"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kultur- och medieteori - fördjupande magistertermin, 30 hp

Engelskt namn: Culture and Media Theory - extended studies for master's degree

Denna kursplan gäller: 2013-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 1KA015

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kulturanalys: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Drama-teater-film: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Etnologi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Journalistik: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Konstvetenskap: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Litteraturvetenskap: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Medie- och kommunikationsvetenskap: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Museologi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2010-04-14

Reviderad av: Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2013-03-18

Innehåll

Kursen syftar till att ge fördjupande kunskaper om centrala teorier och begrepp inom det övergripande området kultur- och kommunikationsteori. Ett väsentligt inslag i kursen är möjligheten att pröva dessa begrepp och teorier i ett genomfört projektarbete. På tvärvetenskaplig grund introduceras modern och klassisk forskning inom kulturtolkning, kulturanalys, samt kommunikationsteori. Stor vikt läggs vid att tillgodose den studerandes individuella kunskapsprofil. Kursen erbjuder en individuell flexibilitet i upplägget kring textbaserade seminarier, samt i det projektarbete som utgör kursens avslutande del.

Moment 1. Teoretiska grundtexter i kultur- och medieteori, 15 hp
Original texts in Culture and Media Theory

Momentet inleds med föreläsningar utifrån varierande teman som ryms inom kursmomentets vida ramar kring frågor som är aktuella inom respektive huvudområde. Till denna del hör viss obligatorisk litteratur som redovisas i litteraturlistan. Under de inledande veckorna ska studenterna även arbeta med en individuell synopsis för nästa moments projektarbete som ska konkretisera projektets syfte och upplägg. Därefter tar en seminariedel vid, där varje studerande skall planera och hålla seminarier (med lärarstöd). Utifrån litteraturlistan valbara del ska varje student välja studier att redovisa och analysera vid eget planerat seminarium. Redovisningen ska även göras skriftligt av studenten och bygga på en i förväg given analysmall. Till momentet hör också aktivt deltagande vid samtliga seminarier, vilket betyder att seminarierna är obligatoriska. Med “aktivt deltagande” menas att samtliga studenter har läst boken som är i fokus för seminariet, förberett frågor och kommentarer skriftligt, vilka används som underlag till seminariets diskussioner. Det skriftliga materialet lämnas in till ansvarig lärare och fungerar som del i examinationen.

Moment 2. Examinerande projektarbete, 15 hp
Individual examination project
Momentet inleds med introduktion och förberedelse inför valt projekt. Det valda projektet kan bestå av en sk. peer-reviewartikel för publicering, en projektansökan till doktorandanställning eller ett projektarbete för någon extern verksamhet (ex. myndigheter, organisationer eller museer). Under handledning förväntas varje student inledningsvis upprätta en arbetsplan för hur projektet ska organiseras, genomföras och utvärderas. För artikel eller projektansökan till doktorandanställning upprättas handledning. Projektarbeten för en extern verksamhet kan helt eller delvis genomföras i nära samarbete med företag, organisationer eller museer. Men det är också tillåtet att genomföra ett projekt på egen hand — det måste då, trots sin hypotetiska natur, vara utformat så att det motsvarar ett reellt projekt. Projektarbete innebär att studenten planerar, genomför och utvärderar hela projektet på egen hand, med stöd av handledning. Det kan röra sig om en utställning, ett pedagogiskt projekt, utvecklingsarbete av något objekt för publika ändamål, foto- eller annan form av dokumentationsuppdrag etc. Två gemensamma grupphandledningar ordnas för enskilda redovisningar kring hur arbetet fortlöper och utbyten av erfarenheter. Stor vikt läggs vid självständigt arbete och självständig reflexion. Momentet avslutas med ett seminarium där varje projekt redovisas i form av vetenskaplig artikel, som projektansökan för doktorandtjänst eller som en rapport över genomfört projektarbete och där studenterna genomför en opposition, dvs en konstruktiv granskning av en annan students avslutande arbete.

Förväntade studieresultat

Efter godkänt moment 1, förväntas studenten:

  • kunna redogöra för centrala tankegångar inom området kultur- och medieteori
  • kunna kritiskt förhålla sig till centrala tankegångar inom området kultur- och medieteori
  • ha förmåga att självständigt planera och genomföra seminarier

Efter godkänt moment 2 förväntas studenten:

  • ha förmåga att självständigt planera och genomföra ett projektarbete
  • kunna använda centrala begrepp och teorier från området kultur- och medieteori i projektarbetet

Behörighetskrav

Filosofie kandidatexamen i något av huvudområdena drama teater film, etnologi, journalistik, konstvetenskap, kulturanalys, kulturentreprenör, litteraturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap eller museologi eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen kan bestå av föreläsningar, gruppövningar, självstudier, handledning och studiebesök. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.

För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.

Examination

Moment 1 examineras genom en skriven synopsis kring vetenskaplig artikel, projektansökan för doktorandtjänst eller projektansökan för extern verksamhet, genom att planera och leda seminarier där en vald studie diskuteras och redovisas i textform. Examinationen fordrar även aktivt deltagande vid alla seminarier, dvs. förberedda korta skriftliga frågor och kommentarer till momentets övriga seminarier som också lämnas in skriftligt.

Moment 2 examineras genom författandet av en arbetsmanual inför det egna projektarbetet och genom genomfört arbete i form av vetenskaplig artikel, eller projektansökan till doktorandtjänst eller som genomfört projekt redovisat i rapportform. Dessutom ska det valda examinationssättet ventileras vid avslutande seminarium och man ska genomföra en opponering av annan students arbete.

Bedömningen skall enligt högskoleförordningen vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske för kursen i sin helhet. Examination sker enligt graderna Väl Godkänt, Godkänt eller Underkänt. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle under terminen. Får den studerande underkänt på en hemtentamen kan som alternativ till omtentamen restuppgift ges i form av att den eller de underkända frågorna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. För Väl Godkänd på hel kurs fordras Väl Godkänd på båda momenten.

För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.

Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i samma examen som kursen 1KA017 Teoretiska grundtexter i kultur- och medieteori 15 hp.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 36

Moment 1. Teoretiska grundtexter i kultur- och medieteori, 15 hp

All litteratur anges med originalutgåva, men man kan läsa senare utgåvor och översättningar ifall det finns (svenska översättningar anges i parentes).

Foucault Michel
L'archéologie du savoir
Paris : Gallimard : 1969 : 275, [4] s. :
ISBN: 2-07-026999-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Vetandets arkeologi)

Goffman Erving
The presentation of self in everyday life.
Edinburgh University Social Sciences Research Centre : 1956 : 162 p. :
Obligatorisk

Gombrich E. H
Art and illusion : a study in the psychology of pictorial representation
Washington : 1960 : xxxi, 466 s. :
Obligatorisk

Habermas Jürgen
Strukturwandel der Öffentlichkeit : Untersuchungen zu einer Kategorie der bürgerlichen Gesellschaft
Neuwied : 1962 : 291 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: (Borgerlig offentlighet: Kategorierna "privat" och "offentligt" i det moderna samhället)

Radway Janice A.
Reading the romance : women, patriarchy, and popular literature
Chapel Hill : Univ. of North Carolina P. : cop.1984 : x, 274 s. :
ISBN: 0-8078-1590-X (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Ur följande lista görs urval av studenterna på kursen:

Armstrong Nancy
Desire and domestic fiction : a political history of the novel
New York : Oxford University Press : 1987 : x, 300 s. :
ISBN: 978-0-19-506160-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Arnheim Rudolf
The dynamics of architectural form : based on the 1975 Mary Duke Biddle lectures at the Cooper union
Berkeley : University of California Press : cop. 1977 : vi, 289 s. :
ISBN: 0-520-03551-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Toward a philosophy of the act
Bachtin Michail, Liapunov Vadim, Holquist Michael
1. ed. : Austin : Univ. of Texas Press : 1993 : 106 s. :
ISBN: 0-292-76534-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Bal Mieke
Narratology : introduction to the theory of narrative
Toronto : University of Toronto Press : 1985 : xi,164p :
ISBN: 0-8020-5673-3 (cased) ; £13.50
Se Umeå UB:s söktjänst

Bal Mieke
Travelling concepts in the humanities : a rough guide
Toronto : Univ. of Toronto Press : cop. 2002 : xvi, 369 s. :
ISBN: 0-8020-3529-9 (cloth)
Se Umeå UB:s söktjänst

Barthes Roland
La chambre claire : note sur la photographie
Paris : Gallimard : 1981 : 192 s. :
ISBN: 2-07-020541-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Det ljusa rummet: tankar om fotografiet)

Barthes Roland
Mythologies.
Paris : 1957 : 267 s. :

Bauman Zygmunt
Modernity and the Holocaust
Cambridge : Polity : 1989 : xiv, 224 s. :
ISBN: 0-7456-0685-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Benedict Ruth
Patterns of culture.
Boston : 1934 : 290 s. :

Benjamin Walter
Das Kunstwerk im Zeitalter seiner technischen Reproduzierbarkeit : drei Studien zur Kunstsoziologie
Frankfurt am Main : Suhrkamp : 1963 : 160 s. :
Läsanvisning: (Konstverket i reproduktionsåldern)

Berman Marshall
All that is solid melts into air : the experience of modernity
New York : Simon and Schuster : cop. 1982 : 383 s. :
ISBN: 0-671-24602-X
Se Umeå UB:s söktjänst

Bourdieu Pierre
La distinction : critique sociale du jugement
Paris : Ed. de minuit : 1979 : 670 s. :
ISBN: 2-7073-0275-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Bourdieu Pierre
Les règles de l'art : genèse et structure du champ littéraire
Paris : Seuil : 1992 : 480 s. :
ISBN: 2-02-018159-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Konstens regler: det litterära fältets uppkomst och struktur)

Butler Judith
Bodies that matter : on the discursive limits of
New York : Routledge : 1993 : xii, 288 s. :
ISBN: 0-415-90365-3 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Butler Judith
Gender trouble : feminism and the subversion of identity
New York : Routledge : 1990 : xiv, 172 s. :
ISBN: 0-415-90042-5 (inb.) ; £30.00
Se Umeå UB:s söktjänst

Colomina Beatriz
Privacy and publicity : modern architecture as mass media
Cambridge, Mass. : MIT Press : cop. 1994 : 389 s. :
ISBN: 0-262-03214-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Derrida Jacques
Mal d'archive : une impression freudienne
Paris : Galilée : 1995 :
ISBN: 2-7186-0454-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Douglas Mary
Purity and danger : an analysis of concepts of pollution and taboo
London : Routledge & K Paul : 1966 : 188 s. :

Felski Rita
The gender of modernity
Cambridge, Mass. : Harvard Univ. Press : 1995 : viii, 247 s. :
ISBN: 0-674-34193-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Entstehung und Entwicklung einer wissenschaftlichen Tatsache : Einführung in die Lehre vom Denkstil und Denkkollektiv
Fleck Ludwik, Schäfer Lothar, Schnelle Thomas
1. Aufl. : Frankfurt am Main : Suhrkamp : 1980 : xlix, 189 s. :
ISBN: 3-518-07488-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Uppkomsten och utvecklingen av ett vetenskapligt faktum)

Foucault Michel
Histoire de la sexualité. : 1 La volonté de savoir
Paris : Gallimard : 1978 : 211 s. :
ISBN: 2-07-029589-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Sexualitetens historia)

Foucault Michel
Histoire de la sexualité. : 2 L'usage des plaisirs
Paris : Gallimard : 1984 : 285 s. :
ISBN: 2-07-070056-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Sexualitetens historia)

Foucault Michel
Histoire de la sexualité. : 3 Le souci de soi
Paris : Gallimard : 1984 : 284 s. :
ISBN: 2-07-027382-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (Sexualitetens historia)

Giddens Anthony
The consequences of modernity
Cambridge : Polity in association with Blackwell : cop. 1990 : 186 s.. :
ISBN: 0-7456-0793-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Greenblatt Stephen
Renaissance self-fashioning : from More to Shakespeare
Chicago : Univ. of Chicago P. : cop. 1980 : 321 s. :
ISBN: 0-226-30653-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Haraway Donna Jeanne
Simians, cyborgs, and women : the reinvention of nature
New York : Routledge : 1991 : 287 s., 11 pl.-s. :
ISBN: 0-415-90386-6 (inb.) ; CIP rev.
Se Umeå UB:s söktjänst

Dialektik der Aufklärung
Horkheimer Max, Adorno Theodor W.
Amsterdam : Querido : 1947 [1944] : 310 p. :
Läsanvisning: (Upplysningens dialektik)

Jameson Fredric
The political unconscious : narrative as a socially symbolic act
London : Methuen : 1981 :
ISBN: 0-416-31370-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Kant Immanuel
Critik der Urtheilskraft
Frankfurt : 1792 : lvi, 476 s. :
Läsanvisning: (Kritik av omdömeskraften)

McClintock Anne
Imperial leather : race, gender and sexuality in the colonial contest
London : Routledge : 1995 : xi, 449 s. :
ISBN: 0-415-90889-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

McLuhan Marshall
Understanding media : the extensions of man
London : Routledge : 1964 : 359 s. :
ISBN: 0-415-10483-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Merleau-Ponty Maurice
Phénoménologie de la perception : [Diss.]
Paris : 1945 :
Läsanvisning: (Kroppens fenomenologi)

Mills C. Wrightq (Charles Wright)
The sociological imagination.
New York,c 1959 : 1959 :

Nead Lynda
The female nude : art, obscenity and sexuality
London : Routledge : 1992 : xi, 133 s., [38] pl.-s. :
ISBN: 0-415-02677-6 ; CIP rev.
Se Umeå UB:s söktjänst

Nussbaum Martha Craven
Upheavals of thought : the intelligence of emotions
Cambridge : Cambridge University Press : 2001 : xiii, 751 s. :
ISBN: 0-521-46202-9 ; £30.00 : CIP entry (Oct.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Ong Walter J.
Orality and literacy : the technologizing of the word
London : Methuen : 1982 : 201 s. :
ISBN: 0-416-71370-X (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Pollock Griselda
Differencing the canon : feminist desire and the writing of art's histories
London : Routledge : 1999 : xviii, 345 s. :
ISBN: 0-415-06699-9 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Ricur Paul
Interpretation theory : discourse and the surplus of meaning
2. pr. : Fort Worth, Tex. : Texas Christian U.P. : cop. 1976 : 107 s. :

Ricur Paul
Temps et récit. : T. 1 l'intrigue et le récit historique
Paris : Seuil : 1983 : 404 s. :
ISBN: 2-02-013452-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Ricur Paul
Temps et récit. : T.2 La configuration dans le récit de fiction
Paris : Seuil : 1984 : 298 s. :
ISBN: 2-02-013453-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Ricur Paul
Temps et récit. : T.3 Le temps raconté
Paris : Seuil : 1985 : 533 s. :
ISBN: 2-02-013454-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Sontag Susan
Regarding the pain of others
1. ed. : New York, N.Y. : Farrar, Straus and Giroux : 2003 : 131 s. :
ISBN: 0-374-24858-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Williams Raymond
Culture and society 1780-1950.
Harmondsworth : 1958 : 363 s. :

Williams Raymond
The long revolution
London : Chatto & Windus : 1961 : 369 s. :

Willis Paul E.
Learning to labour : how working class kids get working class jobs
Farnborough : Saxon House : cop. 1977 : 204 s. :
ISBN: 0-566-00150-0 (inb.) ; £15.00
Se Umeå UB:s söktjänst

Moment 2. Examinerande projektarbete, 15 hp

Litteratur väljs i samråd med handledare.