunikation.
Kursen kan läsas fristående, men är också gemensam introduktionskurs (termin 1) för Journalistprogrammet, Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap, samt Programmet för strategisk kommunikation. En del inslag på kursen anpassas därför speciellt för de olika programmen.
I kursen ingår nedanstående moduler:
Modul 1: Medier och kommunikation (7,5 hp)
Media and Communication
Modulen sätter in utbildningen i dess kommunikationsvetenskapliga sammanhang. Modulen omfattar grundläggande kunskaper om olika mediesystem, mediers framväxt, villkor och utveckling samt journalistikens samhälleliga och kulturella roller. Modern och klassisk forskning om kommunikation, medier och journalistik introduceras.
Modul 2: Skrivande och journalistikens grunder (7,5 hp)
Writing and the Basics of Journalism
Modulen behandlar de teoretiska och praktiska grunderna för journalistiskt arbete. Studenterna introduceras i journalistikens grunder såsom olika perspektiv på journalistik, den journalistiska yrkesrollen och journalistikens ansvar, källkritik, yrkesetik och publicitetsregler samt offentlighets- och sekretesslagen.. Efter en genomgång av nyhetsvärderingsprinciper, intervjuteknik och journalistiskt skrivande görs praktiska övningar med fokus på nyhetstext. Språkanvändning och språkriktighet är en viktig del av modulen och studenterna övar sin förmåga att skriva språkligt korrekt, begripligt och intresseväckande.
Modul 3: Politik, medier och samhälle (7,5 hp)
Politics, Media and Society
Modulen ger en introduktion till politisk kommunikation. Relationen mellan medier och politik samt myndigheter och individ diskuteras. Modulen behandlar det svenska politiska systemets utformning på lokal, nationell och EU-nivå samt förvaltningssystemet och förvaltningspolitiken, det vill säga den politik som handlar om hur den offentliga sektorn bör vara organiserad.
Modul 4:Grundläggande strategisk kommunikation (7,5 hp)
An introduction to Strategic Communication
Modulen introducerar begreppen strategisk kommunikation, propaganda och PR samt diskuterar deras relation till journalistik och andra aktörer såsom influencers. Vidare diskuteras opinionsbyggande aktiviteter och användning av tvivelaktigt innehåll ur trovärdighets- och demokratiperspektiv, dvs situationer där kommunikativa eller journalistiska verksamheter börjar likna desinformation.
Under hela kursen prövas att studenten kan:
Modul 1 (Medier och kommunikation)
För godkänd kursmodul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse
För godkänd kursmodul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2 (Skrivande och journalistikens grunder)
För godkänd kursmodul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse
För godkänd kursmodul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga
kunna tillämpa grunderna i den journalistiska metod- och skrivprocessen och i praktiken därigenom förhålla sig till principer för nyhetsvärdering, urval och vinkel, källkritik och etik,
producera nyhetstext vars innehåll, språk och disposition följer genrekonventionerna och samspelar för att göra texten intresseväckande och lättbegriplig.
För godkänd kursmodul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 3 (Politik, medier och samhälle)
För godkänd kursmodul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse
För godkänd kursmodul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga
För godkänd kursmodul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 4 (Grundläggande strategisk kommunikation)
För godkänd kursmodul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse
För godkänd kursmodul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga
För godkänd kursmodul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt
Undervisningen på kursen består av föreläsningar, gruppövningar, självstudier, praktiska uppgifter och handledning. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.
Viss undervisning på engelska kan förekomma.
Kursen kan läsas fristående, men ingår även som gemensam programkurs för Journalistprogrammet, Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap samt Programmet för strategisk kommunikation. En del undervisning och inslag på kursen anpassas speciellt för de olika programmen.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.
Kursen ställer höga krav på närvaro vid grupparbeten och deltagande i övningar av examinerande karaktär.
Kursen är indelad i fyra moduler. Varje enskild modul examineras fortlöpande genom muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter. Dessa består av hem- och salsskrivningar, seminarier, inlämningsuppgifter, rollspel, forumaktivitet samt muntliga och skriftliga redovisningar. Eftersom utbildningarna avser leda till jobb inom journalistik och kommunikation, ställs höga krav på språklig förmåga vid samtliga examinationer. Kursen är gemensam programkurs för Journalistprogrammet, Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap samt Programmet för strategisk kommunikation. Formen för examinerande inslag på kursen kan därför variera mellan de olika programinriktningarna.
Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. Fortlöpande examinerande uppgifter ges betygsomdömena Godkänd (G) eller Underkänd (U), alternativt Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).
På modul 1, 3 och 4 ges betygsomdömet Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).
På modul 2 ges betygsomdömet Godkänd (G) och Underkänd (U).
Kriterierna för de olika betygsnivåerna anges i samband med varje modul. För att bli godkänd på respektive modul krävs minst betygsomdömet godkänd (G) på samtliga prov och obligatoriska uppgifter på modulen. Betygsomdömen prövas individuellt och sätts, av Dekan utsedd, examinator.
För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på moduler om minst 15 hp.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera minst fem gånger på varje delmoment. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Under kursen tillämpas nolltolerans mot fusk och plagiat.
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
I en examen får denna kurs inte ingå tillsammans med 1KO032 Journalistik, medier och kommunikation A1 15 hp, 1KO034 Journalistik, medier och kommunikation 15 hp, 1KO037 PR, medier och samhälle 15 hp eller annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Kursen ersätter de tidigare kurserna 1KO009 Medie- och kommunikationsvetenskap A 30 hp och 1KO006 Introduktion till medie- och kommunikationsområdet 30 hp och kan inte tas med i examen tillsammans med någon av dessa.
Observera att kurslitteratur kan tillkomma enligt lärares anvisningar, dock senast två månader före kursstart.
Medievetenskapens idétraditioner
Bengtsson Stina, Ericson Staffan, Stiernstedt Fredrik
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 396 sidor :
ISBN: 9789144130712
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Mediernas historia : från big bang till big data
Jarlbrink Johan, Lundell Patrik, Snickars Pelle
Lund : Mediehistoriskt arkiv : 2019 : 287 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-165801
ISBN: 9789198580112
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Jensen Mikael
Interpersonell kommunikation
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 324 s. :
ISBN: 9789144101309
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Anvisade texter och internetlänkar.
Ahlmér Anneli
V som i vinkel : 91 idéer för en bättre artikel
1. uppl. : Onsala : Byline: Ahlmér : 1996 : 126, [2] s. :
ISBN: 9163046636
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Häger Björn
Reporter : en grundbok i journalistik
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 582 sidor :
ISBN: 9789144131665
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Ahlmér Anneli
V som i vinkel, 91 idéer för en bättre artikel
Karlsson Ola
Svenska skrivregler
Fjärde upplagan : Stockholm : Liber : 2017 : 308 sidor :
ISBN: 978-91-47-11149-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
TT-språket
Stockholm : TT nyhetsbyrån AB : 20??- :
Fritt tillgänglig via databasens webbplats
Obligatorisk
Anvisade texter och internetlänkar tillkommer.
Norén Bretzer Ylva
Sveriges politiska system
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2017] : 351 sidor :
ISBN: 978-91-44-11551-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Strömbäck Jesper
Makt, medier och samhälle : en introduktion till politisk kommunikation
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 319 s. :
ISBN: 9789144099873
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Tallberg Jonas
EU:s politiska system
Åttonde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2021] : 200 sidor :
ISBN: 9789144148953
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Anvisade texter och artiklar
Strategisk kommunikation : en introduktion
Falkheimer Jesper, Heide Mats
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 219 s. :
ISBN: 9789144077222
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Propaganda & persuasion
Jowett Garth, O'Donnell Victoria
Seventh edition : Los Angeles : Sage : [2019] : 400 sidor :
ISBN: 9781506371344
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Macnamara Jim
Journalism and PR : unpacking 'spin', stereotypes and media myths
New York : Peter Lang : 2014 : 284 pages :
ISBN: 978-1-4331-2426-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Anvisade texter och internetlänkar