Engelskt namn: Cultural Analysis
Denna kursplan gäller: 2022-08-29 och tillsvidare
Kurskod: 1KA030
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kulturanalys: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2021-09-10
Kursen tar upp centrala kulturteoretiska perspektiv och hur dessa tillämpas inom kulturanalytisk forskning. Målet är att studenten ska få en fördjupad förståelse för sambanden mellan teoretiska perspektiv, fältmetoder och analys av material. I kursen ingår ett självständigt kulturanalytiskt uppsatsarbete som innebär att studenten formulerar ett problemområde, genomför insamling och analys av material samt författar en vetenskaplig uppsats. Kursen avslutas med en fördjupning i informationspresentation och programvara för digital ljud- och bildhantering samt skapandet av en webbnärvaro.
Modul 1: Kulturanalytisk teori och metod 2 7,5 hp
Theory and Methods of Cultural Analysis
Modulen består av en fördjupning av teori- och metodkunskaper och är särskilt inriktad mot hur teori och metod kan omsättas i empiriskt grundad forskning. Centrala teman är reflexivitet och etik i forskning.
Modul 2: Kandidatuppsats 15 hp
Degree Assignment
Modulen går ut på att undersöka ett avgränsat kulturanalytiskt problemområde samt att författa en vetenskaplig uppsats. Uppsatsarbetet inkluderar fördjupade färdigheter i vetenskaplig bearbetning, problematisering och teoretisk analys av empiriskt material. Stor vikt läggs vid självständigt arbete och självständig reflektion. Uppsatsen försvaras vid ett slutseminarium vid terminens slut. Vid samma tillfälle ska studenten opponera på en annan uppsats.
Modul 3: Fördjupad digital kompetens 7,5 hp
Advanced digital knowledge
I modulen ingår informationspresentation med hjälp av digitala ljud- och bildmedier. Studenterna skapar även webbnärvaro genom olika former av sociala medier i relation till en potentiell arbetsmarknad. Vidare ger modulen en fördjupad förtrogenhet med ett kritiskt och reflexivt förhållningssätt till digital informationspresentation och sociala medier, både generellt och som redskap i kulturanalytiskt arbete.
Modul 1. Kulturanalytisk teori och metod 2 7,5 hp
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:
För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:
För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt kunna:
Modul 2. Kandidatuppsats 15 hp
För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:
Modul 3. Fördjupad digital kompetens 7,5 hp
För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:
För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:
För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt kunna:
Kulturanalysprogrammet (HGKUL) termin 1-4, Programmet för kulturentreprenörskap (HGKEN) termin 1-4, eller motsvarande kunskaper. Högst 7,5 hp får saknas från närmast tidigare nivå.
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, självstudier, handledning samt planering och genomförande av studentledda seminarier. Förutom obligatorisk kurslitteratur ges studenten möjlighet att själv och i samråd med lärare/handledare välja kurslitteratur med stöd av kursplanens litteraturlista. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.
Modul 1: Kulturanalytisk teori och metod 2 7,5 hp
Modulen examineras löpande genom seminarier, gruppredovisningar och individuella redovisningar samt en avslutande hemtentamen. Betygsskalan för seminarier, gruppredovisningar och individuella redovisningar är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier, gruppredovisningar och individuella redovisningar samt på individuell hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier, gruppredovisningar och individuella redovisningar samt Väl godkänd på individuell hemtentamen.
Modul 2: Kandidatuppsats 15 hp
Modulen examineras genom författandet av en vetenskaplig uppsats omfattande cirka 30 A4-sidor, ventilerad vid gemensamt seminarium. Vid seminariet beaktas uppsatsens innehåll, struktur, språk och den vetenskapliga betydelsen. Studenten skall även vid seminarium genomföra opposition på en vetenskaplig uppsats. Betygsskalan för uppsatsen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Betygsskalan för oppositionen är Underkänd (U) och Godkänd (G). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på uppsatsen och på oppositionen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på oppositionen samt Väl godkänd på uppsatsen.
Modul 3: Fördjupad digital kompetens 7,5 hp
Modulen examineras löpande genom seminarier, gruppövningar och skapandet av en individuell närvaro på webben samt en avslutande hemtentamen. Betygsskalan för seminarier, gruppövningar samt skapandet av en individuell närvaro på webben är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för hemtentamen är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier, gruppövningar och skapandet av en individuell närvaro på webben samt på individuell hemtentamen. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på alla seminarier, gruppövningar samt skapandet av en individuell närvaro på webben samt Väl godkänd på individuell hemtentamen.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.
På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska inslag är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på moduler om minst 22,5 hp.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen skall kunna examineras på kursen och dess moduler upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera minst fem gånger på varje modul. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos utbildningsledaren vid Humanistisk fakultet begära annan examinator.
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Observera att litteraturlistan kan komma att ändras, dock senast två månader före kursstart.
Teori som metod
Arvidsson A., Nilsson B.
Institutionen för kultur- och medievetenskaper : 2022 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN print: 978-91-7855-703-5
ISBN elektronisk version: 978-91-7855-704-2
Bachmann-Medick Doris
Cultural turns : new orientations in the study of culture
Berlin, Germany : Walter de Gruyter : [2016] : 1 online resource [unpaged] :
ISBN: 9783110403077
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kulturhistoria : en etnologisk metodbok
Jönsson Lars-Eric, Nilsson Fredrik
Lund : Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet : 2017 : 164 s. :
Fritt tillgänglig via Lund University Publications (LUP)
ISBN: 978-91-983690-0-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Elektronisk resurs.
Etnologiskt fältarbete - - nya fält och former
Hughes Tidlund Ida, Dankic Andrea, Ingridsdotter Jenny, Jansson Hanna, Jobarteh Aida, Kaijser Lars, Silow Kallenberg Kim, von Unge Elin, Wiklund Moreira Lisa, Björklund Maria, Bylund Christine, Bäckman Maria, Cocq Coppélie, Ekström Simon, Gunnarsson Payne Jenny, Hagström Charlotte, Liliequist Evelina, Lundquist Elin, Nylund Skog Susanne, Sehlin MacNeil Kristina, Zetterström Geschwind Britta, Öhlander Magnus, Silow Kallenberg Kim, von Unge Elin, Wiklund Moreira Lisa
Studentlitteratur AB : 2022 : 337 sidor :
ISBN: 9789144153261
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Vetenskapliga texter, som väljs i samråd med ansvarig lärare, tillkommer.
Litteratur väljs i samråd med ansvarig lärare och handledare.
Webbredaktörens skrivhandbok : klarspråk på nätet
Guldbrand Karin, Englund Hjalmarsson Helena
Sjunde upplagan : Stockholm : Prodicta förlag : 2020 : 344 sidor :
ISBN: 9789198125047
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Vägledning för webbutveckling
Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) i samarbete med Post- och telestyrelsen. :
https://webbriktlinjer.se/webbforalla/
Obligatorisk
Vetenskapliga artiklar tillkommer.
Observera att litteraturlistan kan komma att ändras, dock senast två månader före kursstart.
Teori som metod
Arvidsson A., Nilsson B.
Institutionen för kultur- och medievetenskaper : 2022 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN print: 978-91-7855-703-5
ISBN elektronisk version: 978-91-7855-704-2
Kulturhistoria : en etnologisk metodbok
Jönsson Lars-Eric, Nilsson Fredrik
Lund : Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet : 2017 : 164 s. :
Fritt tillgänglig via Lund University Publications (LUP)
ISBN: 978-91-983690-0-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Elektronisk resurs.
Bachmann-Medick Doris
Cultural turns : new orientations in the study of culture
Berlin, Germany : Walter de Gruyter : [2016] : 1 online resource [unpaged] :
ISBN: 9783110403077
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Vetenskapliga texter, som väljs i samråd med ansvarig lärare, tillkommer.
Litteratur väljs i samråd med ansvarig lärare och handledare.
Webbredaktörens skrivhandbok : klarspråk på nätet
Guldbrand Karin, Englund Hjalmarsson Helena
Sjunde upplagan : Stockholm : Prodicta förlag : 2020 : 344 sidor :
ISBN: 9789198125047
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Vägledning för webbutveckling
Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) i samarbete med Post- och telestyrelsen. :
https://webbriktlinjer.se/webbforalla/
Obligatorisk
Vetenskapliga artiklar tillkommer.