Engelskt namn: Art History and Visual Studies C
Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2024-09-02
Kursplan för kurser med start mellan 2022-08-29 och 2024-09-01
Kurskod: 1KB013
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Konst- och bildvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2020-09-03
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2024-02-13
Kursen behandlar aktuella teorier och metoder inom konst- och bildvetenskap. Kursen syftar till att fördjupa och bredda den studerandes kunskap om nationell och internationell forskning inom ämnet konst- och bildvetenskap. Tyngdpunkten för kursen ligger på utformandet av en egen vetenskaplig studie och författandet av ett examensarbete för kandidatexamen i konst- och bildvetenskap. Under kursen berörs perspektiv på jämställdhet samt kulturell och social hållbarhet. Kursen ges på distans och innefattar en obligatorisk träff. Kursen är indelad i tre moduler:
Modul 1. Teori och metod, 7,5 hp
Theory and Method
Modulen behandlar hur en vetenskaplig undersökning planeras med förslag på problemformulering, teori och metod, materialinsamling, litteratursökning samt upprättande av tidsplan. Vid slutet av modulen ska den studerande ha arbetat fram ett synopsis för uppsatsarbetet i samråd med kursansvarig. Modulen innefattar fördjupande studier i nationella och internationella teori- och metoddiskussioner inom ämnet konst- och bildvetenskap, och i relation till den egna uppsatsen.
Modul 2. Individuell litteraturfördjupning, 7,5 hp
Individual reading list
Under denna modul görs individuella litteraturstudier i relation till det aktuella forskningsfältet för det valda uppsatsämnet. Modulen redovisas i form av individuellt paper där litteraturfördjupningen och synopsis från modul 1 diskuteras och problematiseras i relation till det egna uppsatsämnet.
Modul 3. Uppsatsarbete, 15 hp
Essay
Modulen innebär genomförande av en vetenskaplig undersökning, inklusive insamling av empiriskt material, vetenskaplig bearbetning av material, problematisering och teoretisk analys samt skriftlig presentation av dessa delar. Stor vikt läggs vid självständigt arbete och självständig reflektion. Den studerande genomför också en kritisk granskning (opposition) av en annan students uppsats.
Modul 1. Teori och metod, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse:
För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga :
För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt :
Modul 2. Individuell litteraturfördjupning
För godkänd modul ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse:
För godkänd modul ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga:
För godkänd modul ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt:
Modul 3. Uppsatsarbete, 15 hp
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse:
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga:
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt:
Kurser i konst- och bildvetenskap eller konstvetenskap på A-nivå med minst 30 hp samt kurser i konst- och bildvetenskap eller konstvetenskap på B-nivå med minst 22,5 hp avklarade (uppsatsen måste vara godkänd).
Kursen innehåller skriftliga och muntliga uppgifter, nätbaserade seminarier samt enskild handledning samt kontinuerlig enskild handledning. Kursen avslutas med obligatoriskt examinerande seminarium. Under kursen används en nätbaserad kursplattform och digitala verktyg för muntlig kommunikation.
Studenten har rätt till handledning enbart under den tidsperiod som uppsatsmodulen omfattar.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. Se Studentcentrums hemsida för mer information.
Modul 1. Teori och metod, 7,5 hp
Modulen examineras genom en individuell synopsis samt en hemtentamen. Betygsskalan för synopsis är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på synopsis samt på individuell hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs Väl godkänd på individuell hemtentamen.
Modul 2. Individuell litteraturfördjupning, 7,5 hp
Modulen examineras genom ett individuellt paper. Betygsskalan för individuellt paper är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på individuellt paper. För att erhålla betyget Väl godkänd på individuellt paper.
Modul 3. Uppsatsarbete, 15 hp
Modulen examineras genom en individuell uppsats. Uppsatsen ventileras vid obligatoriskt seminarium. Obligatoriskt är även att opponera på en uppsats. Betygsskalan för ventileringsseminarium och opponering är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för individuell uppsats är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på ventileringsseminarium och opponering samt på individuell uppsats. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på ventileringsseminarium och opponering samt Väl godkänd på individuell uppsats.
För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på modul 3, uppsatsarbete, samt antingen modul 1 eller 2, med minst 22,5 högskolepoäng sammantaget.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Kursen ersätter den tidigare kursen 1KB007 Teori och metod i konst- och bildvetenskap II, 7,5 hp och kan inte tas med i examen tillsammans med denna.
Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start.
Hayden Hans
Kontextualisering : teoretiska tillämpningar i konstvetenskap 2
Stockholm, Sweden : Stockholm University Press : 2019 : 205 sidor :
https://doi.org/10.16993/baw
ISBN: 9789176350911
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Urval: Introduktionen
Performativitet : teoretiska tillämpningar i konstvetenskap: 1
Hedlin Hayden Malin, Rosenqvist Johanna, Lundström Anna, Gillgren Peter, Snickare Mårten
Stockholm : Stockholm University press : 2017 : xxiv, 114 s. (PDF) :
Online access for UMUB
ISBN: 9789176350447
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Inledning
D'Alleva Anne.
Methods and Theories of Art History Third Edition
uuuu-uuuu :
Online access for UMUB
ISBN: 9781529423204
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Semiotik : teoretiska tillämpningar i konstvetenskap 3
Petersson Sonya, Hedlin Hayden Malin
Stockholm : Stockholm University Press : 2022 : 193 sidor :
Online access for UMUB
ISBN: 9789176351871
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Inledning (ca 40 s)
Materialitet : teoretiska tillämpningar i konstvetenskap 4
Manker Elin, Snickare Mårten
Stockholm : Stockholm University Press : 2023 : 167 sidor :
ISBN: 9789176352267
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Inledning (ca 40 s)
Visuella kulturstudier : teoretiska tillämpningar i konstvetenskap 5
Hällgren Anna-Maria, Näslund A.
Stockholm University Press : 2025 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Inledning (ca 40 s)
ISBN: 978-91-7635-237-3
Konsten att kontextualisera : Om historisk förståelse och meningsskapande / edited by Staffan Bergwik, Linn Holmberg, Karin Dirke
uuuu-uuuu :
Obligatorisk
Läsanvisning: Inledning ca. 40 sidor
The question of gender : Joan W. Scott's critical feminism
Butler Judith, Weed Elizabeth
Bloomington, IN : Indiana University Press : 2011 : 2011 :
Elektronisk resurs
Obligatorisk
Läsanvisning: "Seeing Beyond the Norm, Interpreting Gender in the Visual Arts"
Artiklar och bokkapitel erhålles digitalt vid kursstart
Practices of looking : an introduction to visual culture
Sturken Marita, Cartwright Lisa
Third edition : New York : Oxford University Press : [2018] : x, 490 pages :
ISBN: 9780190265717
Se Umeå UB:s söktjänst
Critical Terms for Art History
Nelson Robert S., Shiff Richard
2. ed : Chicago : University of Chicago Press : xvi, 364 s. : ill :
ISBN: 0-226-57168-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Individuell litteraturlista om ca 600-800 sidor, med hög relevans för valt uppsatsämne, upprättas i samråd med kursansvarig.
Konsten att skriva en fotnot : vetenskaplig formalia för humanister
Götlind Anna, Linnarsson Magnus
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 106 s. :
ISBN: 9789144103365
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Trost Jan
Att skriva uppsats med akribi
4., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 96 s. :
ISBN: 9789144101170
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Lathund för uppsats i konst- och bildvetenskap
Institutionen för kultur- och medievetenskaper :
Obligatorisk
Läsanvisning: Umeå Universitet
Akademiskt skrivande : en skrivhandledning
Øyen Simen Andersen, Solheim Birger
1. uppl. : Malmö : Gleerups Utbildning : 2015 : 99 s. :
ISBN: 9789140687999
Se Umeå UB:s söktjänst
Övrig litteratur enligt överenskommelse med lärare och i relation till uppsatsens ämne.