Engelskt namn: Culture Journalism
Denna kursplan gäller: 2019-09-02 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2019-09-02
Kurskod: 1JO008
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Journalistik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2018-03-12
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2019-02-18
Kursens övergripande syfte är att studenten ska fördjupa sina praktiska och teoretiska kunskaper inom området kulturjournalistik. Kursen utgör del av både termin 3 och 4 på Journalistprogrammet och läses av de programstudenter som valt profilen kulturjournalistik.
Modul 1. Kulturjournalistik I (7,5 hp)
Culture Journalism I
Modulen ger en introduktion till området kulturjournalistik. Huvudsaklig inriktning är på de kunskaper och förhållningssätt som krävs för att kunna bevaka, kritiskt granska och journalistiskt presentera kulturområdet.
Modul 2: Kulturjournalistik II (7,5 hp)
Culture Journalism II
Modulen syftar till att studenten självständigt ska fördjupa sina kunskaper, metoder och förhållningssätt som krävs för att kunna bevaka, kritiskt granska och journalistiskt presentera kulturområdet. De kompetenser som krävs för att granska och journalistiskt skildra händelser och processer inom området övas.
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
För godkänt på modul 1 (Kulturjournalistik I) ska studenten kunna:
För godkänt på modul 2 (Kulturjournalistik II) ska studenten kunna:
Univ: Journalistprogrammet (HGJRN) termin 1 och 2 (eller motsvarande). Högst 7,5 hp får saknas från närmast tidigare nivå. B-uppsatsen ska vara godkänd.
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, grupparbeten, praktiska övningar, individuellt datorarbete i journalistlabb liksom muntliga och journalistiskt presenterade uppgifter. Det anges i schemat om något är av prövande karaktär (d.v.s. examinerande).
Kursen ställer höga krav på deltagande i grupparbeten av examinerande karaktär, varpå anpassad studietakt ej kan tillämpas.
För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser och särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.
Varje enskild modul examineras fortlöpande genom muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter. Dessa består av seminarier, inlämningsuppgifter, självständig informationssökning och muntliga redovisningar. Eftersom utbildningen avser leda till jobb inom journalistik, ställs höga krav på skriftlig och muntlig förmåga, samt självständig informationssökning
Fortlöpande examinerande uppgifter ges betygsomdömena Godkänd eller Underkänd, alternativt Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället, samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den student som godkänts i prov får ej undergå omprövning för högre betyg.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. Om studenten så önskar har denne rätt att genomföra ny examination och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Möjliga betygsomdömen för modul 1 är Godkänd och Underkänd. För modul 2 är det Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått betyg VG på andra modulen.
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera minst fem gånger på varje modul. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information: kontakta Studentcentrum/Examina.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga Studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast en månad före kurens start.
Frenander Anders
Arkitekter på armlängds avstånd? : att studera kulturpolitik
Borås : Valfrid : 2010 : 113 s. :
Fulltext
Obligatorisk
Kulturjournalistikens gränser
Chukri Rakel, Hemer Oscar, Forsare Malena
Umeå : h:ström : 2010 : 107 s. :
ISBN: 978-91-7327-135-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Sundelin Anders
Reportage : att få fakta att dansa
Stockholm : Leopard : 2008 : 288 s. :
ISBN: 978-91-7343-181-1 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Kulturjournalistikens grunder
Loman Rikard, Sjöberg Birthe, Vulovic Jimmy
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 116, [4] s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-44-01958-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordenson Magdalena
Opinionsjournalistik : att skriva ledare, kolumner och recensioner
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 269 s. :
ISBN: 978-91-44-00904-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Samuelsson Lina
Kritikens ordning : svenska bokrecensioner 1906, 1956, 2006
Karlstad : Bild, text & form : 2013 : 272 s. :
Fritt tillgänglig via Karlstads universitets webbplats
ISBN: 9789198044713
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar
Referenslitteratur
Woolf Virginia
The common reader
London : 1925- :
Läsanvisning: http://literaturepdf2.files.wordpress.com/2010/06/virginia-woolf-1925-the-common-reader-first-series.pdf
Valda delar
Referenslitteratur
Skrivande om skrivande
Borgström Benedikte, Helin Jenny, Norbäck Maria, Raviola Elena
Lund : Studentlitteratur AB : 2015 : 307 s. :
ISBN: 9789144106151
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Referenslitteratur
Därutöver tillkommer kortare texter med exempel från olika kulturjournalistiska genrer och tidsperioder. Anvisade texter samt texter som väljs av studenten i samråd med lärare.
Anvisade texter samt texter som väljs av studenten i samråd med lärare.