"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Populärtelevision, 7,5 hp

Engelskt namn: Mainstream Televsion

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 1KO026

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2009-05-29

Innehåll

Kursen inriktar sig på den svenska televisionen som ett historiskt, teknologiskt och samhälleligt fenomen. Studenten förväntas särskilt bekanta sig med fem olika typer av aktuella program-genrer inom den svenska televisionen. De fem genrerna varierar efter aktuellt programutbud inom svensk television och presenteras, diskuteras och examineras samtliga utifrån en korresponderande medieteori som belyser, kompletterar samt kritiserar genrens betydelse och genomslag i samhället.

Förväntade studieresultat

Den studerande skall - Ha kännedom om och kunna redogöra för centrala händelser i svensk televisionshistoria. - Kunna redogöra för begreppet Public service och problematisera dess roll i det svenska medielandskapet. - Förstå, använda och problematisera genrebegreppet. - Vara bekant med fem olika televisionsgenrer och kunna definiera vad som skiljer dem åt från varandra. - Kunna kortfattat redogöra för grundprinciperna för de teorier som korresponderar med de fem utvalda genrerna och kunna applicera åtminstone en av dessa i en undersökande text. - Ha detaljstuderat ett program ur de fem genrerna och kunna på ett klart och tydligt sätt identifiera och redogöra för de specifika karaktäristika som hör genren till.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen ges kvällstid, en till två kvällar i veckan i tretimmarspass. De första två träffarna diskuteras televisionens historia och det moderna svenska massmedielandskapet. Påföljande fem veckor presenteras en ny genre vid varje tillfälle. Tretimmarspasset innehåller både en teorigenomgång och exempel ur den aktuella genren. Därefter följer två veckor självständigt arbete som avslutas med en seminarievecka.

Examination

Examination sker genom att den studerande uppvisar tillgodgörande av kurslitteratur och televisionsgenrer genom läs- respektive televisionsloggar. Vidare skall studenten närvara och deltaga vid ett slutseminarium där televisionsgenrerna diskuteras. Uppgifterna och seminariet graderas som antingen Godkända eller Underkända. Loggarnas inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle under terminen, samt ett uppsamlingsprov inom ett år. Väl godkänt kan erhållas genom ett specialarbete där studenten skall uppvisa förståelse för djupare teoretiska samband än de som presenteras i kurslitteraturen. Examination sker enligt graderna Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på ett specialarbete. Den som godkänts i prov och ej inlämnat VG-paper inom tidsramen för uppgiften får ej undergå prövning för högre betyg. Studerande som antagits till kurs får examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator. Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning, fastställd av Rektor 2002-12-17. www.umu.se/studentcentrum/verksamhet/examina/tillgodoordn.html

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 36

Ang Ien
Watching Dallas : soap opera and the melodramatic imagination
London : Methuen : 1985 : 148 s. :
ISBN: 0-416-41630-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Humor som samhällsmoral : svenskar och invandrare på den svenska TV-humorns arena
Berglund Staffan, Ljuslinder Karin
Lund : Studentlitteratur : 1999 : 252 s. :
ISBN: 91-44-00894-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Dahlén Peter
Sport och medier : en introduktion
Kristiansand : IJ-forlaget : 2008 : 628 s. :
ISBN: 978-82-7147-254-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Cultural theory and popular culture : a reader
Storey John.t An introduction to cultural theory and popular culture, Storey John
3. ed. : Londond : Prentice Hall : 2006 : xxiii, 657 s. :
ISBN: 0-13-197069-0 (hft.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Anvisade artiklar