Kursen introducerar hur mode som socialt och kulturellt fenomen kan studeras och förstås. Den behandlar aktuella teorier om modets sociala, kulturella och estetiska betydelser, samt ger en inblick i modern modehistoria. Modets produkter (t ex kroppar, kläder, stilar, smink, varumärken, parfym), dess arenor (t ex modemagasin, modebloggar, skyltfönster, offentliga rum) och ritualiserade uttryck diskuteras. Fortlöpande presenteras och behandlas centrala kulturanalytiska begrepp som kön/genus, sexualitet, social klass, etnicitet, makt och identitet, och hur dessa påverkar och påverkas av mode.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
Uppvisa förtrogenhet med och kunna redogöra för:
centrala perspektiv och begrepp i studier av mode.
Uppvisa förståelse för:
hur mode har använts och används för att kommunicera identitet/er, tillhörigheter och åsikter,
modets inverkan på, och relation till, kroppsideal,
modets relation till kultur och kulturella processer
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen är nätbaserad och består av läsinstruktioner och övningsuppgifter, samt en fysisk träff på resp. studieort inom Kulturhögskolan.
Examination
Examination sker genom hemtentamen samt genom deltagande i diskussioner på kurssajten.
Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle under terminen, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.
Bedömningen skall enligt högskoleförordningen vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske för kursen i sin helhet. Examination sker enligt graderna Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd.
Får den studerande underkänt på en hemtentamen kan som alternativ till omprov restuppgift ges i form av att den eller de underkända frågorna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på 7,5 högskolepoäng. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.
Studerande som antagits till kurs skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning fastställd av Rektor 2002-12-17. Se: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande