"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Italiensk litteraturkritik: metoder, inriktningar, tillämpningar, 7,5 hp

Engelskt namn: Italian literature criticism: methods, perspectives, applications.

Denna kursplan gäller: 2024-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 1IT021

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Italienska: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-08-08

Innehåll

Kursen ger överblick över metoderna och tendenserna inom italiensk litteraturvetenskap, genom att behandla den italienska litteraturkritikens historia, sett i samband med viktiga litteraturteoretiska trender som uppstått i ett internationellt sammanhang. Kursen består av 3 delar: 

  1. Allmänna linjer i litteraturkritikens historia i Italien (1,5 hp) 
  2. Utvalda kritiska perspektiv (3 hp) 
  3. Metoder och teorier i praktiken: vetenskaplig analys av italienska litterära texter (3 hp) 

I första hand introduceras de teoretiska och metodologiska grunderna för varje enskild "skola", vilken också kontextualiseras och problematiseras. De enskilda forskningsområdenas framgång och samtida relevans diskuteras, samt eventuella korsbefruktningar med andra kritiska perspektiv. I andra delen av kursen riktas strålkastarljuset mot vissa inslag i litteraturkritikens landskap med läsning och diskussion av utvalda kritiska texter. Slutligen, i tredje delen, skall studenterna själva tillämpa passande teorier och metoder för självständig analys av en litterär text, och därefter presentera det egna arbetet och svara på frågor och invändningar. 

Förväntade studieresultat

För betyget Godkänd ska den studerande kunna  

Kunskap och förståelse 

  • redogöra för huvudlinjerna i den italienska litteraturkritikens historia och forskningsområden, och beskriva på vilket sätt italiensk litteraturkritik har tagit emot några centrala internationella tendenser  
  • beskriva huvuddragen hos de metoder som behandlas under kursens gång 
  • klargöra de specifika frågeställningarna kring de kritiska perspektiven som kursen lägger särskilt fokus på 

Färdighet och förmåga 

  • analysera och kommentera litteraturkritiska texter, samt identifiera utmaningarna med de specifika förhållningssätten 
  • självständigt använda relevant litteratur och metod för att genomföra en kort presentation, vars genomförande ska diskuteras mot bakgrund av kurslitteraturen 
  • diskutera historiciteten hos de olika teorierna och metoderna och hur de har interagerat eller varit i konflikt, och förklara hur de olika metoderna eventuellt kan integreras i varandra 

Värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • kritiskt granska textmaterial utifrån textanalytiska och teoretiska verktyg 
  • problematisera med teoretisk medvetenhet en litterär text utifrån de kritiska verktyg som förvärvats under kursen och med hjälp av lämplig litteraturkritisk terminologi 
  • på ett vetenskapligt sätt kunna argumentera för egna analyser. 

Behörighetskrav

​​Engelska 6 gymnasienivå, Univ:  Italienska 90 hp varav minst 15 hp i intervallet 61-90 hp​ 

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker via kursens lärplattform i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier, som genomförs vid schemalagda tider. Undervisningen sker på italienska. 

Examination

Examination av del 1 består av aktivt deltagande i seminarier och en skriftlig inlämningsuppgift. Examination av del 2 består av aktivt deltagande i seminarier och en skriftlig inlämningsuppgift. Examination av del 3 består av ett muntligt prov. All examination sker på italienska. 

 

 
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.   
 

Vid examination av samtliga delar används betygsgraderna Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på minst 4,5 hp. 
 
Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. 

Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. 
 
Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet. 
 
Examinator kan besluta att en student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt; komplettering för högre betyg är inte tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination i stället för komplettering och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt. 

Övriga föreskrifter

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt. 



Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas. 

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 1

Utöver böckerna nedan kommer annat material att läggs ut på kurssidan. De texter som ska analyseras för det muntliga provet i den tredje delen av kursen avtalas med läraren utifrån studentens intressen. Läraren kommer dock att tillhandahålla en vägledande lista.

Le teorie della critica letteraria Muzzioli, Francesco Terza edizione. Roma: Carocci, 285 s.: 2019 ISBN 978-8843095278 Obligatorisk La scrittura e il mondo. Teorie letterarie del Novecento Brugnolo, Stefano; Colussi, Davide; Zatti, Sergio; Zinato, Emanuele (a cura di) Roma: Carocci, 414 s.: 2016 ISBN: 978-8843082032