"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Nya medier, 7,5 hp

Engelskt namn: New Media

Denna kursplan gäller: 2010-12-06 och tillsvidare

Kurskod: 1KO024

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: humanistisk fakultetsnämnd, 2010-11-04

Innehåll

Kursen syftar till att ge studenten en övergripande bild av modern medieteknologi och dess kulturella applikationer och implikationer. De “nya mediernas” utveckling och funktion diskuteras och problematiseras utifrån både etablerade och nya medieteorier. Framför allt studeras de nya sociala mediernas påverkan och funktion för organisationers interna och externa kommunikation.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska studenten - kunna redogöra övergripande för, och kritiskt förhålla sig till, mediernas tekniska och mjukvarumässiga utveckling de senaste fem åren, - kunna redogöra för nya medieinnovationers påverkan och funktion för en fritt vald organisations interna och externa kommunikation, - kunna redogöra för och diskutera betydelsen av sub- och populärkulturella fenomen som uppstått i och med de nya medierna, - kunna självständigt söka information om nya tekniker och medieformer, samt - i tal och skrift kunna presentera deras sub- såväl som populärkulturella betydelse såväl som - använda ett eller flera av de instrument som den nya tekniken erbjuder för att presentera en vetenskaplig studie.

Behörighetskrav

Univ: Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap termin 1 och 2 eller motsvarande kunskaper. Högst 7,5 hp får saknas från närmast tidigare nivå. B-uppsatsen ska vara godkänd.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, praktiska tillämpningar, fall-studier, gruppövningar, seminarier och handledning. I de fall närvaro är obligatorisk anges detta särskilt i schemat.

Examination

Examinationen sker dels fortlöpande genom inlämningsuppgifter dels genom hemtentamina. Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle under terminen samt ett uppsamlingsprov inom ett år. Bedömningen skall enligt högskoleförordningen vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske för kursen i sin helhet. Examination sker enligt graderna Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. Får den studerande underkänt på en hemtentamen kan i vissa fall restuppgift ges som alternativ till omprov, t ex i form av att den eller de underkända frågorna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator. Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning fastställd av Rektor 2002-12-17. Se: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 49

Digitala artiklar, webplatser och dokument
Institutionen för kultur- och medievetenskaper :
Obligatorisk