"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Postkolonialism, 7,5 hp

Engelskt namn: Postcolonialism

Denna kursplan gäller: 2010-06-07 och tillsvidare

Kurskod: 1KO028

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Etnologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2010-03-05

Innehåll

Kursen i Postkolonialism ger en introduktion till det pågående samtalet om kolonialism och imperialism. De historiska perspektiven och de postkoloniala teorierna belyses, liksom de samhälleliga aspekterna och de koloniserades frågor om identitet. De postkoloniala teorierna är av betydelse för förståelsen av kolonialismens historia samt dess arv och praktik, vilket också har en avgörande betydelse för förståelsen av vår samtids globala frågeställningar. De postkoloniala teorierna utgår från ett underifrånperspektiv och analyserar maktens praktik. Utifrån postkolonial teori ger kursen utrymme för reflektion kring en variation av teman såsom internationella relationer, nationalism, klimaträttvisa, folkrättsliga frågor, religion, feminism och rasism. Det övergripande målet med kursen är ge grundläggande kunskap om postkolonialism, samt ge förutsättningar för analys av olika teman med hjälp av postkolonial teori.

Förväntade studieresultat

Efter kursmomentet ska studenten: - kunna beskriva och analysera postkolonial teori - kunna redogöra för det historiska, politiska och utvecklingsteoretiska sammanhang i vilket postkolonial teori utvecklats -självständigt kunna diskutera och belysa relevanta frågeställningar och teman med hjälp av postkolonial teori.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, grupparbeten och individuella uppgifter.

Examination

Examination sker genom hemtentamen, obligatoriska seminarier och grupparbeten. För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt på hemtentamen, samt aktiv medverkan vid obligatoriska seminarier och grupparbeten. För studenter som inte godkänns på kursen ges ny möjlighet att tentera kursen genom hemtentamen. Bedömningen skall enligt högskoleförordningen vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske för kursen i dess helhet. På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Får den studerande underkänt på en hemtentamen kan som alternativ till ny hemtentamen, restuppgift ges i form av att den eller de underkända frågorna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. Den som godkänts i prov får inte undergå prövning för högre betyg. Studerande som antagits till kurs skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande sker i samband med att den studerande antagits till kurs eller program eller under studiernas gång. Ansökan görs på en särskild blankett för tillgodoräknande. Se: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 23

Hettne Björn
Thinking about development
London : Zed Books : 2009 : 152 s. :
ISBN: 1-84813-247-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Loomba, Ania (2006). Kolonialism/postkolonialism. En introduktion till ett forskningsfält. Tankekraft förlag. Mohanty, Chandra Talpade (2007). Feminism utan gränser. Avkoloniserad teori, praktiserad solidaritet. Tankekraft förlag. Artiklar tillkommer.