Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2014-09-22
Innehåll
Hur interagerar människor med medier? Denna kurs tar upp grundläggande principer bakom medieutveckling i samhället och teorier om mediernas effekter på människan. En röd tråd genom kursen är följande frågeställning: kan språk och bilder påverka hur tekniska produkter emottas av människor? Frågeställningen diskuteras och undersöks genom praktiska övningar och små medie- och kommunikationsvetenskapliga studier.
Förväntade studieresultat
Efter avklarad kurs ska studenten:
visa övergripande kunskaper om, samt förmåga att problematisera och diskutera, massmediernas innehåll och roll i samhället
kunna genomföra retoriska och semiotiska analyser såväl som receptions- och intervjustudier
visa medvetenhet om textens och bildens betydelse vid muntlig och skriftlig kommunikation och kunna anlägga ett kritiskt förhållningssätt till medietexter och mediebilder
visa förmåga att samarbeta i grupp mot specifika mål
kunna skriva en vetenskaplig analys med hänvisningar till medie- och kommunikationsvetenskaplig litteratur.
presentera inhämtade kunskaper såväl muntligt som skriftligt, samt visa ett reflexivt förhållningssätt i relation till både egna och andras arbeten och genom uppvisad förmåga att både ge och ta emot konstruktiv kritik
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av föreläsningar, gruppövningar och självstudier. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.
För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. Se: http://www.student.umu.se/under-studietiden/funktionshinder/
Examination
Kursen examineras fortlöpande genom muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter. Dessa består av hemskrivningar, seminarium, och redovisningar. Muntliga och praktiska uppgifter ges betygsomdömena Godkänd eller Underkänd. Hemskrivningarna ges betygsomdömena Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle under terminen, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.
Rättande lärare kan, som alternativ till omprov, erbjuda en restuppgift. Restuppgiften ges i form av att den eller de underkända uppgifterna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. Den student som godkänts i prov får ej undergå omprövning för högre betyg.
Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka hos studierektor vid berörd institution om detta. Se: http://www.student.umu.se/regelsamlingen/
På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på samtliga hemskrivningar.
Studerande som registrerats på en kurs i Ladok har rätt att examineras på kursen upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
Tillgodoräknande Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Övriga föreskrifter
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga Studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Litteratur
Giltig från:
2015 vecka 4
Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast en månad före kursens start.
Deuze Mark Media life Cambridge : Polity : 2012. : 305 p. : ISBN: 0745650007 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst