Engelskt namn: Media and Communication Studies D
Denna kursplan gäller: 2013-01-21 och tillsvidare
Kurskod: 1KO014
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Medie- och kommunikationsvetenskap: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2008-12-22
Reviderad av: Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2012-11-19
Kursens mål är att ge de studerande en fördjupad förtrogenhet med medie- och kommunikationsvetenskap, via en översikt av ämnesområdets samtida forskningsområden. Ett omfattande empiriskt forskningsarbete ingår i kursen där stor vikt läggs vid att ge ökad förmåga till självständigt arbete. I kursen ingår tre moment enligt nedan:
MOMENT 1. Medie- och kommunikationsvetenskaplig orientering (7,5 hp)
Contemporary Media and Communication Studies
Momentets huvudfokus är att studenten ska orientera sig i aktuell medie- och kommunikationsvetenskaplig forskning. I momentet studeras och diskuteras aktuella texter.
MOMENT 2. Medie- och kommunikationsvetenskaplig fördjupning (7,5 hp)
Individual Specialization in Media and Communication Studies
Momentet är utformat som en individuell fördjupning i ett aktuellt kunskapsområde, relevant för kommande uppsatsarbete och med fokus på medier och kommunikation. Exempel på sådana områden: globala perspektiv på medier, mediesystem och journalistik, genus och intersektionalitet, postkoloniala perspektiv, riskkommunikation, feministisk diskursanalys, mottagarstudier, nyhetsstyrning, PR och demokrati.
MOMENT 3. Uppsats (15 hp)
Thesis
Självständigt forskningsprojekt under handledarens rådgivning kring bestämt tema. Examinationen sker genom uppsatsskrivning. Uppsatsen ventileras vid ett uppsatsseminarium. Varje studerande ska också opponera vid ett seminarietillfälle.
Studenten ska efter genomgången kurs visa förtrogenhet med och kunna problematisera mediernas roll i samhället och i kulturen, historiskt såväl som i samtiden, samt visa förtrogenhet med och kunna problematisera publikens och mediemottagarens olika roller i ett demokratiskt samhälle och i kulturen.
Studenten ska uppvisa goda färdigheter i vetenskapligt uppsatsskrivande, källkritisk kompetens samt kritisk granskning av vetenskapliga, uppsatser och rapporter.
Studenten ska uppvisa förmåga att inom Medie- och kommunikationsvetenskap göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete.
Moment 1: Medier, kommunikation och samhällsteori
Efter genomgånget moment ska studenten
- självständigt kunna redogöra för teorier och metoder med relevans för forskning inom ämnet medie- och kommunikationsvetenskap
- självständigt kunna redogöra för begrepp och trender inom den nationella och internationella medie- och kommunikationsforskningen
Moment 2: Medie- och kulturteori (7,5 hp)
Efter genomgånget moment ska studenten
- visa förtrogenhet och kunna problematisera modern medie- och kulturteori
- självständigt kunna söka fördjupning, bearbeta respektive presentera ett perspektiv inom medie- och kulturteorin
Moment 3: Uppsats (15 hp)
Efter genomgånget moment ska studenten
- uppvisa goda färdigheter i vetenskaplig uppsatsskrivning utifrån medie- och kommunikationsvetenskapliga frågeställningar, metoder och teorier
- uppvisa goda färdigheter i självständigt arbete i fråga om planering, insamling av data och genomförande av uppsatsen
- kritisk granska andra studenters uppsatser
Univ: Kandidatexaminen med Medie- och kommunikationsvetenskap C 30 högskolepoäng eller motsvarande. Eng A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Undervisningen på alla moment kan bestå av föreläsningar, gruppövningar, självstudier, handledning och studiebesök. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.
För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. Se: http://www.student.umu.se/under-studietiden/funktionshinder/
Varje enskilt moment kan examineras fortlöpande genom muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter. Dessa kan bestå av hem- och salskrivningar, seminarium, muntor eller redovisningar. Moment 3 examineras genom en självständig magisteruppsats och uppsatsseminarium. Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. Fortlöpande examinerande uppgifter ges betygsomdömena Godkänd eller Underkänd, alternativt Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle under terminen, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.
Rättande lärare kan, som alternativ till omprov, erbjuda en restuppgift. Restuppgiften ges i form av att den eller de underkända uppgifterna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. Den student som godkänts i prov får ej undergå omprövning för högre betyg.
Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka hos studierektor vid berörd institution om detta. Se: http://www.student.umu.se/regelsamlingen/
Vid samtliga moment på denna kurs ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.
På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på sammanlagt 22,5 hp.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Samtlig kurslitteratur väljs i samråd med ansvarig lärare
McQuail Denis
McQuail's mass communication theory
5. ed. : London : SAGE : 2005 : 616 s. :
ISBN: 1-4129-0371-8 (hbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst