"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Teori och metod i konst- och bildvetenskap I, 7,5 hp

Engelskt namn: Theories and Methods in Art History and Visual Studies I

Denna kursplan gäller: 2016-08-29 och tillsvidare

Kurskod: 1KB003

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Konst- och bildvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2016-03-10

Innehåll

Kursen behandlar teorier och metoder i konst- och bildvetenskap med fokus på bildanalys och 1900-talets visuella kultur. Genom litteraturstudier och analysövningar får du fördjupning i konsten att studera, beskriva och analysera bilder genom ett urval metoder. Exempelvis kommer ikonografi och semiotik att behandlas, men också perspektiv som kropp, kön och etnicitet. Bildkonst i olika tekniker, reklam, serier och informationsmaterial är exempel på bildmaterial som du får arbeta med. Kursen är förberedande för B-uppsats i konst- och bildvetenskap, men kan också läsas av den som är intresserad av bildanalys.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • visa grundläggande kunskaper om olika metoder kopplade till bildanalys
  • visa grundläggande förståelse för några av teorierna inom konst- och bildvetenskap
  • kritiskt granska och analysera andras bildanalytiska texter
  • utföra egna skriftliga analyser och tolkningar av 1900-talets visuella kultur
  • självständigt formulera en fördjupningsuppgift och genomföra den

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av skriftliga instruktioner på lärplattform, litteraturstudier och individuella arbetsuppgifter. Några av uppgifterna baseras på den egna erfarenheten av konst, varför studerande uppmanas att besöka konstutställningar eller studera tillgänglig samtida offentlig konst.
 
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. Se Studentcentrums hemsida för mer information.

Examination

Examinationen sker fortlöpande genom skriftliga uppgifter. Uppgifterna läggs upp på lärplattformen under kursens gång. Den sista examinerande uppgiftens inlämningsdatum gäller som examinationsdatum. Bedömningen ska enligt högskoleförordningen vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske för kursen som helhet. Examination sker enligt graderna VG Väl godkänd, G Godkänd och U Underkänd.

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den student som godkänts i prov får ej undergå omprövning för högre betyg.
 
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. För att bli väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på mer än 50 % av de inlämnade examinationsuppgifterna. 
 
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.
 
Studerande som registrerats på en kurs och aktivt har påbörjat den, har rätt att examineras på kursen upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera minst/högst fem gånger på kursen. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
 
Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 35

För kursen gäller att kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader för kursens start.

Cornell Peter
Bildanalys : teorier, metoder, begrepp : [uppslagsbok]
3. uppl. : Stockholm : Gidlund : 1999 : 358 s. :
ISBN: 91-7844-129-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Möten med bilder : att tolka visuella uttryck
Eriksson Yvonne, Göthlund Anette
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 216 s. :
ISBN: 978-91-44-05945-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Konstteori : en introduktion
Freeland Cynthia A., Boström Hans-Olof, Wijkmark Marianne
Stockholm : Raster : 2006 : 204, [3] s. :
ISBN: 91-87215-74-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Anvisat material och kompendier.